For mange er toast kun en rask frokost, en enkel skive ristet brød, påsmurt litt margarin og toppet med f.eks marmelade eller en osteskive. Toast er noe langt mer enn det, men allikevel alltid enkelt.

 

Croque cousine

Toast, ordet er avledet av det latinske «torrere» (å brenne), og har sin opprinnelse for ca 500 år siden . Opp igjennom tidene har det oppstått en mengde varianter av toaster, alt fra enkle toaststicks til fylte doble toaster. Det er nettopp disse doble toastene med rikelig fyll som de senere årene har gjort toasten mer populær som fast- og streetfood enn noensinne. Her i Norge var restauranten MELT først ute med å perfeksjonere toast som et måltid for seg servert fra en toastrestaurant eller egne foodtrucks.

For å få den ekstra gode smaken og skikkelig saftig resultat, har vi smurt alle toastene våre med ulike sauser, dressinger eller majones før vi fyller dem med innhold. Ved å bytte mellom ulike smakssettere kan du enkelt lage en ny vri.  

Gode eksempler på dette er Mango Chilimajones, Trøffelmajones eller Aioli.

tunfisk taost

Vi har laget vår vri på noen slike dobbeltoasts

La oss begynne med en ekstra fristende toast som virkelig metter, en Croque Cousine. Den er basert på Croque Monsieur, en klassiker med opprinnelse fra Frankrike som første gang ble skrevet på en kafemeny i Paris i 1910. Croque Monsieur, blir på godt norsk kalt for Parisertoast.

Det er et varmt smørbrød med skinke og ost, som oftest en Emmentaler eller Gruyère, som stekes eller grilles. Noen dypper brødet i pisket egg før steking og andre mener at brødet skal dekkes med Mornay- eller Béchamelsaus. Hvis man legger et stekt egg over byttes rettens navn til Croque Madame. Vår Croque Cousine er en dobbeltdekkerutgave av Croque Monsieur. Den kan tilbys som håndmat eller på tallerken sammen med en enkel salat.

sopp toast

 

Fisk og toast?

Det er ikke den vanligste kombinasjonen, men det finnes faktisk en toastklassiker med fisk. Det er Tuna melt som vi har laget en variant av og som du absolutt bør prøve om du vil ha en komplett toastmeny.

Serverer du hamburgere og sliter med å finne et godt vegetaralternativ?

Det blir stadig mer etterspørsel etter vegetaralternativer på menyen og med toast er det ingen problem med å dekke det behovet. Smeltet ost er enkelt å kombinere med grønt. Her har vi tatt frem et alternativ med sjampinjong. Tilby denne som et alternativ til tradisjonelle hamburgere.  Se ikke bort ifra  den slår an hos hamburger-spiserne også.

 

AdobeStock_163202132


Skal du lage mange?


Mye ligger i god prepping. Toast er ingen komplisert rett, men noen ting er det verdt å merke seg. Det er steking i toastjern eller på plate som tar tid. Det er et godt knep å montere toastene på forhånd, så de kan legges rett i jernet. Driver du et stort sted kan du benytte deg av stekeplaten eller flatgrillen når du skal lage flere toast samtidig. Stek topp og bunn separat, den ene skiven som topp og den andre som bunn med fyllet. Flipp toppen over bunnen når begge er ferdig.                                                                                                                                                          Det siste lille knepet                                                          Som med så mye annet som tilberedes på et kjøkken, finnes det alltid et ekstra KOKKEKNEP å lære seg.

Vårt siste lille toastknep er å smøre eller pensle yttersiden av brødskivene med f.eks flytende Melange eller Olivero, dersom du ønsker smørsmaken, FØR du legger toasten i toastjernet eller i ovnen. Da får du et ekstra sprøtt resultat og en toast som sannsynligvis er bortimot uimotståelig.