Den egentlige opprinnelsen til majones er omstritt. Mest utbredt er historien om at den ble oppfunnet nærmest ved en tilfeldighet den 18.april 1756, da Hertugen av Richelieu invaderte Menorca og inntok havnebyen Mahon. Majones har temmelig sikkert fått navnet sitt derfra, men den het egentlig "Aioli Bo" og var allerede på plass i oppskriftssamlinger i 1745. Uansett opphav, majones er en flott og anvendelig saus som i utgangspunktet er en enkel emulsjon av olje, egg og noe syrlig, som eddik eller sitron. Nå, over 275 år senere, er den mer utbredt og elsket enn noensinne i profesjonelle kjøkken verden over.

majones toppbilde artikkel

Med en så lang fartstid finnes det selvsagt en mengde ulike oppskrifter på majones. I tillegg kommer det stadig nye varianter med ulike smakstilsetninger, tilpasset rettene det skal serveres til. Til Sushi har chilimajones blitt et naturlig tilbehør, trøffelmajones tilbys gjerne til søtpotetfries og yuzumajones tar sitrusmajones til en ny høyde. For ikke å snakke om den spesielle majonesen som er obligatorisk til pommes frites i mange land i Europa.

Ikke så rart at majones fortsatt er en populær saus. En kald saus med så få ingredienser behøver selvsagt ikke være noen utfordring å lage for en profesjonell kokk. Hemmeligheten ligger som vanlig i riktig råvarekvalitet og nøyaktighet i tilberedningen. Flere av månedens kokker på denne bloggen har nettopp ønsket å dele sine beste majonesoppskrifter med andre. Ta gjerne en titt på Christer Rødseths' sitronmajones og Stephan Härdi's syrlige majones. Ønsker du å gjøre det enklere er det mange muligheter for å sette din egen signatur på en ferdig majones ved å blande inn dine favorittråvarer så den passer perfekt til retten du skal servere.

Har du liten tid?

Har du lite tid eller har variasjon i bemanningen, kan det være en fordel å bruke en ferdig majones. Da vil majonesen ha en jevn kvalitet uansett hvem som er på jobb og dere kan konsentrere dere om andre oppgaver på kjøkkenet.

En hjemmelaget majones har en begrenset holdbarhet. Den bør derfor lages i relativt små kvanta for å beholde en god kvalitet. Siden majones inneholder ferske eggeplommer, er det viktig med ekstra gode rutiner for å være helt trygg på kvaliteten.  Bruker du ferdige majoneser fra Mills, er det greit å vite at de er laget med ferske eggeplommer fra norske frittgående høns som er sertifiserte, og som håndteres med svært nøye matsikkerhetsrutiner i produksjonen.   

Majones er ikke bare majones

Majones har mange bruksområder og den benyttes i mange forskjellige sammenhenger. Det er snart 70 år siden den første Mills Ekte Majones så dagens lys. En lang historie som har gitt oss mye kunnskaper om råvarer og tilberedning, og ikke minst også lært oss at majones ikke bare er majones.

Hvilken sammensetning majonesen skal ha, avhenger av om du skal lage en tynn dressing, en fristende salat eller toppe et rekesmørbrød. Ønsket konsistens på sluttresultatet, om majonesen skal tåle utspeing med andre væsker, om den skal «henge» på råvarer som frukt, kjøtt eller fisk i en salat eller holde formen som garnityr på et smørbrød er alle faktorer som avgjør hvilken majones du bør velge. Om du ønsker å lage majonesen fra bunnen av eller kjøpe den ferdig, kan det være greit å vite litt om hva som egner seg best til hva.

Hver majones til sitt bruk, men alle majoneser fra Mills har et par viktige ting til felles; de er alle basert på rapsolje og inneholder eggeplommer fra norske frittgående høner. I tillegg finnes det mange ulike emballasjestørrelser slik at du kan velge den som er mest effektiv for dine behov. Det gir deg mulighet for god kontroll både på svinn og holdbarhet.

I  sortiment til Mills finner du variantene ekte majones, lett majones, base majones og smaks majones. De har alle litt forskjellige resepter og er utviklet for å dekke ulike behov.

Ekte majones er den "klassiske norske" majonesen med 78% rapsolje og ferske eggeplommer. Denne majonesen passer perfekt som den er til garnityr på smørbrød og som tilbehør til f.eks et skalldyrsfat. Majonesen egner seg også bra som base for sauser og dressinger, enten som den er eller smaksatt. Ekte majones er gul på farge, den skiller seg ikke når den blandes med andre ingredienser og 1 kg ekte majones kan du spe ut til 1,55 kg dressing.

Lettmajones er en kaloriredusert utgave av ekte majones som er laget med 40% rapsolje, vann og ferske eggeplommer. Lettmajones er et godt utgangspunkt for å lage dressinger med et lavere kaloriinnhold.  Siden den allerede inneholder mer vann enn fullfett majones kan den også spes mer, og 1 kg Mills Lettmajones kan spes ut med andre væsker til hele 2 kg dressing.

Basemajones er en variant som er spesielt godt egnet nettopp som base for hjemmelagde majonessalater og dressinger. Den inneholder 49% rapsolje og egg. Den er helt hvit på farge, noe som gjør den spesielt godt egnet som base om du ønsker et delikat hvitt utseendet på dine hjemmelagde majonessalater eller dressinger, som f.eks rømme- og kebabdressing. Basemajonesen blir ikke "grå" og skiller seg heller ikke når den blandes med andre ingredienser. Av 1 kg Mills Basemajones kan du lage 1,55 kg dressing.

Med alle variantene over kan du enkelt lage dine egen signaturmajoneser, salater eller dressinger. Ønsker du litt inspirasjon til å lage dine egne dressinger, finner du 8 gode varianter laget på Mills Basemajones her. nettsiden våre finnes mange oppskrifter på gode salater og dressinger laget på de ulike majonesvariantene, og i denne artikkelen har vi samlet 10 gode oppskrifter på dressinger  og sauser laget med majones.

Ønsker du å gjøre jobben enklere finnes det også ferdig smaksatte majoneser i sortimentet. Aioli, Mango Chili og Curry  er ferdig pakket i 900g sprøytepose klare til bruk som en frisk smaksforsterker i påsmurt eller som tilbehør ved siden av kalde eller varme retter.

Majones kan brukes til langt mer enn dressinger, salater og garnityr. I artikkelen "Noen gode majonesknep du kanskje ikke visste om?" deler vi noen gode tips til anderledes bruk av majones som gir smakfulle og saftige resultater.

Majones er virkelig et fantastisk produkt med utrolig mange variasjonsmuligheter!                                                                                                                                                                                                                  

New call-to-action