Slik lager du plantebasert mat fra MidtøstenPlantebasert mat tar en stadig større andel av vårt kosthold. Det er egentlig verken en trend eller særlig nytt. I Midtøsten har de spist plantebasert i århundrer 

 I 2018 skrev The Guardian: «Om dette er året hvor veganisme blir mainstream – slik alle trendkommentatorer og markedsanalytikere ser ut til å være enige om – er det ingen enkeltstående grunn til dette, men en perfekt plantebasert storm av ulike faktorer». Videre ble år 2019 spådd til å bli veganismens år av The Economist. I 2021 har over en halv million briter forpliktet seg til å bare spise vegansk i en måned, ifølge The Guardian.

Det er all grunn til å tro at dette bare er starten på en bølge som kommer til å bli større og tydeligere ettersom folk tilegner seg mer kunnskap og blir kjent med de fantastiske og spennende smakene det plantebaserte kjøkkenet har å tilby. Og hvor ellers bør man hente inspirasjon enn fra Midtøsten, hvor plantebaserte måltider og snacks alltid har stått sentralt i kostholdet 

 Klassiske retter fra Midtøsten 

Landområdet «Levanten», som refererer til Libanon, Syria, Palestina, Israel og Egypt, har utallige retter som tradisjonelt er plantebaserte. Klimaet og tilgang på råvarer i området har gitt et helt annet grunnlag for matlaging her enn i NordenBulgur og belgfrukter som linser, kikerter og bønner av ulike slag er en naturlig del av kostholdet.  

I Levanten har ikke grisen noe plass, men lam, storfe og geit er dominerende. Her brukes mindre melk og smør, men mer yoghurt og planteoljer. I Midtøsten finner du noen av de mest smakfulle rettene i verden.  

 

Meze – laget for å deles  

Det finnes en regel i Midtøsten når det kommer til mat, og det er at det finnes ingen regler, uten den om at man skal dele. Meze er en sosial måte å dele mat på, og en egen matkultur hvor maten er i sentrum og man nyter den leeeeengeRetter blir servert på små tallerkener for smak og behag (sistnevnte er den opprinnelige betydningen av det persiske ordet maza, som uttrykket meze stammer fra)Kikerter, tahini, feta, halloumi, aubergine, paprika, squash, oliven, granateple, mynte, sitron og yoghurt – alt dette er blant Levantens basisingredienser og passer perfekt som inspirasjon til en mer plantebasert meny.  

Passer det bedre med meze "on-the-go"? Sjekk ut oppskrift på mezewrap med hummus og bulgur her

Falafel 

Bærebjelken i Midtøsteninspirert matlaging er falafel – smakfulle, frityrstekte boller laget av kikerter, hvitløk og persille. Falafel serveres tradisjonelt enten i pitabrød eller i wrap og inneholder typisk strimlet salat, hakket fersk kål, syltede grønnsaker, rød varm saus og tahini dressing. En tahini-dressing er kremet, nesten så man kunne sverge at den var basert på melk, men den er basert på tahini (sesampasta fra sesamfrø), vann, hvitløk, sitronsaft og salt. Noen smaksetter også med honning og andre med kummin eller urter som for eksempel hakket persille. Fantasi og smak bestemmer! Falafel kan  lages i utallige variasjoner. Hvis du er i det eksperimentelle hjørnet, hvorfor ikke prøve denne versjonen med klippfisk

 Hvis du ønsker en mer utfyllende guide til hvordan du enkelt kan mikse og matche smaker og krydder fra Midtøsten kan det lastes ned her

Slik lager du plantebasert mat fra Midtøsten

Hummus og Baba ganoush 

Hummus og Baba ganoush serveres ofte som forretter hvor de blir servert i skåler ofte sammen med pitabrød, agurk eller andre syltede grønnsaker. 

 Hummus betyr faktisk kikerter på arabisk. Det er nettopp kikerter som er hovedingrediensen i denne populære dippenakkurat som i falafelenIngrediensene er enkle, men smaker utrolig godt  med kikerter, tahini, hvitløk, sitronsaft, olivenolje og salt har du en deilig hummus. Opprinnelig ble hummus tilberedet uten tahini som er en sesampasta, men lages nå oftest med denne sesampastaen i.  

Plantego´ sin hummus er det ikke inkludert sesampasta (tahini) noe som gjør serveringen enklere også til de med allergi for sesam. Det er enkelt å tilsette tahini selv i den mengden du selv mener smaker best. Om du velger å tilsette det selv, anbefaler vi en lys variant av tahini som er den varianten som er mest vanlig i Midtøsten. Mørk tahini inkluderer kliet av sesamfrøet. Den har derfor en fastere konsistens og ikke den samme gode, særegne smaken av tahini. Ifølge Vidar Bergum som driver matbloggen «Et kjøkken i Istanbul» er «mørk tahini en nyere sak på linje med fullkornspasta og den type produkter hvor næringsinnholdet og ikke smak er salgspunktet.» 

Her finner du oppskrift til en rekke forskjellige hummus-varianter. Hvorfor ikke spice opp din egen? 

Baba ganoush er laget av aubergine som er grillet og bakt til skallet er helt brentAuberginen får da en deilig røykfylt smak. Det brente skallet fjernes og auberginen moses og blandes med andre ingredienser som hvitløk, sitronsaft og salt. Tilsettes tahini blir dette en rett som i Syria og Palestina kalles for moutabal. Uansett baba ganoush med granateplesirup, tomater og urter eller moutabal med tahini – dette er retter som virkelig får frem det beste i auberginen! Nam! Oppskrift på Baba ganoush finner du her.

Baba Ganoush er en plantebasert rett med masse smak

Fattoush og tabbouleh salater 

I Midtøsten er salat et «must-have» til nesten alle måltiderFattoush skal ha store, chunky biter av agurk og knasende reddik. Det er også en utmerket måte å bruke opp pitabrød eller annet brød fra dagen før, ettersom fattoush hører til familien av retter der brød er base. En fattoush er faktisk ikke en fattoush uten brødetdenne oppskriften anbefaler vi å tilsette brødet litt tid før servering slik at det kan rekke å suge opp litt av den deilige dressingen. 

Tabbouleh er en superfrisk urte- og bulgursalathvor persille er den viktigste ingrediensen. I motsetning til fattoush, er det finkuttede grønnsaker som gjelder. Vi velger å lage tabbouleh slik den opprinnelig ble laget med mye bulgur, biter av tomat og urter, istedenfor en helgrønn urtesalat med overvekt av urter og bare litt bulgur som er mest vanlig i Midtøsten i dag. Det gir en salat som nok er litt mer tilpasset norske ganer. 

Her finner du en enkel oppskrift på tabbouleh og en annen  oppskrift på tabbouleh med masse spennende urter

Rikdom av krydder 

Utvalget av typer kjøtt, enten om det er servert helt, ternet, på spyd, grillet eller stekt, forsterkes med smaken av krydrede marinader i Levanten. Her finner du alt fra paprika- og sitronmarinert taouk (grillet kyllingspydd) til mer komplekse krydder som merguez, som inneholder paprika, spisskummen, fennikel, koriander, cayenne, kanel og pepper. Sumak er et annet viktig krydder som brukes for å gi syrlighet. Sumak utvinnes fra en busk med røde steinfrukter og det er disse røde steinfruktene som tørkes og males og brukes både i og på retter. 

 Mest av alt brukes det krydder som er godt kjent i det nordiske kjøkken. Forskjellen er at krydder som kanel, allehånde og kardemomme i det norske kjøkken er mest vanlig i bakverk, mens disse ofte brukes i matretter i Midtøsten.  

Folk ønsker stadig mer plantebasert 

4 av 10 nordmenn ønsker å spise mindre kjøtt. Behovet for mer plantebasert mat løftes stadig frem av forskere og miljø- og helsemyndigheter. Samtidig fylles dagligvarebutikker, bensinstasjoner og restauranter opp med bredere utvalg av plantebaserte produkter og matretter. Vi kan har laget en spicy variant av Plantego´ Hummus for å bidra til å gjøre det enda lettere for deg å tilby plantebasert mat. Denne sammen med måltidssalater fra Plantego´ gjør at du enkelt kan kombinere og servere en god variasjon av plantebaserte retter på en enkel måte uten at det behøver å bety at alt av kjøtt og fisk skal utelates. For de fleste er målet en større andel grønt og en mindre andel kjøtt på tallerkenen.  

Sammen med en blanding av krydder, belgfrukter og grønnsaker kan du lage smaksrike og spennende mat som passer for alle gjestene dine uansett om de ønsker kjøttfritt eller ikke. Effektivt for deg, bra for gjestene dine og bra for kloden vår! 

New call-to-action