potetertil altPoteten er et sikkert kort å ha på lager!
Har du poteter i en eller annen form tilgjengelig, får du gjort mye. Kommer det mange gjester samtidig som du kanskje sliter med kjøkkenkapasiteten din?

Med poteter  har du mange muligheter. Du kan for eksempel bruke opp andre råvarer du har for mye av i kombinasjon med poteter i en eller annen form. Eller vil du ganske enkelt bare by på noe godt de fleste vil sette pris på? Kokte, bakte, stekte, friterte, marinerte, gratinerte, hasselback, noisettes, mos..."you name it". Det er bare fantasien som setter grenser for hva poteter kan brukes til og hvordan de kan trylles med. Uttrykket «som poteten - kan brukes til det meste» er jammen sant. 
Poteten er en fantastisk råvare som krever kunnskaper om jordsmonn, værforhold og optimalisert dyrking. Visste du forresten at poteten er verdens fjerde mest dyrkede vekst i volum etter mais, hvete og ris? Eller at det landet som dyrker mest poteter er KINA, med INDIA som en god nr 2? Om du er nysgjerrig på mer om potetens historie i Norge kan du ta en titt i Fagforum Potet.

Har du for mye poteter?


Det er nesten ikke mulig å ha for mye poteter. Om det mot formodning skulle skje, hva med å lage en potetsalat fra bunnen av? Sesong for potetsalat er det jo hele året. Som tilbehør til fiskeretter, vi kan jo nevne røkelaks som et godt eksempel. Eller til grilltallerkener, det er i grunn ikke noen grillede kjøttretter potetsalat ikke passer til.
Det finnes utallige oppskrifter på potetsalater, fra de helt enkle med få ingredienser til de mer innholdsrike variantene. Varianter med majonesdressing eller med olje og vinagrette dressinger. Kanskje har du allerede en favorittoppskrift?
En av mine favoritter er denne lune potetsalaten med en lyse grønn urteemulsjon som smaker like godt til fisk, kjøtt eller som en del av en vegetarservering.

Trenger du mye, har liten tid og personalkapasitet, men likevel vil sette ditt eget preg på potetsalaten din?


Det å lage sin egen potetsalat fra bunnen av trenger ikke å være spesielt vanskelig, men uansett hvor enkel oppskriften er, så krever det litt forarbeid. Potetene skal tross alt vaskes, skrelles, kokes eller varmebehandles på en eller annen måte og kuttes, før de mikses med andre ingredienser og dressing. Har du ikke kapasitet til det, men allikevel ønsker en potetsalat på menyen? Da er det et godt knep å bruke en ferdig potetsalat som er klar til servering. Denne varianten med Creme fraiche fra Delikat kan fint serveres som den er, men den er også et veldig bra utgangspunkt som du enkelt kan sette ditt eget preg på. Ta utgangspunkt i hva du selv liker og hva du skal servere den til.
Vi har lekt oss på kjøkkenet og tatt frem 4 velsmakende variasjoner som du kan la deg inspirere av, alle basert på den samme Creme fraiche varianten. Vær så god, her får du servert oppskriftene på potetsalat med fennikel, dill og sitron, potetsalat med brokkoli og sellerirot, potetsalat med sennep, kapers og persille og potetsalat med erter og hvitløk.
Om du velger å bruke en ferdig potetsalat fra Delikat som grunnlag er det fint å vite at denne er basert på flotte kvalitetspoteter fra Sande i Vestfold, dyrket med kunnskaper om poteter som er nedarvet i generasjoner. Det er kort vei for disse potetene fra jordet i Vestfold til potetkokeriet i Drammen.


Litt ekstra Potetinspirasjon


En måte å bruke den ferdig potetsalat på som kanskje kan virke litt snål, men som faktisk fungerer, er å bruke den i den spanske potetomeletten «Frittata». En lekker, mettende og enkel rett som kan serveres som en egen rett eller som en del av en tapasservering.
Har du kanskje lyst til å by på et potetsmørbrød med fritert løk, en fristende Sheppardspai med bulgur, eller en varmende potet- og purrløksuppe med trøffel? Mulighetene med poteter er som nevn utrolig mange!
Ønsker du ennå flere tips til potetretter kan du ta en titt på millsproffpartner.no.
Og vil du gå skikkelig i «potetdybden»? Vær så god; her finner du det meste du trenger å vite om poteter 

Lykke til!