Det er en jungel av trendoversikter som tar for seg hva som gjelder for å være ajour i 2025. Vi har tatt et lite dypdykk for å finne noen av de mattrendene det kan være nyttig å vite om. Vi har plukket ut tre trender og to uttrykk som fort kan påvirke også menyene her hjemme. Kanskje du finner noe til inspirasjon?
Fotoet viser en PAN-ASIATISK vri på en klassisk burger, med riskaker, wasabidressing og en kylling- og svinekjøtt burger.

Nostalgi på menyen
Alt som er gammelt, er nå nytt! I urolige tider søker mange seg til det kjente og trygge. Sikre og velkjente retter fra 50- eller 80-tallet som en klassisk rekecocktail eller terteskjell er gode eksempler på retter som nå fort kan gjøre et comeback. Det samme gjelder velprøvde "gammeldagse" desserter også.
En titt i gamle menyer og kokebøker er en god ide for å utvide menyen ytterligere med "nygamle" retter.
Følger man trenden helt ut, serveres disse rettene også gjerne med tidsriktig bestikk og dekketøy.
Og denne trenden drar videre med seg en annen trend og et nytt uttrykk.

NEWSTALGIA
Eller "NYSTALGI" på godt norsk. Generasjon Z (født i tidsrommet 1997-2o12) tar også tak i nostalgitrenden. De har ikke det samme grunnlaget for eller interesse av å "bare" kopiere gamle klassiske retter, men benytter heller disse gamle oppskriftene som utgangspunkt til å videreutvikle og sette sitt eget preg på dem. Kanskje nå endelig sild kan få et fortjent oppsving? Tradisjonell sursild kan for eksempel lett få et nytt og mer "Nystalgi" uttrykk som i denne retten med en asiatisk vri.
Eller hva med en ny vri på rakfisken? Med sin sterke smak som kan minne om fermentert mat fra Asia, kan den passe godt sammen med kimchi, wasabikrem og sprøtt rugbrød.
Her er det rom for mange morsomme kombinasjoner!

SWICY OG SWALTY
Det er to trenduttrykk som virkelig setter sitt preg på tidens smaksbilder. Notér deg dem først som sist.
SWICY er kort for "Sweet and spicy", altså "søtt og sterkt". Enkelt og greit, det kombineres søte og sterke elementer i retten. En søtpotetsuppe med chili er opplagt "SWICY. Eller hva med litt Chili i sjokoladedesserten?
SWALTY er like enkelt, dette er selvsagt "søtt og salt". Bruken av salt i karamell og salt lakris i sjokolader og is er gode eksempler. Hvorfor ikke smaksette en gryterett med peanøttsmør? Eller hva med en salt peanuttdip med Sambal Oleck. Her er det bare å slippe den kreative skapertrangen løs!
Mills Peanutbutter Søtt og salt er perfekt til SWALTY retter

ENKEL GOURMET
I disse såkalte dyrtider er det ingen overraskelse at dine gjester ser litt ekstra på hva de får for pengene og gjerne safer og velger noe man er sikker på at man blir fornøyd med.
Svaret er ofte velkjente og enkle retter, som for eksempel biff og pommes frites, burgere, kyllingvinger og pizzaer. I bunn og grunn enkle retter, men ekstra viktig at de holder høy kvalitet.
Har du lyst til å gå mer i dybden på trender og lære mer? Vi har stor nytte av The Food People og Fast Casual som gode kilder til å lese seg opp på trendbildet.