
Finneidfjord Røkt Garum er et unikt håndverksprodukt laget av rognen fra skrei som har sin første tid i det kalde klare Barentshavet før den tar turen til norskekysten for gyting fra januar til april.
Skreien er kjent for sitt faste, hvite kjøtt, sin delikate smak og flotte rogn. Skreirognen behandles med stor omsorg når den saltes, sukres og så lagres på tønner i 9-18 måneder for å modnes. Deretter kommer en lang håndverksprosess med jevnlig rulling av tønnene og løpende kvalitetskontroller. Neste steg er røking av rognene på ekte bøkeflis.
Ut av denne fantastiske rognen og dette tradisjonsrike håndverket kommer to unike produkter; Finneidfjord Garum Røkt og Mills Kaviar. Finneidfjord Garum Røkt har en helt unik kjøttfull umamismak som med bare få dråper bidrar som en fantastisk smaksforsterker i nesten alle typer retter.
Nysgjerrig på å teste? Finneidfjord Garum Røkt kan kjøpes gjennom dyrket.no.
Vi kan røpe at selveste Restaurant Maemo har gitt tommel opp for Finneidfjord Garum Røkt, og vi innrømmer gjerne at vi er ganske stolte av det!

Garum har en lang historie
Allerede i det fønikiske-, greske- og romerske riket var Garum en viktig ingrediens for å sette smak på maten.
Garum er en fermentert fiskesaus som tradisjonelt ble laget ved å fermentere fisk sammen med havsalt. Denne prosessen kunne ta flere måneder, og resultatet fikk en intens umami-smak, mye lik dagens asiatiske fiskesaus.
Finneidfjord Garum Røkt fremstilles av rognsekken fra skrei som først er modnet og så røkt på bøkeflis. Når rognen er tatt ut, varmes rognsekken opp og den konsentrerte væsken som kommer ut av denne oppvarmningen, blir til Garum. En fantastisk rik konsentrert smaksetter. Hele denne tradisjonsrike håndverksprosessen starter i Finneidfjord. Så Finneidfjord Garum Røkt ble et enkelt navnevalg! Gled deg til å teste!

Umami, den femte smaken
Umami er en av de fem grunnsmakene, sammen med søtt, surt, salt og bittert. Ordet "umami" kommer fra japansk og betyr fritt oversatt "velsmakende" eller "god smak". Smaken kommer fra den naturlige aminosyren glutamat.
Umami gir en fyldig, kjøttaktig smak som forsterker smaken på maten uten å være dominerende i seg selv.
Siden Finneidfjord Garum Røkt er salt i seg selv kan den langt på vei erstatte bruken av vanlig salt (med andre ord, ikke salt retten før du tilsetter Garum).
Fiskeretter får et ektra smaksboost av noen dråper Garum. På bildet har vi brukt den på en enkel rett med rå laks og papaya.

Fremhev god kjøttsmak
Umamismaken er gjerne beskrevet som kjøttaktig og kraftig. Det gjør den velegnet til å sette en ekstra spiss på en klassisk tartar. Vår erfaring er at ca 4 % Finneidfjord Garum Røkt blandet i en tartar, løfter den gode kjøttsmaken til nye høyder.
Kjøttgryter, sauser og kraft er andre gode bruksområder hvor Garum kan bidra med det lille ekstra. Bruk den som du bruker en soya- eller fiskesaus.
Tips! Bruk litt Garum i fårikålen og du vil bli overrasket over hvor godt det blir.
