<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2444105795816801&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Det er enkelt å gjøre maten litt sunnere!

Av Marte Gjeitung Byfuglien 12. august 2019

bytt ut

Ett daglig måltid på kantinen representerer ca. 30 % av matinntaket til gjesten din hver dag. Det er klart at det har en stor betydning for "Helse Norge" hva du tilbyr gjestene dine. Her er noen enkle måter å gjøre maten du serverer litt sunnere.

Sunn mat full av nytelse

Vi påstår at sunn mat fint kan være full av nytelse. Det ene utelukker ikke det andre. Vi deler gjerne av vår kunnskap med deg og gir deg gode tips for hvordan du enkelt kan sikre at maten du lager og serverer, ikke bare smaker godt, men også gjør godt for gjestene dine. Små justeringer i utvalget av produkter og resepter kan være løsningen på at gjestene får servert mindre, mettet fett, salt og sukker og mer fiber.

Det er lett å forstå at det forventes at de som har mat som sitt fagfelt også har gode kunnskaper om ernæring. Det sies og menes mye om mat og helseeffekter. For å finne frem i denne jungelen kan det være smart å forhøre seg med noen som har god ernæringsfaglig kompetanse og ta utgangspunkt i myndighetenes kostråd. Myndighetenes kostholds anbefalinger er basert på store  oppsummeringer av kunnskaper og ivaretar et helhetlig kosthold.

Meld deg på bloggen

Bytt ut! Ikke kutt ut!

Å lage god mat som er både fristende og sunn er ikke noe hokus pokus. Eneste redskap er mer bevissthet rundt ingrediensene du bruker.

Nedenfor følger noen gode tips og råd som kan hjelpe deg i jakten på et bedre tilbud som vil glede gjestene dine med sunnere mat som er godt for kroppen.

  1. Redusere så mye som mulig av animalsk mettet fett i alt du lager

  2. Bytt ut smør med vegetabilsk margarin eller olje i matlagningen

  3. Redusér saltet og bruk krydderurter som smakstilsetter isteden

  4. Bytt kjøtt med sjømat

  5. Benytt det magreste kjøttet

  6. Renskjær kjøtt for fett

  7. Bruk hvitt kjøtt heller enn rødt kjøtt

  8. Bytt rømme med majones

  9. Bruk leverpostei med vegetabilsk fett fremfor enn animalsk fett

  10. Bytt vanlig hvit ost med et alternativ med vegetabilsk olje

  11. Bruk majonessalater eller majonesbaserte spreads istedenfor kremoster til påsmurt

  12. Bytt ut hvitt fint brød med grovt brød

  13. Grønnsakspureer kan fint erstatte saus

  14. Lag sauser med god kraft og jevninger som erstatning for fløtesauser

  15. Unngå fløte og smør i sauser og supper

  16. Sørg for mye frukt og grønnsaker

  17. De mest fargerike grønnsakene er de aller sunneste

  18. Tilby vann som drikke – tilsett gjerne litt sitron, lime, appelsin, agurk eller sitronmelisse

Har du spørsmål du lurer på om kosthold er du velkommen til å ta kontakt med vårt fagteam i ernæring i Mills.

Vi hjelper deg gjerne!

Sammen kan vi bidra til å gjøre Norge sunnere!


Marte Gjeitung Byfuglien's photo

Av: Marte Gjeitung Byfuglien

Marte Gjeitung Byfuglien er helse- og ernæringssjef i Mills. Hun har ansvaret for alt Mills gjør innen helse og ernæring, dvs. produktinnovasjoner, forskningsprosjekter og dokumentasjon og kommunikasjon av ernæringsbudskap. Marte er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo og har allsidig og bred kompetanse med formidling av ernærings-budskap til ulike målgrupper. Marte er glødende opptatt av at folk skal ta gode matvalg gjennom egne læring og at serveringsbransjen tar sitt ansvar for folks helse. Hun bistår gjerne de som lager mat til andre med god kunnskap og praktiske råd for en sunnere meny.

Oppskrifter fra Mills Proff Partner

Om Kokkeknep-bloggen

På Kokkeknep-bloggen hjelper vi deg å begeistre gjestene med god, trygg og bærekraftig mat. Vi skriver for ansatte i serveringsbransjen og har fokus på inspirasjon og økt kunnskap om det å drive sunt både når det kommer til mat og økonomi.

Kokkeknep skrives og drives av Mills Proff Partner. Vi kan bygge på mer enn 130 års erfaring fra matproduksjon til storkjøkken. Den kunnskapen og vårt rikholdige utvalg av oppskrifter deler vi gladelig av. Sammen bidrar vi til god mat, og gjennom den, til bedre folkehelse.

Vil du motta e-post om nye blogginnlegg?