Sild er en delikatesse som har lange tradisjoner i det nordiske kjøkkenet, og en råvare som har enormt potensiale. Denne lille sølvblanke fisken er tradisjon både før og under julefeiringen her til lands også. La den få sin fortjente plass på buffeten i førjulsserveringen. Her kommer noen litt utradisjonelle, men gode tips.

sildebilde

Sild er tilgjengelig i bærekraftige bestander og den fiskes «vilt» i Norskehavet. Ikke nok med det, den er attpåtil  bra for helsen med sitt innhold av gunstig umettet fett. I samarbeid med Kulinarisk Akademi, har vi jobbet med nye smakskombinasjoner for å løfte frem silda.

Vi har lekt oss med spennende, nye kombinasjoner av sild og moderne råvarer og håper du lar deg friste til å sette sild på menyen. Kanskje vi sammen klarer å friste nye sildespisere også?

_DSC0648_1

 

Enkel servering til mange

Sild er lettvint og effektivt å servere til mange. Perfekt for selskap. Med ren og enkel pynt er de ulike variantene av sild flotte fristelser i seg selv. Tenk at det skal være fargerikt og fristende for øyet. Servert sammen med både tradisjonelle, utradisjonelle og moderne tilbehør kan du lage mange gode småretter til julebordsbuffeten!

Sild lar seg enkelt kombinere med en rekke andre smaker. Prøv gjerne urter, grønnsaker og kanskje noe sprøtt som kontrast. På bildet øverst har vi lagt sildebiter av forskjellige varianter på potetbåter og pyntet dem med små smakshevere av urter, rødbete og gulrot. Veldig enkelt og raskt kan du lage store fat med mange lekre munnfuller.

Flott med sild på buffeten

Buffeten blir fargerik og fristene om du lar silden få vise seg frem på bordet. Sild i forskjellige laker og sild i ulike sauser blir lekre serveringer om du serverer det i fine fat, boller eller glass. Tenk at det skal være fargerikt og smakfullt. Både nøtter, ost, frukt og sprø kjeks er flott og litt utradisjonelt tilbehør til sild. Serverer du for eksempel en god Sherrysild med blåskimmelost, valnøtter og fiken lover jeg en helt ny smaksopplevelse som vil begeistre gjestene din.

I Sverige serveres ofte sild sammen med Västerbotten ost, så hvorfor ikke herme etter dem? Oster som Tilsiter, vellagret Jarlsberg eller en god manchego er overraskende flott følge til sild og fint å presentere på et sildebord eller som tilbehør på en tallerkenrett.

Sild er også en viktig del av den danske matgleden.
Her finner du oppskrifter og inspirasjon til å sette bl.a  sild på menyen slik de gjør i Danmark.

S+ªlbu m sild 02


Kanskje  norsk sushi passer på julebordet?

Med sild kan du enkelt bruke en god norsk råvare til å lage asiatisk inspirerte småretter og imponere gjestene dine med en ekstra god matopplevelse. Benfrie og ferdig kuttede sildebiter gjør det enkelt å bruke sild til sushiretter. Silden trives godt i kombinasjon med standard sushitilbehør som ris, Wasabi, Goma Wakame sjøgress, syltet ingefær og soyasaus. Anbefales!

Sild som lekker småmat

Kjapt og enkelt lager du småmatserveringer med sild som utgangspunkt. Tenk ulike teksturer og smaker som løfter frem silden når du setter sammen rettene dine. Server for eksempel karrisild med noen sprø biter av grovt knekkebrød, noen ertespirer og litt finhakket gressløk på toppen. Myk sild sammen med noen sprø biter – perfekt kombo!

Server silderettene i små skåler eller på fat. Bruk det du har og tenk litt utradisjonelt. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Vår viktigste oppfordring til deg: Lek deg litt og tenkt utradisjonelt. Vi synes virkelig at silda fortjener mye mer oppmerksomhet!

Ønsker du hjelp til å sette sild på menyen, deler vi gjerne flere kreative oppskrifter og ideer til velsmakende kombinasjoner av sild og tilbehør med deg i heftet du kan laste ned under.