Kjøkkensjefen på Scandic Meyergården Hotell ble kåret til reinsdyrkokken i 2017 og har frontet nordnorsk og arktisk mat i en årrekke. Bli bedre kjent med Månedens kokk, Svein Jæger Hansen, som er alt fra kokk til jeger, ildsjel og gründer.
Svein Jæger Hansen (45) er kjøkkensjef på Scandic Meyergården Hotell i Mo i Rana, hvor han har ansvar for 18 kokker. Som ikke det var nok, så står han også bak Villmarksakevitt og Jæger Hansens Villmarkskaffe, to ulike rødvin og kokeboken Polarsirkelmat. Mest oppmerksomhet fikk Jæger Hansen da han fanget en fjellørret med hendene i Børgefjell, noe som fikk over fem millioner visninger i sosiale medier.
Jæger Hansen er også mannen bak Helgelandsbrødet, som har gitt en halv million kroner til barn og unge på Helgeland. Den engasjerte kokken er dessuten kåret til Rana-ambassadør, tørrfiskambassadør i Italia, reinsdyrambassadør og Reinsdyrkokken.
Vil gi unge muligheter
På hjemmebane er Jæger Hansen familiemann med kone og to barn. Kjøkkensjefen er spesielt opptatt av å gi unge mennesker en mulighet i kokkeyrket, og ikke minst håper han at flere barn får ta del i matlaging fra de er små. Han har holdt utallige kokkekurs og matforedrag – både i inn- og utland, han har figurert som Helgelandskokken på TV-Nordland og har fast spalte i bladet Villmarksliv.
Villmarkskokken er vill etter å høste av alt det herlige naturen har å by på, han tyr gjerne til både selvfisket og selvskutt mat, og det er spesielt rein som får kokkehjertet hans til å banke. Til syvende og sist handler det om kvalitet for Jæger Hansen, som setter pris på alt Helgeland har å by på.
1. Hva liker du best ved kokkeyrket?
Etter 24 år i bransjen, de siste 18 år som kjøkkensjef, er det aller beste med kokkeyrket å se «champagnebobler» i øynene til gjestene når de har fått en spennende og god matopplevelse.
2. Hva spiser du når ingen ser på?
Én eller to ganger i året lurer jeg meg til en saftig hamburger med bacon, ost og alt av tilbehør.
3. Hvis vi kom til hjem til deg på middag, hva ville du servert oss?
Dere er veldig velkommen, og en typisk vennemeny blir gjerne slik: Først en krydderstekt rypebryst av selvskutt rype med balsamicokokte rødbeter, sellerirotpuré og stekte kantareller. Deretter en grillstekt klippfisk fra Halvors med ertepuré og stekt bacon. Så går vi over til en jægermiksmarinert flatbiff av rein med fjellhonningbakte rotgrønnsaker, kremet viltsaus og potetterte, toppet med rømme og blåmuggost fra Straumbot Gård. Så avslutter vi med en rosmarin-créme brûlée toppet med villmarksakevittmarinerte multer fra Børgefjell.
4. Hva anser du som det viktigste du gjør i jobben din?
Det viktigste for meg er å sikre trygge arbeidsplasser, gi gjestene magiske matopplevelser, gi eierne god avkastning på sine investeringer og å være bevisst med råvarene for å oppnå minst mulig svinn og ødeleggelser for miljøet. Det er også viktig å gi ungdommer og lærlinger mulighet til å få seg en fremtid innen kokkebransjen.
5. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?
Da ville jeg tatt makten over hele Norges befolkning og latt små barn få lov til å delta mer aktivt i matlaging. Jeg synes det er viktig at de aller yngste får ta del i matlagingen sånn at de blir mer interessert i å lage mat fra bunnen av. Ikke stress i hverdagen og bare kjøp ferdigmat.
6. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?
I et av mine første år som kjøkkensjef gjorde jeg en trykkfeil på bestillingen av appelsinjuice. Jeg skulle ha 300 liter og fikk 3000 liter, noe som holdt til hele måneden.
7. Hva slags kjøkkenredskap ville du vært?
Det er soleklart en kokkekniv. Tenk deg gleden av å få skjære i kjøtt, fisk og fantastiske råvarer. Da hadde nok mottoet vært slik det er i dag: Livet er herlig.
8. Hva er den hyggeligste tilbakemeldingen du har fått på jobb?
– Jeg har en fast spalte som villmarkskokken i magasinet Villmarksliv, hvor jeg lager mat med råvarer som kan fanges, fiskes eller skytes, og det var etter et rypefall i vakre Børgefjell at det kom en tilbakemelding jeg satte stor pris på. Journalisten uttalte nemlig at de aller beste restaurantbesøkene i New York, Asia, Japan og Frankrike ikke kunne måle seg med det rypemåltidet. Sammen med den vakre naturen, som er «honning» til hjernen, så varmet dette et lite kokkehjerte som har lidenskap for gode smaker.
Jeg fikk også en annen hyggelig tilbakemelding på Meyergården da vi laget en 32-retters delemeny til 450 gjester og direktøren i selskapet syntes matopplevelsen var bedre enn den han fikk under Nobelpris-middagen i Sverige.