Food can fix it-2

«Food Can Fix It» er et populært uttrykk innen klimaarbeid, men det er klart at det gjør seg ikke helt på egen hånd. 

I Mills vet vi at måten vi produserer og konsumerer mat på er en av nøklene til en sunnere og mer bærekraftig fremtid. 
Vi vet også at matbransjen står for mer enn en fjerdedel av alle CO2-utslipp, at den bruker 70% av alt ferskvann og er den dominerende årsaken til den drastiske nedgangen i biologisk mangfold i verden. Da er det også naturlig at vi som jobber i matbransjen forplikter oss til å møte disse utfordringene der vi kan bidra mest.

Vi har alle et ansvar

Mills tar utfordringen for å begrense klimaavtrykket så mye som mulig på største alvor. Vi ønsker å gjøre det litt lettere for serveringsbransjen å ta gode valg gjennom servering av mat som bidrar til lavere klimaavtrykk. Vår drøm er at du skal kunne gjøre det uten at du må kompromisse på kvaliteten du er kjent for.

Mills og klimaavtrykk

I Mills har vi forpliktet oss til ikke å drive med grønnvasking, og derfor har vi gjennomført livssyklusanalyser (LCA) på store deler av porteføljen vår hos NORSUS (Norsk institutt for bærekraftsforskning). De har blant annet beregnet påvirkning på diverse bærekraftindikatorer inkludert klimaavtrykket på flere forskjellige norske matfettprodukter. Analysene NORSUS har gjort er helt nøytrale og er basert på data levert til dem av Mills og Tine.

Overraskende resultat

Faktisk ble vi litt overrasket over å se at enkelte margariner kan ha godt over fem ganger lavere klimautslipp enn meierismør!  Melange og Soft Flora i 500g folieemballasje har f.eks henholdvis hele 81 og 82 % lavere klimaavtrykk i forhold til meierismør i tilsvarende emballasje.  Det betyr at ved å tilby sunnere og mer klimavennlige alternativer i matfettkategorien kan vi oppnå to viktige ting: vi kan hjelpe kundene våre til å nå sine klimamål og vi kan hjelpe forbrukerne til å kunne ta bedre valg. Sammen står vi sterkere i arbeidet med å bidra til lavere klimautslipp.

Bytt ut, ikke kutt ut

I noen tilfeller er det en utfordring å ta klimavennlige valg om man ikke ønsker å endre for mye på det man bruker i matlagingen til vanlig. Smør kan være et slikt produkt. Det er en råvare med ganske stort klimaavtrykk. Vi vet at mange i serveringsbransjen elsker smaken av smør og de gode bruksegenskapene smør har i matlagingen. Derfor ønsket vi å lage et alternativ med et lavere klimaavtrykk enn smør, men med akkurat de samme kvalitetene som smør har, både med hensyn til smak og egenskaper. Resultatet er Mills №1 Normalsaltet, en fin blanding av smør-, rapsolje og kjernemelk. Med et klimaavtrykk som er hele 40% lavere enn norsk meierismør har vi gjort det litt enklere å "bytte ut" uten å måtte "kutte ut" det man setter pris på.

Vi kan ikke bare si "40% lavere klimavtrykk enn meierismør"

Selvsagt må vi ha et godt dokumentert grunnlag for å si at Mills №1 har et lavere klimaavtrykk enn meierismør. For å være helt sikre på at vi hadde lykkes med å få frem et produkt med lavere klimaavtrykk, fikk vi NORSUS til å kontrollere våre beregninger og bekrefte at Mills №1 har mer enn 40% lavere klimaavtrykk enn norskprodusert meierismør. Dette kunne de gjøre basert på dataene som de allerede hadde for både Mills og TINE. Konklusjonen? Ved å bytte ut smør med Mills №1 kan du enkelt bidra til mindre belastning på miljøet uten å miste smaks- og bruksegenskapene som du verdsetter med smør.  

Alle monner drar. Også når du serverer dine spisegjester

Mills №1 inneholder ren rapsolje, noe  som bidrar til at andelen umettet fett øker og mettet fett reduseres. Dette er i tråd med nasjonale helseråd. Ønsker du å bytte ut smør med Mills №1, kan det være greit å vite at det er 39g mettet fett pr 100g i Mills №1 mot 53g mettet fett pr 100g i norsk meierismør. Mills №1 smaker som og fungerer som meierismør i alle sammenhenger. Rapsoljen gjør den ørlite mykere fra kjøl, noe som igjen gjør at du ikke trenger å temperere den før bruk.

Kort sagt, ved å være bevisst på et lavest mulig innhold av mettet fett i produktene du bruker, kan du  også bidra positivt til folkehelsen.

 

Mills №1 Normalsaltet er litt bedre både for kloden og for helsen enn meierismør. Det er derfor vi mener det er et godt produkt for deg på fremtidens kjøkken.  

CTA Mills No1