matsvinnVi vet at for mange av dere er matsvinn et tema som allerede er langt oppe i bevisstheten og som det jobbes konkret med hver dag. Det er vi skikkelig stolte av. Vi vet også at dere har forskjellige forutsetninger og ressurser til å bidra, men vi vet at alle ønsker å bidra på sin måte.

En tredjedel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastet. Bare i Norge kaster den gjennomsnittlige forbruker 42 kg spiselig mat hvert år. Samtidig er det en økende del av verdens befolkning som sulter, for ikke å snakke om at matsløsing setter et unødvendig stort miljøavtrykk på kloden vår.

Dette fungerer jo ikke i lengden. Derfor har myndighetene og matbransjen et felles mål om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. Målet er ganske så ambisiøst, men hvis alle bidrar med noe tar vi et langt skritt i riktig retning.

Det å bekjempe matsvinn kan gjøres på så mange måter, og det berører forhold som drift, økonomi, smak og meny. I likhet med så mye annet handler matsvinn om kunnskap, og vi må lære av hverandre. Derfor har vi samlet en rekke forskjellige bærekraftige kokkeknep i denne artikkelen, både fra våre egne og eksterne kokker.

Vi tror det kan bidra til at du serverer mat som er bedre både for deg, gjestene dine og kloden. Vi samarbeider med Matvett, som har tatt initiativet til den internasjonale matsvinndagen 29. september.  Det er en fin påminnelse til å innføre enda bedre rutiner som bidra til å redusere matsvinn i ditt storkjøkken og fortsette med det hver dag. Håper du finner noen nyttige tips som kan passe for deg.

 

La matsvinn bli en naturlig del av arbeidsrutinen på kjøkkenet

Hos kjøkkensjef Magnus Sundin ved Fazer-kantinen i Sjøfartsbygningen Restaurant K6, er matsvinn alltid på toppen av agendaen.

– Matsvinn er en del av oss, av jobben vår og vårt samfunnsansvar, og her er hele teamet med og bidrar. Det er ikke noe stort diskusjonsemne, men en helt naturlig del av det vi gjør. For å lykkes med å redusere matsvinnet, må det likevel settes en langsiktig plan hvor vi stiller oss noen spørsmål: Hvilke produkter skaper problemer for oss? Ser vi et gjentagende mønster? Hva kastes mest av gjestene? Kan vi erstatte den varen med noe liknende? Hvordan gjør vi det? forteller Sundin.

Få mindre matsvinn og sterkere smak med fermentering

- Ikke kast matvarer som kål, gulrøtter, agurk, fisk, meieriprodukter, frukt og ost – det er nesten bare fantasi og oppbevaringsmuligheter som setter begrensninger på hva som kan fermenteres på ditt kjøkken. Jeg kutter grønnsaker og rester, setter det inn med salt og lar det stå. Det kan stå i månedsvis og godgjøre seg, sier Atle Lura på Lura Turistheim. Her kan du også lære hvordan man fermenterer på video.

 

Kreativ gjenbruk av restemat

Noen type matretter kan man egentlig lage av hva som helst, så lenge man har en god base. Pai, gryteretter, og supper er alle gode eksempler, hvor man gjerne har en base man vanligvis følger og kan bestemme etter smak og behag hva man vil tilsette av råvarer man har til overs. Her kan du gjerne erstatte det du ikke har, med ingredienser du har på kjøkkenet, så ingenting går i søppelkassen. Hvis du er interessert i flere gode tips, følg denne linken.

 

Bruk hele dyret

For Gry Hagen på Restaurant Fortet handler bærekraft om å bruke hele dyret, det såkalte nose-to-tail-prinsippet.

- Det er ikke lenge siden festmat var synonymt med biff. På Fortet Restaurant lager vi for eksempel festmat av grisenakke og oksebringe. Du må bare vite hvordan du skal få kjøttet mørt og hvordan du skal tilberede det.

 

Vær nøye med porsjonsstørrelsene

Rico Rasmussen er kokk og produktsjef og jobber i fagavdelingen til Mills Proff Partner. Han mener ett tiltak mot matsvinn er å justere porsjonene på serveringsstedet.

- Vi skal dekke gjestenes næringsbehov og sørge for at porsjonene er riktig designet med kalorier, proteiner og vitaminer, men de skal ikke være for store. For mye av det gode, blir ikke nødvendigvis bra for hverken helsen eller kloden.

 

Bruk Mills produkter

Vi ønsker ikke å være ubeskjedne, men det er faktisk sant – Bruker du Mills-produkter kan du ha bedre «matsvinn-samvittighet». Vi har halvert matsvinnet i vår produksjon de siste årene, men gir oss ikke med det og jobber kontinuerlig med å holde dette stabilt lavt.

Dette har vi klart ved å

  • Planlegge bedre – jo bedre prognoser vi har, jo riktigere mengde varer produseres
  • Gjøre det riktig første gangen – alle feil i produksjon av mat fører til svinn
  • Prioritere de varene vi har behov for i verdikjeden – råvarer av rett kvalitet er viktig for å unngå svinn
  • Sørge for at god mat blir spist – overskuddsproduktene våre blir distribuert til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

I 2019 innførte vi supplerende holdbarhetsmerking, best før – ofte god etter, på mange av våre produkter. Mills ønsker at det skal bli enklere å redusere matsvinn for alle ledd i prosessen fra råvare til produktet konsumeres. Sjekk gjerne ut Mattvett sin veileder for trygg gjenbruk av mat for flere tips.

Det er et mål at hele verden skal halvere sitt matsvinn. Det stiller store krav til matbransjen også. En måte å bidra til mindre matsvinn er å velge leverandører som tar ansvar. Strategien til Mills er å snu hver stein for å kaste mindre. Vi håper du stiller de samme kravene til dine andre leverandører også.

Sammen for klodens beste!

Skjermbilde 2020-09-27 kl. 19.43.54