Sopp fra gruten i majonesbøtteBruker du østerssopp i matlagingen? Det kan du gjøre med god miljøsamvittighet, i hvert fall hvis soppen kommer fra Gruten, eller andre lokale produsenter som dyrker sopp på samme måte som dem. I kaffegrut i stedet for jord. I denne artikkelen kan du lese om hvorfor vi i Mills heier  Gruten, og la deg inspirere! 

Hvem og hva er Gruten? 

Den ideelle virksomheten Gruten holder til på Vollebekk i Oslo. Høsten 2018 begynte de å dyrke østerssopp i kaffegrut også, noe vi som er opptatt av mat selvfølgelig synes er ekstra spennende. Og særlig fordi soppen vokser og trives i brukte majonesbøtter. 

Brukte majonesbøtter perfekte for dyrking 

Bøtter med firkantet fasong er nemlig gode å dyrke i. For å drive produksjon i litt større skala, har majonesbøttene fra Mills vist seg å være en perfekt størrelse og fasongDet var King Coffee som satte Siri Mittet, som er grunnlegger, eier og daglig leder hos Gruten, i kontakt med Mills. I første omgang fikk de nye spann av oss, men i dag har dette utviklet seg til et samarbeid med blant annet Egons restaurant i Byporten i Oslo, hvor de henter brukte spann. Planen er å utvide samarbeidet til å gjelde flere restauranter i kjeden.  

Siri viser frem sopp fra gruten i majonesbøtte

Ifølge Siri, kan de utnytte kapasiteten bedre med de store spannene. I tillegg bidrar det til gjenbruk og vern av miljøet fordi de erstatter bruk av engangs plastsekker i storskaladyrkingen. 

Kaffegruten – ressurs i stedet for avfall 

Når en snakker om bærekraft og sirkulærøkonomi kan det fort bli svevende og mye prat. Tiltaket til denne gründerbedriften er et stjerneeksempel på sirkulærøkonomi tatt ut i praksis. Avfallsmengdene reduseres og emballasje og kaffegrut blir gjenbrukt. Et tonn kaffegrut blir fort til 200 kilo med østerssopp. Det betyr billigere avfallshåndtering for noen, lavere materialkostnader for Gruten og kortreist østerssopp med god kvalitet til mange. Vinn-vinn og en litt grønnere hverdag for alle parter, slik vi ser det.  

I Oslo blir ti tonn kaffegrut kastet hver eneste dag. Men i stedet for at alt havner i søpla blir mye av gruten altså hentet på hotell og restauranter av engasjerte medarbeidere fra Gruten. Gjerne med sykkel, eller HurtiGRUTEN, som er navnet på den spesialdesignede transportsykkelen. Og de som har gitt fra seg kaffegruten? De får selvfølgelig tilbud om å kjøpe lekker sopp tilbake. Genialt, ikke sant?  

Vask majonesbøttene i stedet for å kaste dem 

Vi har tidligere skrevet om gjenbruk av emballasje her på Kokkeknep. Vi håper Grutens historie kan være en påminnelse om å være bevisst på gjenbruk i hverdagen, og ikke minst, en inspirasjon til å se muligheter for bærekraft og sirkulærøkonomi i praksis. Begynn med å vaske bøttene istedenfor å kaste dem. Kanskje forsøke å dyrke egen sopp? Gruten har dyrkingssett og frø og holder også dyrkingskurs hvis du er interessert.  

Vi i Mills heier på bedrifter som dette, og synes det er topp å se at andre kan benytte produktene våre som mer enn bare ingredienser i maten. Derfor hører vi gjerne fra deg her på bloggen også. Har din virksomhet gode tips til gjenbruk? Har du gode ideer til andre kreative måter å gjenbruke majonesbøttene eller andre emballasjer på? Del med oss, da vel! I mellomtiden fortsetter vi å heie på Grutengjengen! 

                Ønsker du å bruke Mills Majones bøtter til andre ting når de er tomme, krever Mattilsynet at du har dokumentasjon på. 
                Last ned dokumentasjonen her!New call-to-action