melkefrie hvetbakst

En gjest som ikke tåler melk, kan få kraftig reaksjoner selv fra så små mengder som melken i margarinen i bakverket. Heldigvis er det mulig å bake vidunderlige kaker og boller som alle kan nyte, også til de gjestene som er ømfintlige overfor melk.Det finnes to ulike former for reaksjoner på melkeprodukter. Det ene er melkeallergi, og det andre er laktoseintoleranse.

Melkeallergi er en sykdom der kroppen reagerer allergisk overfor proteiner i melkeprodukter. Kroppen danner antistoffer mot disse proteinene og det kan gi symptomer som magesmerter, diaré, kvalme og utslett .

Laktoseintoleranse skyldes at man har for lite av et enzym som bryter ned melkesukkeret (laktose) i tynntarmen. Dette kan gi rumling i magen, diaré og oppblåsthet.

Melkefritt i baksten

Når man først er følsom overfor melk, kan man reagere på svært små mengder. Det betyr at om du ønsker å bake melkefritt, er det ikke tilstrekkelig å bare kutte melken i seg selv. Melkeinnholdet i margarinen er ikke stort, men det kan være nok til å skape en ubehagelig reaksjon for gjesten din.

Vanlig margarin med melk gir gode bakeresultat og melken i margarinen har en funksjon som  absolutt gir en innvirkning på sluttresultatet. Allikevel kan du trygt benytte melkefrie alternativer som Soft Flora Spesial og Melange uten melk, salt og soya og få et godt bakeresultat. Bruk disse margarinene til å bake hvetebakst, paideiger og vafler. Du trenger heller ikke være redd for å lage smørkrem eller sjokoladekrem med disse produktene. Så kan også dine melkefølsomme gjester glede seg over fristende og gode bakverk.

Her kommer noen oppskrifter på melkefrie bakverk du garantert vil lykkes med.

MELKEFRI HVETEBAKST

Vår melkefrie grunndeig for hvetebakst (bilde øverst i artikkelen) brukes i denne herlige bolleoppskriften. Grunnoppskriften kan fint brukes også til melkefrie kanelsnurrer.


Melkefrie CUPCAKES og MELKEFRI OSTEKREM

De fleste som setter pris på krem vil nok også like denne melkefrie ostekremen som topping på herlige melkefrie cupcakes.

melkefrie cupcakes

Melkefri Sitronterte

Klassikeren sitronterte har margarin både i deig og krem. Denne melkefrie varianten av sitronterte er enkel å lage og smaker nydelig.

melkefri sitronterte

MELKEFRIE VAFLER

Disse vaflene hvor vanlig melk er erstattet med havremelk er så gode at du godt kan basere hele vaffelserveringen på dem. Bare husk at eventuell krem du serverer til også må være melkefri.

temabildevafler-1

Pass på detaljene

Lekkert, ikke sant? Som du sikkert allerede har forstått, det er ikke vanskelig å by på godt og melkefritt bakverk.  Bare  husk på detaljene,  som det å bruke melkefri margarin. I tillegg må selvsagt pynt og tilbehør være melkefrie. Det er ikke alltid opplagt at et produkt inneholder melk eller spor av melkeprodukter, så les innholdsdeklarasjoner nøye. Vær også ekstra nøye med renholdet der du baker melkefritt, så unngår du kryssforurensing med annen normal bakst.  

Med disse tingene på plass er jeg sikker på at du lykkes. God bakst!