Ett daglig måltid på kantinen representerer ca. 30 % av matinntaket til gjesten din hver dag. Det er klart at det har en stor betydning for "Helse Norge" hva du tilbyr gjestene dine. Her er noen enkle måter å gjøre maten du serverer litt sunnere.
Sunn mat full av nytelse
Vi påstår at sunn mat fint kan være full av nytelse. Det ene utelukker ikke det andre. Vi deler gjerne av vår kunnskap med deg og gir deg gode tips for hvordan du enkelt kan sikre at maten du lager og serverer, ikke bare smaker godt, men også gjør godt for gjestene dine. Små justeringer i utvalget av produkter og resepter kan være løsningen på at gjestene får servert mindre, mettet fett, salt og sukker og mer fiber.
Det er lett å forstå at det forventes at de som har mat som sitt fagfelt også har gode kunnskaper om ernæring. Det sies og menes mye om mat og helseeffekter. For å finne frem i denne jungelen kan det være smart å forhøre seg med noen som har god ernæringsfaglig kompetanse og ta utgangspunkt i myndighetenes kostråd. Myndighetenes kostholds anbefalinger er basert på store oppsummeringer av kunnskaper og ivaretar et helhetlig kosthold.
Bytt ut! Ikke kutt ut!
Å lage god mat som er både fristende og sunn er ikke noe hokus pokus. Eneste redskap er mer bevissthet rundt ingrediensene du bruker.
Nedenfor følger noen gode tips og råd som kan hjelpe deg i jakten på et bedre tilbud som vil glede gjestene dine med sunnere mat som er godt for kroppen.
-
-
Redusere så mye som mulig av animalsk mettet fett i alt du lager
-
Bytt ut smør med vegetabilsk margarin eller olje i matlagningen
-
Redusér saltet og bruk krydderurter som smakstilsetter isteden
-
Bytt kjøtt med sjømat
-
Benytt det magreste kjøttet
-
Renskjær kjøtt for fett
-
Bruk hvitt kjøtt heller enn rødt kjøtt
-
Bytt rømme med majones
-
Bruk leverpostei med vegetabilsk fett fremfor enn animalsk fett
-
Bytt vanlig hvit ost med et alternativ med vegetabilsk olje
-
Bruk majonessalater eller majonesbaserte spreads istedenfor kremoster til påsmurt
-
Bytt ut hvitt fint brød med grovt brød
-
Grønnsakspureer kan fint erstatte saus
-
Lag sauser med god kraft og jevninger som erstatning for fløtesauser
-
Unngå fløte og smør i sauser og supper
-
Sørg for mye frukt og grønnsaker
-
De mest fargerike grønnsakene er de aller sunneste
-
Tilby vann som drikke – tilsett gjerne litt sitron, lime, appelsin, agurk eller sitronmelisse
-
Har du spørsmål du lurer på om kosthold er du velkommen til å ta kontakt med vårt fagteam i ernæring i Mills.
Vi hjelper deg gjerne!
Sammen kan vi bidra til å gjøre Norge sunnere!