Det er fortsatt ikke tiden for å reise verden rundt i jakten på nye opplevelser. Har du tenkt på at dette faktisk kan være en bra mulighet for serveringsstedet ditt?  Kanskje du kan bringe litt av drømmereisen til gjestene dine? En smak av det gode livet ligger kanskje ikke så langt unna?

stockphoto hellas hubspot jpg

Om gjestene dine ikke kommer seg på en etterlengtet tur, er de sikkert klare for gode sydlandske matopplevelser hos deg. Ihvertfall en liten smak av utlandet. Middelhavet står ofte på reiseplanen for mange. Vi har derfor hentet frem noen spennende retter til inspirasjon fra 4 land rundt Middelhavet. Ta en en titt, test litt og sett det du liker best på menyen. Det er tillatt å la gjestene drømme seg bort og kjenne litt på smaken av det gode livet de kanskje ennå en stund bare kan drømme om.               

I dette første reisebrevet starter vi med besøk i Hellas.

Det greske kjøkken er basert på relativt få råvarer. Skalldyr og fisk spiller hovedrolle ved kysten, mens det på fastlandet er mer av de råvarene som lokalområdet produserer. Hellas har tusenvis av bikuber og mye geit og sau. Sammen med honning brukes mye ost og yoghurt av geite- eller sauemelk.

Grønnsaker, olivenolje, oliven, ville urter, frø og nøtter har en så stor plass i det tradisjonelle greske kjøkken at det er nær ved å være vegetarisk. Helt frem til 60-tallet spiste grekerne faktisk mest vegetarisk. Kjøtt ble spist til mer spesielle anledninger og da først og fremst i religiøse sammenhenger.

Tzatziki og pureer laget av aubergine og squash er, sammen med brød,  fremdeles en viktig del av grekernes måltider i dag. I det moderne greske kjøkken har kjøtt fått en noe større plass i retter som for eksempel moussaka, som oppfattes som en gresk spesialitet selv om det opprinnelig er en tyrkisk rett.

De fleste er godt kjent med det greske kjøkken gjennom «gresk salat» og «souvlaki», men det er selvsagt så mye mer enn det.    Vi har tatt frem 3 greske retter som er litt utenom det mest kjente. Håper du fristes til å prøve dem!

Tiropitakia-1920-1600x1067

Tiropitakia

Tiropitakia er basert på filodeig og et fyll bestående av ost, egg og urter. Enkelt, greit og godt. Perfekt som en snack til godt drikke, som en del av en smårettservering ala spajolenes Tapas eller som tilbehør til en salat. Enkle å bake og du kan fint bruke ferdig filodeig. Har du først fått smaken på disse, er ikke veien lang til å variere smaken med f.eks krydder, forskjellige urter eller skinke og bacon. Her er grunnoppskriften på tiropitakia

Du kan også lage en variant med spinat i fyllet, da heter det Spanakoptia. Verdt å prøve!

Bakaliaros-plaki_1920-1600x1014

Bakaliaros PLAKI

Bakaliaros plaki er en tradisjonell gresk rett basert på torsk og tomater. I så måte kan den lett kalles det greske svaret på «bacalao». Denne retten lages i utgangspunktet også med klippfisk, men det går fint å erstatte den med torskefileter eller lettsaltet torsk. Krever relativt lite forarbeid og passer fint å servere som en buffetrett. En godt salat og godt brød er perfekt som tilbehør.  Velbekomme!

Papoutsakia_1920-1600x1067Papoutsakia

Aubergine utgjør grunnlaget for en av de mest kjente greske rettene, nemlig Moussaka. Her brukes den i en litt enklere rett hvor auberginene fylles med en krydret (kanel er «hemmeligheten» her) kjøttdeig/grønnsaksblanding og gratineres med en hvit saus. Da kalles den altså Papoutsakia. En fin rett å tilberede og servere i storform til mange.

Kanskje klarer du å mane frem gode smil hos gjestene dine som drømmer om solmodne tomater, vingårder, olivenlunder, munkeklostre, små, pittoreske landsbyer og hvite sandstrender, med noen gode retter fra Hellas på menyen😊 Har du muligheten til å pynte med rødrutete servietter på bordene, noen flasker med god olivenolje og godt fersk brød er du på god vei til å sette  litt gresk stemning på hverdagen.

Neste stopp på turen rundt Middelhavet går til Italia - velkommen med i neste reisebrev om et par uker:)

Og til sist er det bare for meg å ønske deg og gjestene dine velbekomme eller "Kali orexi" som det heter på godt gresk!