Det er  fullt mulig å gi gjestene dine en smak av det gode liv som venter med ferie, reiser og spennende matopplevelser. Ta dem med til livlige Italia!

Italiensk piknikbord med vinglass og tomaterMiddelhavet står ofte på reiseplanen for mange. Det er tillatt å la gjestene drømme seg bort og kjenne litt på smaken av det gode livet. Med andre ord, de sikkert klare for gode sydlandske matopplevelser hos deg

Vi startet vår lille kulinariske reise rundt Middelhavet i Hellas, og nå har turen altså kommet til Italia. Benvenuto! 

Det italienske kjøkkenet byr på solid og mettende mat, uten at den fremstår som tung og mektig. Den er variert sammensatt og det er et stort fokus på å ha variasjon i smakene. Å nyte et italiensk måltid skal være en god opplevelse, en opplevelse som er mer for hjertet enn hjernen. Gode følelser og stemninger knyttet til matopplevelsen er en viktig del av italienernes forhold til mat.


I motsetning til det vi ellers kan være vant til er et italiensk måltid bygd opp slik at rettene i et måltid blir gradvis enklere. Rettene, fra første til siste rett før dessert, er alltid basert på lokale råvarer og aller helst skal de være i sesong. Både smaken og tilberedningen skal også helst være tradisjonell.

Italiensk mat er en «feiring av markens grøde», det er de gode grønnsakene som er hovedingrediensen.  Bruk av proteiner kommer i annen rekke. Et typisk italiensk måltid vil som regel starte med et stort fat med antipasti (fritt oversatt betyr det "forretter"). Her serveres først og fremst grønnsaker, gjerne syltede som for eksempel pepperonchini (chili), artisjokkhjerter, sopp og oliven. I tillegg er det vanlig å servere noen varianter  spekemat, der prosciutto kanskje er den mest kjente.  Ansjos og sardiner er heller ikke uvanlig å inkludere på et antipasti-fat.

Etter Antipastien serveres det en enkel pastarett som følges av en  kjøtt- eller fiskebasert rett. Denne retten skal være enkel, men veltillaget og serveres uten noe særlig med  tilbehør. En godt tilberedt lammeskank er et godt eksempel på en slik kjøttrett. 
 

Noen "bærebjelker" i det italienske kjøkkenet. 

Olivenolje er selve  hjørnesteinen i italiensk kosthold. Løk og hvitløk utgjør ofte basis for retter og solmodne tomater er muligens det de aller fleste forbinder det italienske kostholdet med. Sitron må heller ikke glemmes som en viktig ingrediens for tilføre friskhet, syrlighet og smak til en rett.
Balsamico eddik er også en absolutt nødvendighet på et italiensk kjøkken og en god parmesan eller padano ost er nærmest obligatorisk. Med disse ingrediensene på plass har du et god utgangspunkt for et måltid med skikkelig  italiensk preg.

Nedenfor har jeg valgt ut noen italienske retter som er litt anderledes enn de velkjente som lasagne og pasta bolognese.

 

GNOCCHI AL BURRO Di SALVIE

Italia forbindes selvsagt med pasta. Men de er også gode på Gnocchi, en rett som kanskje ikke står så ofte på menyen her hjemme. Det er synd, for Gnocchi er både godt og enkelt å variere menyen med. Utgangspunktet for Gnocchi er poteter, men de kan varieres med tilsetninger av forskjellige typer mel, brødsmuler, egg og ost.  Her er en enkel oppskrift hvor de serveres med salviesmør. For en ekstra finish på Gnocchiene kan de etter koking i salt vann få en kjapp tur i stekepannen for ekstra «crunch».

GNOCCHI AL BURRO DI SALVIE

POLLO CREMOSO CON LIMONE E parmigiano

Kylling er en populær gjenganger på menyen mange steder. Her er en Italiensk vri som skiller seg litt ut fra det som vanligvis serveres. Denne kremete kyllingretten med sitron og parmesanost tar gjestene rett med på en svipptur til Italia. Den er frisk i smaken og enkel å sette på buffeten. Server med pasta, ris, brød ellers salat. Det er bare å velge det som passer deg.

POLLO CREMOSO CON LIMONE E PARMIGIANO

Canneloni CON RICOTTA E SPINACI

Cannelloni er sylinderformet pasta som på italiensk vis fylles med kjøtt eller ost, toppes med tomatsaus og bakes i ovnen. En slags "lasagne i rør".  Med fyldige smaker av ricotta og spinat gir denne Canneloni- retten deg en ekte smak av Italia. Denne utgaven av retten er  vegetar. Server den med godt brød og Olivero pluss en grønn salat. 

CANNELONI CON RICOTTA E SPINACI

Jeg håper du har fått litt inspirasjon til å lage en anderledes opplevelse for gjestene som besøker deg.

Olivero.no finner du flere oppskrifter som kan gi gjestene dine smaken av det gode liv, mens de venter på neste tur:)

 

Da sier jeg som italiernene selv vil sagt det;  "Prego" og "Buon Appetito".

Ha en fin dag videre!