Kreative tips til hvordan du bruker matrester

Nedenfor finner du noen triks og knep som gjør at du enkelt kan transformere overflødige ingredienser og rester til noe godt – kanskje til og med en helt ny fredagsspesial i kantina?

1. Redusering av matsvinn med en base

Noen type matretter kan man egentlig lage av hva som helst, så lenge man har en god base. Pai, gryteretter, og supper er alle gode eksempler, hvor man har en typisk base man følger og kan bestemme etter smak og behag hva man vil ha oppi. Her kan du erstatte det du ikke har, med ingredienser du har på kjøkkenet, så ingenting går i søppelkassen.

2. Matrester som fristende tilbehør

Paprika, løk, sopp, grønne bønner, og spinat er ingredienser som ofte blir kastet fordi de blir fort dårlige. Ta vare på restene i kjøleskapet, og bruk de ulike grønnsakene til å lage fargerikt tilbehør. Mye grønt kan også finhakkes og brukes i ulike dipper og sauser.

3. Slappe urter som vanligvis går i søpla gir andre retter det lille ekstra

Friske urter som begynner å henge med hodet kan brukes til så mangt. Hva med å friske opp tomatene med litt hakket grønt over? Eller hva med å tilberede en god pesto til å ha ved siden av ukens pastarett?

4. Poteter og risbaserte oppskrifter – ny fredagsspesial?

De dagene man har ris som tilbehør, kan risen fint brukes igjen om man lagrer den riktig etter Mattilsynets retningslinjer. Stek risen sammen med rester av kylling, pølser, eller annet kjøtt, og tilsett mais, erter og gulrot – og du har en av verdens mest populære middagsretter inspirert fra Kina. Da blir det fredagsstemning i kantina! Poteten er kanskje grønnsaken som kan bli brukt til mest i et storkjøkken – her er det lett å være kreativ; potetstappe, pytt i panne, ovnsbakte poteter med mer.

5. Litt majones kan gjøre susen

Har du majones tilgjengelig, har du et godt utgangspunkt for å lage så mangt; tunfisk på boks, som både er næringsrikt og billig, kan lett blandes sammen med majones og litt sennep. Tilsett finhakket rødløk og dill, og vipps så har du en deilig tunfisksalat.

PS: Den er veldig god på både knekkebrød og rundstykker, men er også fin å blande med nykokt pasta eller frisk salat.

Et annet triks som involverer majones, er å hakke opp det du har av rå grønnsaker og bruke det til å lage mange friske versjoner av coleslaw!

Planlegg og tenk gjenbruk av matrester

Enhver kokk vil gjerne redusere matsvinn i kjøkkenet, både med tanke på miljø, og ikke minst omsetning. I en hektisk hverdag er det ikke like lett å skulle fokusere på å redusere matsvinn, samtidig som du ønsker å tilby kvalitet på det du serverer. Om du planlegger i forkant, og setter opp en meny for uken etter, vil det bli lettere å organisere hvilke rester som kan brukes når. Dermed vil du også redusere matsvinnet betydelig, i tillegg til å spare penger.

Det kan være en idé å veie matavfall som vanligvis går i søpla, for å se det store bildet av hvor mye mat som blir kastet hver dag. La gjestene få vite hvor mye mat som kastes. Da er det lettere for både deg, og dine ansatte å bli mer oppmerksomme på matsvinn, og stramme inn.

Meld deg på bloggen