Vi nordmenn har unektelig et godt forhold til Spania. Det er da også det mest besøkte ferielandet vårt, samtidig som antallet langtidsferierende og fastboende nordmenn er høyt. Hvorfor ikke kjenne på litt spansk atmosfære i Norge?

stockphoto spania 1350

Siden 1950 tallet har vi nordmenn reist på ferie til Spania. Det er fortsatt vårt mest populære reisemål, med ca 1,1 millioner besøkende fra Norge i 2018. I tillegg bor det drøyt 21000 fastboende nordmenn i Spania. Så sjansen er ganske gode for at mange av gjestene dine både kjenner godt til og setter pris på det spanske kjøkkenet. Nå og muligens en god stund fremover er nok reisemuligheten til Spania ganske redusert, så kanskje du kan ta en spansk en og tilby en spansk dag hos deg. Det trenger slett ikke være komplisert, men husk; selvom du tar "en spansk en", er det fortsatt viktig å opprettholde riktig avstand og godt smittervern.

Det spanske kjøkken

Det spanske kjøkkenet er jordnært og ukomplisert og som i de andre middelhavskjøkkener basert på lokale ingredienser. Spania er delt regioner med mange kulturelle forskjeller, samtidig som det er stor variasjon i været fra region til region. Da er det kanskje ikke så overraskende at det er til dels veldig store forskjeller på mattradisjonen mellom regionene også. Egentlig er det bare to ting  de alle har til felles i kosten og det er bruken av olivenolje og hvitløk i matlagingen.

Spisemønsteret skiller seg ganske radikalt fra våre hjemlige vaner. En spansk frokost er enkel, gjerne bare en kopp kaffe og en croissant eller et annet, gjerne søtt bakverk. Lunsjen er som regel det største og viktigste måltidet i løpet av dagen. Den inntas fra kl 2 til 4 på ettermiddagen og består gjerne av flere retter. Først en ganske lett rett, f.eks en salat eller en suppe, deretter en fisk eller kjøttrett. Som dessert kan det være frisk frukt, kaker eller en spansk spesialitet; karamellpudding. Middagen er som regel et enklere måltid, gjerne en salat, en sandwich eller et utvalg tapas. Og, den middagen starter sent, og inntas som regel mellom klokken 21 til 23 om kvelden. Vil du ha noen gode tips til tapas, kan jeg anbefale en titt på disse 4 klassiske tapasrettene fra Cato Wara sin flott spanske restaurant, Bon Lio på Grünerløkka i Oslo.

På tross av den store variasjonen og de mange historiske påvirkningene og regionale forskjellene, er det noen felles ting som  bare ER det spanske kjøkken; det legges alltid vekt på det ferske, det er raust og rikelig, det er fullt av smak og , ikke minst, den er høyt elsket av spanjolene selv!


Hva kan du lage på ditt kjøkken som er typisk spansk og kan pirre reiseminner og reiselyst blant gjestene dine? Vi har valgt ut noen ganske enkle retter de kanskje vil kjenne igjen.

Jeg sier som spanjolene vil si før et godt måltid: "Buen provecho" eller på godt norsk "Nyt måltidet"

Gazpacho

Gazpacho_1920-1600x1067Det blir ikke mer spansk enn Gazpacho. En kald suppe er kanskje ikke så enkelt å selge inn her til lands, men Smoothies er populært som aldri før og en gazpachoer ikke milevidt unna å være en "salt" smoothie. Helt vegetar er den også og lett å lage i store porsjoner. Server den gjerne også som tilbehør til en godt toast.


Setter gjestene dine pris på  denne har du kanskje lyst til å prøve en smoothie som er litt i samme stilen.

TORTILLA DE PATATAS

Spansk-omelett_1920-1600x1067

Tortilla de patatas finnes i uendelig mange varianter, men hovedingrediensene er alltid poteter og egg. Den serveres ofte oppdelt i terninger som en tapas, men det aller vanligste er å skjære den i kakestykker og servere den til lunsj. Potetene sørger for at det blir en mettende omelett som fint kan fungere som et måltid i seg selv.

Vi har også laget vår helt spesielle vri på Tortilla de patatas om du vil bruke opp en rest potetsalat eller bare lage en variant av omeletten som er rask og enkel å tilberede. 

 

GAMBAS AL AJILLO

 Gambas-al-ajillo-2_1920-1600x1067Vi her hjemme kan våre reker, men det kan sannelig spanjolene også. Gambas al ajillo betyr ganske enkelt reker med hvitløk på spansk. Med unntak av litt forarbeid som hovedsakelig er å pille rekene, om du da ikke velger noen som allerede er ferdig pillet, samt finhakke hvitløk, chili og persille, er dette både enkelt og vesmakende å sette på den spanske lunsjmenyen. Godt, hvitt eller grovt brød, Olivero, Mills Majones og noen skiver eller båter med sitron, er alt som trengs ved siden av.

Ønsker du flere gode tips fra Middelhavets kjøkken, kan du ta en titt på nettsiden til Olivero.  Der ligger det flere gode oppskrifter fra det samme området. Tar du en titt på reisebrevene fra Frankrike, Italia eller Hellas, kan det være at du finner enda mer inspirasjon til variasjon på spisestedet ditt. Husk at det ikke alltid  er så mye som skal til for å sette godfølelsen i sving hos gjestene dine! 

Jeg håper du er blitt fristet til å ta med gjestene dine på en liten snartur til det spanske kjøkkenet!  

"Buena suerte y buen apetito" - "Lykke til og god apetitt"!