shutterstock_631511756En stadig økende andel av befolkningen velger av ulike grunner å kutte ut kjøtt i noen måltider. Samtidig finnes dem som forbanner en kjøttfri dag i kantina. Hvordan kan du legge til rette for et fullverdig lunsjtilbud til alle?

En vegetarisk matrevolusjon

Det er ingen tvil om at mange nordmenn har hatt et tydelig skifte i holdninger til og forbruk av vegetarisk mat. Undersøkelser viser at hele 23 prosent av nordmenn bevisst har redusert eller kuttet ut kjøttspisingen, og at 8 prosent har kuttet ut kjøtt helt. Dette er selvsagt interessant for alle oss med mat som yrke i Norge. 

Her finner du tips til spennende og mettende vegetarretter som enkelt kan serveres i kombinasjon med fisk eller kjøtt slik at alle spisegjestene dine blir mette og fornøyde.

Vegetarisk smaksbombe

India byr på mange spennende smaker. Daal er en indisk linsegryte som er rik på smak og enkel å lage til mange. En skikkelig vegetarisk smaksbombe! Servert med godt brød og Oliviero er måltidet komplett. Her kan de som er tilhengere av kjøtt enkelt tilsette kylling fra buffeten. Oppskrift finner du her →

Vegetar kan lett varieres

God smak trenger ikke å gå på bekostning av tid. En standard omelettoppskrift kan enkelt forvandles til en fargefest med bønner, mais og oliven. Toppet med fetaost, rødløk og tomat blir den vanskelig å motstå. Kun din egen fantasi setter grenser! Du kan enkelt lage store porsjoner i gastronormform og alternativt legge til kjøtt på den ene halvdelen eller lage 2 former – en med og en uten skinke. Skulle det bli noe til overs, kan det fint brukes til å fylle deilige baguetter dagen derpå. Oppskrift finner du her →

Les mer: 6 tips for å redusere matsvinn

Enkle pitabrød med quinoa og rødbeter

Quinoa er mettende og enkelt å kombinere med andre smaker. Sammen med kokte rødbetbåter i pitabrød får du en herlig smakseksplosjon. Sett frem forskjellige urter og dressinger, og la gjestene lage sin favorittkombinasjon. Oppskrift finner du her →

Smakfull gryte både med og uten kjøtt

Deilig varmende grønnsaksgryte med spennende smaker av søtpotet, fiken og granateple passer perfekt når det er litt guffent og kaldt ute. Her kan du enkelt legge ved pølser i en porsjon slik at alle spisegjestene blir fornøyd. Oppskrift finner du her →

Fredagstaco for alle

Fredagstacoen kan lages enkelt slik som vi kjenner den. I tillegg kan du lage et kjøttfritt alternativ for de som ønsker det. Med deilig guacamole og hakkede tomater blir denne fredagstacoen veldig populær! Oppskrift finner du her →

Taco-1920-px-e1604394454346

Konsistens og tekstur er viktig

Mange er skeptiske til vegetar fordi de forbinder det med dvaske grønnsaker eller bare grønn salat. Men slik er det jo faktisk ikke. Konsistens og tekstur spiller en stor rolle ved tilbereding av vegetariske matretter.

Ta for eksempel pommes frites – hva er det med pommes frites som gjør det så godt? Smaken, eller konsistensen og teksturen? Alt spiller selvfølgelig en rolle, men noe av det viktigste med pommes frites er jo nettopp det at den skal være sprø på utsiden, og myk inni. Slapp og dvask pommes frites smaker simpelthen ikke det samme!

En annen matvaregruppe hvor konsistens er viktig for matopplevelsen er grønnsaker. Mange har kanskje fått avsmak på ihjel-kokt brokkoli. Problemet ligger ikke i smaken, men i konsistensen. Siden det ikke er noe tyggemotstand i midten av grønnsaken oppleves heller ikke smaken som like god.

Les mer: Det er enkelt å gjøre maten litt sunnere!

Ulike smaksopplevelser ved forskjellig tilberedning

Ved å være bevisst på konsistensens rolle i mat kan du faktisk heve smaksopplevelsene i de ulike matrettene du tilbereder. Poenget mitt er at konsistens og tekstur faktisk har mer å si enn man skulle tro. Det er viktig å være nøye med koketiden på grønnsaker for å sikre at farge, spenst og tekstur beholdes på best mulig måte. Det samme gjelder om du sauterer grønnsaker i pannen rett før servering – da får grønnsakene en helt annen smak.

Det handler ofte om fettet Det som ofte gir matretter den gode smaken er ulike krydder, men også stekefettet. Når du skal servere kjøttfritt er et tips å rive brød i biter og steke dem i panna med Olivero, brødbitene blir saftige med god tyggemotstand, og får den gode stekesmaken som mange ofte savner i en kjøttfri rett. Og samtid er det en fin måte å bruke opp brød som er til overs. Lønnsomt og ansvarlig.

New call-to-action