
Duften av nybakte kanelsnurrer er uimotståelig for de fleste, og kanskje aller mest for de som ikke tåler å spise dem. Melk og gluten finnes i de fleste bakverk og er også to av de mest utbredte allergenene. Det er en utfordring for gjestene dine som har melk- eller glutenallergi å finne gode bakverk som de tåler å spise. Klarer du å lage gode bakverk uten noen av de 14 merkepliktige allergenene, gjør du også jobben for kjøkkenet enklere og mer effektiv.
Tenk hvor glad gjestene dine blir når du kan servere deilige nystekte snurrer også til de som har allergier!
God tips når du baker allergenfritt
Melblandingen: Kombiner ulike glutenfrie meltyper og stivelser for best resultat.
Tilpass væskemengden: Glutenfritt mel suger ofte til seg mer væske. Deigen skal i gjerne være litt løsere enn vanlig. Er deigen vanskelig å forme, kjevle ut på papir, sett på frys en stund før du smører på fyll. Da er den enklere å rulle.
La deigen hvile: Det er viktig å få i gang gjæringen, foruten å heve brødet, er det gjæren som får baksten til å smake gjærbakst bedrer resultatet.
Pass opp for "forurensning" fra andre allergener: Eget utstyr og plass er den beste måten å unngå dette på.
På bildet ser du deilige snurrer som er bakt ute noen av de 14 merkepliktige allergenene. Her er oppskriften.
Bak melkefritt
Ønsker du å bake melkefritt, må du huske at det ikke er tilstrekkelig å bare kutte ut melken. Melkeinnholdet i smøret eller margarinen i deigen utgjør kanskje ikke så mye, men det kan være nok til å skape en ubehagelig og for noen, en virkelig farlig reaksjon.
I hvetebakst kan du fint erstatte melk med vann. Siden du ikke får med melkesukkeret som bidrar til fin bruning, bør du tilsette litt mer sukker enn du pleier i din vanlige oppskrift.
Ved å bruke Melange uten salt, melk og soya i både deig og remonce, kan du tilby snurrer som er skikkelig saftige og melkefrie.
Bak glutenfritt
Gluten gjør deigen elastisk og gjør at bakverk blir luftig og sammenhengende. Disse egenskapene må erstattes med andre ingredienser eller teknikker når man baker glutenfritt.
For å få god struktur uten gluten må man tilføre bindemidler som xantangummi, guarkjernemel og psylliumfrøskall til glutenfritt mel.
Vi anbefaler å bruke Jyttemel som er en fiberrik melmiks uten gluten med gode bakeegenskaper for å sikre et godt resultat samtidig som jobben for kjøkkenet blir enklere enn å blande selv.
Ønsker du å blande selv kan du lese mer om de ulike glutenfrie meltypene, i denne artikkelen.
Husk god merking av allergener!
Det er påbudt å merke alt man serverer med allergeninnhold. Å bake "allergenfritt" innbærer at du unngår de 14 merkepliktige allergenene. Gluten og melk er de vanligste allergenene i bakverk, men husk også å unngå sesam, soya, egg og nøtter i bakverket.
På Mills Kokkeknep kan du laste ned praktiske allergenkort som gjør det enkelt for deg å merke korrekt. Disse kan du laste ned gratis her.
Å ha noen allergenfrie alternativ på menyen er en fin måte å møte spesielle behov på. Ikke trenger det å være så utfordrende å få det til heller.
Vi håper denne artikkelen har gitt deg noen gode baketips som gjør det enklere å tilby allergenfrie bakervarer.
Her finner du flere gode tips for å kunne bake uten melk.

