Har du smakt på hummus, tabouleh, falafel, pita og baba ghanoush? Mat fra Midtøsten er i vinden som aldri før, og påvirkningen ser ut til å bli enda sterkere i tiden som kommer. Jeg har fått smaken på mat fra denne delen av verden selv. Faktisk så synes jeg det er så godt at jeg tok med meg Bent-Åge til Istanbul, for å få førstehånds kunnskap fra lokale eksperter.

Mat fra Midtøsten er plantebasert  

I Istanbul møter vi matblogger Vidar Bergum. Han bor her, og gir folk i Norge et innblikk i de fantastiske smakene og tradisjonene som finnes i Midtøsten gjennom bloggen Et kjøkken i Istanbul. I tillegg har han også utgitt de to inspirerende kokebøkene «Hummus og Granateple» og «Aubergine og tahini» om mat fra Midtøsten.

Det tyrkiske kjøkken er meget variert og velrenommert verden over. Istanbul er en smeltedigel av kulturer, og alle disse innflytelsene gjenspeiles i maten som serveres. Jeg lar meg rive med av alle de spennende smakene, de fine fargene og de deilige luktene.

Rico og Vidar BergumTyrkerne har et sterkt forhold til plantebasert mat. De bruker typisk kikerter, tomater, grønne bønner, paprika og reddik i basene sine. Ruccola og salat er standard tilbehør.

-Hvis du ser på statistikk over hvor mye kjøtt de forskjellige landene i verden spiser, så er Tyrkia ganske langt ned på listen, forteller Vidar.

Smakene fra Tyrkia og landene rundt, er noe helt spesielt. Dersom din kantine ønsker å kutte ned på kjøttforbruket og øke andelen plantebasert, er det mye inspirasjon å hente fra kjøkken i Midtøsten.

 

Finn smaken av Midtøsten med spennende krydder

Vidar tar oss med til kryddermarkedet i Istanbul. Her dufter det deilig fra fargerike krydder, urter og tørkede frukter. Godsakene er lastet i kasser, bøtter og tønner, eller henger fra tak og vegger i de mange bodene.

Vi legger merke til at det er store mengder tørket paprika, aubergine, chili og tomat. Vidar forklarer at tørkede tomater er en av hjørnesteinene i det tyrkiske kjøkkenet. Tyrkerne bruker det like mye som vi bruker tomater på boks. I tillegg er tomatpure en svært viktig ingrediens i matlagningen. De er også glade i paprika, som gjerne benyttes hermetiserte, syltet eller i puréform. Faktisk er dette så viktige ingredienser at folk som bor i Istanbul, gjerne får tilsendt pureer fra hjemtraktene de kommer fra for å få akkurat den kvaliteten de er vant til og liker aller best!

Jeg får en smaksprøve fra en tønne med spisskummen. Den smaker annerledes enn det jeg får tak i hjemme. Krydderet er liksom friskere og rundere i smaken.

Bent Åge påpeker at han kjenner igjen de fleste krydderne fra før, men at alt smaker litt annerledes enn det han er vant til hjemme. Det stemmer også for chilifrøoljen. Den er så sterk at tårene renner og det knyter seg både i nakken og magen! Akkurat denne står vi over å ta med oss hjem til eget kjøkken.

Se Bent Åges reaksjon her: 

 

Søtt og godt i Midtøsten

Midtøsten har også en rik dessertkultur. I Tyrkia blir ofte desserter og søtsaker konsumert mellom måltider, som en snack servert sammen med te eller kaffe.

Desserter som Turkish Delight og baklava er kanskje kjente for mange, men Istanbul kan by på et langt større søtt sortiment enn som så. Brød og kaker utgjør en betydelig del av det tyrkiske kjøkken.

Utvalget av kaker i Istanbul er stort

Vidar tar oss med på en shippe, et tyrkisk bakeri som har lange tradisjoner for å lage bakervarer. Her forstår vi at mandelkaker er populært.

- Det finnes to kategorier desserter i Tyrkia. Den ene er dynket i sukkersirup og den andre er mer melkebasert, forteller Vidar.

Uansett hva du foretrekker, er utvalget av søtsaker og bakst så stort at man garantert finner noe for enhver smak. Hvorfor ikke la deg inspirere og server et spennende alternativ til vafler i kantinen neste fredag?

Istanbul er en smeltedigel mellom øst og vest, mellom Europa og Asia og byr på utrolig mye spennende inspirasjon. Du finner litt av inspirasjonen fra vår tur til Istanbul i denne brosjyren – håper det kan gi deg også litt ny inspirasjon. 

New call-to-action