Bygg ble dyrket i Midtøsten, Europa og Asia allerede for over 10 000 år siden, og har vært en viktig matkilde i mange kulturer gjennom tusenvis av år. I Norge har byggryn hatt stor betydning som en basisingrediens i kostholdet, helt fra middelalderen og frem til moderne tid. Med stadig mer fokus på lokale råvarer og økt vegetabilsk andel i kosten har bygg fått en fortjent renessanse i det norske kjøkken. Bygg med sine mange bruksområder er enkelt å gjøre til en del av menyen.
På bildet over ser du en smakfull suppe basert på Plantego' Byggrynsalat og frisk purre.

Hva er bra med byggryn?
Byggryn er hele byggkorn som er polert og avskallet, men fortsatt har mesteparten av næringen intakt. Det har en rekke fordeler:
1. Bygg er rikt på kostfiber, spesielt betaglukan, som er gunstig for kolesterolnivået.
2. Det høye innholdet av fiber gir en god metthetsfølelse.
3. Bygg er en kornsort med relativt høyt mineralinnhold, spesielt når det gjelder mineraler som magnesium (Mg), fosfor (P), kalium (K) og sporstoffer som sink (Zn) og jern (Fe).

Byggryn er perfekt som tilbehør og i salater
Bygg kan som nevnt brukes til mye. Vanlige bruksområder er i brødbaking, til grøt og i klassiske norske retter som for eksempel sodd. Men, byggryn er også en super ingrediens som tilbehør og i salater.
Byggryn må bløtlegges før de benyttes videre, men i Plantego' Byggrynsalat og Plantgo' Bygg- og bønnesalat har vi gjort den jobben for deg. På bildet her har vi brukt byggrynsalaten i en kombinasjon med squash i tynne skiver og dill.
Som tilbehør kan du servere begge de nevnte Plantego' salatene med det meste av fisk og kjøtt. Her er et eksempel med varmrøkt laks og Mills Mango & Chilimajones.

Bygg som alternativ til karbohydrater
Byggryn med sitt høye fiberinnhold metter godt og kan fint benyttes som et alternativ om du av forskjellige grunner ønsker å redusere eller variere bruken av for eksempel pasta, poteter eller ris i det du serverer.
"Byggotto" har du kanskje allerede hørt om som en variant av klassisk risotto? Her er vår vri på en enkel og kjempegod byggotto. Server den gjerne med fisk som på bildet eller varier med enda mer grønnsaker for en fyldig vegetarrett.

Bygg som pålegg? Javisst!
Byggryn som pålegg virker kanskje ikke umiddelbart som en naturlig match, men det fungerer overraskende godt i enkelte tilfeller. For eksempel om du vil servere vegetarvarianter av påsmurt.
En av våre favoritter er sandwichen på bildet hvor vi har kombinert Plantego´Bygg- og bønnesalat med issalat og Mills Mango & Chili majones. Litt luksus og knas blir det med en sprø skive bacon, men den kan byttes ut med noen sprø grønnsaker.
PS: ønsker du litt ekstra futt i smaken kan du fint prøve med Mills Srirachamajones på denne.
Wraps er også godt egnet til å fylles med byggrynsalat. På Kokkeknep.no finner du denne wrapen med tacoinspirasjon.
Ta gjerne en titt på brosjyren "Ett Produkt = Mange muligheter" om du ønsker flere ideer!
