Sjokoladekake pyntet med den fineste kakedekoren

Du trenger ikke være konditor for å bake og by på en lekker sjokoladekake. Bruker du litt tid på "å sette prikken over kaka", har du en sikker vinner. Her deler vi noen enkle tips som hjelper deg å begeistre gjestene dine, samtidig som du kan plusse på inntekten.

Tenk enkelt, bruk det du har og benytt deg av kontraster. Det er de tre beste tipsene for å få gjestene dine til å "spise" sjokoladekaken før de har tatt en eneste bit. Vi har fått to landslagskonditorer til å dele sine beste dekortips med oss.

Vi inviterte konditorene Marthe Kilen og Trude Marthinsen fra Baker- og Konditorlandslaget til å dele sine beste tips og oppskrifter med oss. La oss kort nevne de tre viktigste tipsene med en gang:

Sjokoladekake pyntet med den fineste kakedekoren

EN kake - mange muligheter

Det er ikke nødvendig å ha mange forskjellige oppskrifter på sjokoladekake for å kunne lage mange ulike uttrykk og smaker. Marthe og Trude har brukt denne gode grunnoppskriften som er beregnet for en hel gastronorm. Med denne kaken som utgangspunkt er det bare å slippe kreativiteten løs med glasur, krem og pynt, utifra hva du har tilgjengelig.

Krem og glasur 

Pynting starter alltid med en god glasur eller en krem. Dette er oppskriftene på glasuren og smørkremen som Trude og Marthe har pyntet kakene her med. Dette er toppinger med bl.a kaffe og kakao for ekstra god smak. Smørkrem har den fordelen at den holder seg bedre over tid enn vanlig krem. Vil du bruke en allminnelig hvit glasur med melis går det selvsagt også bra. Et lite ekstra tips da er å tilsette en dråpe eddik i melisen og du får en kritthvit fin glasur.

Bruk kontraster i farge og fasong

Vi spiser med øynene. På en sjokoladekake, som i utgangspunktet er veldig mørk og kanskje ikke så spennende i seg selv, er det en fordel å bruke pynt med klare farger. Bær og frukt egner seg godt til å få frem dette. De bygger også litt i høyden noe som gir kakene et proft og elegant utseende. Bruker du i tillegg et melisdryss har du et godt eksempel på bruk av kontraster både i farge og fasong.

Sjokoladekake pyntet med den fineste kakedekoren

La pynten gi mersmak

Bruk gjerne pynt med en smak som komplementerer smaken i kaken. Selvfølgelig passer det godt med sjokoladekrem på sjokoladekake, men smaksopplevelsen kan bli mer overraskende hvis du bruker pynt som tilfører en ekstra smak til kaken. Sjokolade kan kombineres med mye; tenk appelsin, sitron, kaffe, kokos eller attpåtil litt havsalt, ingefær eller chili. Det siste er kanskje for de dristige, men prøv deg frem. Finner du balansen blir det en kake med et ekstra særpreg som kan bli din egen signatur.

Tekstur som står i kontrast til kakens konsistens er også fint å bruke. Stikkordet her kan være nøtter og  tørket eller kandisert frukt. Har du f.eks kandisert appelsin på lur kan du overraske med en skikkelig smaksbombe av en sjokoladekake.

Et smart tips fra proffene er å ikke sentrere pynten på kaken. Det er ikke nødvendig å samle alt på midten av kakestykket når du pynter. Plasser  gjerne dekoren i et hjørne eller spre den utover. Inntrykket blir straks litt mer elegant, lekent og spennende.

 

Sjokoladekake pyntet med den fineste kakedekoren

Bruk det du har

Før du går til innkjøp av en masse dyr kakepynt; ta en titt i skuffer og skap når du skal pynte. Det finnes ofte "gjenglemte rester" som har god holdbarhet og egner seg fint som kakepynt. Da reduserer du også matsvinnet ditt i samme slengen. Bare husk å sjekke kvaliteten før du bruker det. Tørre rosiner og harske nøtter er ikke god pynt.

 

Sjokoladekake pyntet med den fineste kakedekoren

Tenk enkelt

For å si det på godt norsk; "mindre er mer". Pynter du enkelt og gjennomtenkt med hensyn til de tingene som er nevnt over, ja, da får du et godt resultat. Og for økonomien er dette også et godt tips. Heller lite og elegant enn for mye og rotete!

Tips til utstyr 

I utgangspunktet trengs det ikke mye spesialutstyr for å få et godt resultat, men et par ting kan det være greit å huske å ha for hånden. En god spatel til å bre  glasur eller krem utover, gjør det enkelt å få en jevn og fin overflate klar for pynting. Sprøyteposer med et lite utvalg tyller til å variere spøytingen er bra grunnutstyr for å lage små rosetter, myke toppinger og et litt bugnende uttrykk.

Konditorer bruker selvsagt mer spesialutstyr til pynting enn det som finnes på et vanlig kantinekjøkken. Har du virkelig fått sansen for å servere "langpannekaker" på menyen, er det et kjøkkenredskap litt utenom det vanlige som kan gjøre porsjoneringsjobben rask og effektiv. På bildet under demonstrerer Marthe et "trekkspill". Dette er nyttig når du raskt skal dele langpannekaken opp i mange helt like stykker. I eksemplet her får du 32 kakestykker av en 1/1 gastronormkake. 

Slike trekkspill og andre hjelpemidler som kan gjøre jobben enda mer effektiv og morsom kan du få tak i hos BAKO.

Sjokoladekake pyntet med den fineste kakedekoren

Bruk riktige råvarer

Marthe og Trude har brukt Melange til både sjokoladekaken og dekorene. Melange har de riktige egenskapene som gir en saftig kake og den er enkel å temperere til bruk i krem og ganache.

På Melange sin egen side finner du også noen nyttige baketips

Det er enkelt å skape stor variasjon over en og samme kake. Jeg håper du har blitt inspirert til å hente frem kreativiteten din og eksprimentere deg frem til fristende sjokoladekaker når anledning byr seg. Jeg håper det ikke blir så altfor lenge til!

Dekortipsene er også samlet i et eget kompendium du kan laste ned her.

God bakst!

New call-to-action

Lyst til å bake mer? Da kan kanskje denne lille filmen nedenfor om hjemmebakte scones som alternativ til fredagsvaffelen være noe for deg?