Har du ikke utforsket mat fra Midtøsten ennå? Her får du 5 gode grunner til hvorfor denne typen matretter er perfekte å servere i kantina eller på storkjøkkenet! 

Vidar Bergum som står bak den populære matbloggen Et kjøkken i Istanbul har gitt ut tre kokebøker om den lokale matkulturen i Istanbul siden han flyttet dit i 2015. Han mener det er mange gode grunner til at denne typen mat passer perfekt for store serveringer i kantiner og på storkjøkken. 

Her deler han sine beste tips! Men først litt mer om mannen bak tipsene. 

Fra finans til falafel

Før han flyttet til Tyrkia livnærte nemlig Bergum seg som finansanalytiker i City i London. Til tross for stor suksess og en karriere som skjøt fart, ønsket han noe mer i livet sitt. Han ønsket seg livskvalitet, et romslig hus og ikke minst god mat. Derfor valgte han å bytte ut den hektiske tilværelsen i London med en roligere livsstil sammen med sin tyrkiske samboer i Istanbul.

Klikk for å laste ned vår guide til konseptet Bland og Server >>Han hoppet av hamsterhjulet og byttet ut en leilighet på størrelse med et bøttekott til skyhøye Londonpriser med en romslig villa i storbyen Istanbul. Det har han aldri angret på! Nå utforsker han i stedet de kulinariske opplevelsene området har å by på, og deler kunnskapen videre i bloggen etter hvert i tre kokebøker: Hummus og Granateple, Aubergine og Tahini og foreløpig sist ut i rekken : Nydelig - spennende mat full av smaker.

– Jeg prøver å få frem at mat fra Tyrkia og landene rundt, ikke er så innviklet og vanskelig. Denne typen mat har blitt laget i flere århundrer. Folk her har hatt en kniv og en gryte og ikke så mye annet. Fantastisk god mat har blitt laget på enkelt vis veldig lenge.

Det er også en av grunnene til at mat fra Midtøsten er perfekt for store serveringer!

Vidar Bergum i Istanbul. Foto: Bahar Kitapci

1. du kan lage fire-fem retter med det du har for hånden

Vidar er opptatt av at man ikke trenger å jage det perfekte når man lager mat fra Tyrkia og landene rundt. Maten ble til mye lenger før konseptet libanesisk eller palestinsk. Det er ikke noen mal på en perfekt eller «riktig» kombinasjon.

– Du kan lage fire-fem retter med det du har for hånden. En rett blir kanskje ikke nok til en hel middag, men lager du to eller tre blir det mer spennende og variert. Skulle det bli noe igjen kan den fint serveres senere. Maten som lages her er på mange måter perfekt for storkjøkken. Veldig mye holder seg godt til neste dag.

2. ingrediensene har lang holdbarhet

Bergum trekker som et godt eksempel frem salater. Her hjemme bruker vi mye grønn salat og blader, som blir dvask og dårlig dagen etter. I Tyrkia er en salat gjerne basert på linser, bulgur eller kikerter blandet med ovnsbakte grønnsaker. Dette er ingredienser som holder seg bra til neste dag.

– Bruk friske urter ved neste servering. Mynte, dill, bladpersille eller koriander vil gi den rette smaken.

Med Plantego' ferdige salater kan du enkelt sette sammen spennende tyrkiske salater. Prøv for eksempel Plantego’ bygg- og bønnesalat eller Plantego’ Bulgursalat.

3. runde milde krydder egnet for norske ganer

Krydder er også viktig for den rette smaksopplevelsen. I Tyrkia brukes en type chiliflak som kalles pul biber. Den er mildere og mer aromatisk i smaken enn vanlige chiliflak.

I Midtøsten er bruk av varmende krydder gjennomgående. Spisskummen, malt koriander og allehånde kombinert med kanel eller nellik gir en varmende og litt søtlig smak.

– Dette er milde, runde smaker som passer godt til norske ganer. Det er ikke sterkt, men krydret.

4. MEZE GIR UENDELIGE KOMBINASJONSMULIGHETER

Meze, som egentlig betyr småretter eller snacks, egner seg godt for store serveringer i kantinen. Med utgangspunkt i dipper som hummus, muhamarra eller baba ganoush kan man tilføye alt fra brød og ovnsbakte grønnsaker til salater og rester.

Trenger du å spare tid eller har du knapt med ressurser? Da kan du kjøpe ferdig Plantego' hummus. 

– Med en stor porsjon av for eksempel libanesisk moussaka, lager du en deilig vegetarisk rett som kan serveres varm den ene dagen, og brukes kald på meze-bordet den andre.

5. MANGE SPENNENDE SUPPER OG GRYTRETTER 

Bergum trekker også frem supper og gryteretter som egnet mat for kantinen. De er enkle å lage i store porsjoner og blir en skikkelig crowd pleaser. I tillegg har denne typen retter lange tradisjoner i Midtøsten.

– Kjøkken som solgte hjemmelagde gryteretter var et vanlig lunsjalternativ for arbeidere og handelsmenn før i tiden. Basisen var gjerne en tynn tomatbasert saus, tilsatt en eller to ingredienser som for eksempel kylling og paprika.

Og husk, uavhengig av hva du serverer er det vanlig å sette en skål med gresk eller tyrkisk yoghurt på bordet i Midtøsten. Dette er et enkelt tiltak for å gjøre maten mer eksotisk og sunn, og fungerer ypperlig som tilbehør til alt fra gryteretter til frokostservering. Da håper vi du har fått inspirasjon!

Klikk deg inn på kompendiet under, så får du konkrete tips til retter du kan starte med!

New call-to-action