Beate er kjøkkensjef i Beredt Catering, og har begynt å tenke nytt i forhold til de bransjeutfordringene Covid19 har medført. Når buffetservering, med salatbarer og varmmat, bliborte i en lang periode må man finne andre måter å porsjonspakke og servere mat på 

Å finne emballasje som er miljøvennlig og samtidig smittesikker kommer til å bli en av de store utfordringene fremover, sier Beate.  

I tillegg må emballeringen være både effektiv og delikat. Det kan være utfordrende når man skal servere mat til mange. Beate tror det ville være en god idé å tilby brukerene av kantine og faste cateringleveranser sin egen matboks. 

 

Beate Gjærde Tryggestad er Månedens Kokk

Lever den inn på kjøkkenet om morgenen, merket med navn og spisetidspunkt, hent boksen din til lunsj med det som er dagens salat, påsmurt eller lignendeKantinen kan også tilby seg å vaske boksene slik at ansatte kan hente dem ved arbeidsdagens slutt.

Alternativt kan ta med seg restene av lunsjen hjem og vaske boksen selv. Beate forteller at Beredt tilbyr porsjonspakket varmmat ved cateringleveranser. I tillegg har de laget forskjellige typer porsjonspakkede brikker som alternativ til koldtbord eller tapasbuffet.  

Vi ser at det er populært med Tapastallerken, og prøver å lage ulike bokser med enkel lunsj til møtemat og lignende. 

Beredt Catering er en arbeids- og inkluderingsbedrift. Det betyr at Beate drivermed mye mer  opplæring enn det man gjør på et vanlig kjøkken. Hun gir kokkelærlinger arbeidstrening slik at de kan komme ut i ordinært arbeid.  

 Jeg synes at det er veldig kjekt når de som kommer inn til oss med en dårlig skoleopplevelse går ut med fagbrev. Det å gi elevene individuell tilrettelegging og en god porsjon selvtillit er veldig viktig. 

 

Månedens Kokk vil ha matboksen tilbake i kantinen

 

Beredt har måttet stenge ned 9 av 11 kantiner som følge av coronapandemien, og har hatt svært redusert drift på catering. Fortsatt er størsteparten av de ansatte permittert.  

- Vi har tatt tilbake rundt fire årsverk de siste par ukene, så det begynner å lysne. Cateringdriften har tatt seg opp og de to kantinene som er åpne begynner sakte men sikkert å få gjestene tilbake.

Hva som skjer etter sommeren er foreløpig usikkert med tanke på hvilke steder som får sine ansatte og elever tilbake som vanlig, men vi krysser fingrene for at sammen med våre samarbeidspartnere skal finne gode løsninger. 

Månedens Kokk tar smittevern på alvor i kantinen

 

1. Hva liker du best med jobben din?

Det jeg liker  best med jobben min er vel det her med lærlinger og opplæring 

«Vi bidrar til at andre lykkes», er slagordet vårt og det illustrerer mye av min glede ved jobbenJeg synes det er veldig kjekt når vi ser en progresjon hos de som jobber hos oss. I tillegg har vi fryktelig mange hyggelige kunder.  

2. Hva er den største utfordringen du står ovenfor på jobben?

Det å hele tiden klare å fornye seg. Vi må alltid ligge i forkant, slik at vi kan tilby kundene det de ønsker seg gjerne før det vet det selv. Vi har et stort fokus på trender og nyvinninger.  

Hos oss må  rutinene være ganske tydelige, derfor kan det være litt vanskeligere å få til endringer. Det hele er litt mer tungrodd. Vi har også noen utfordringer i forhold til læringssystem og forventninger fra myndighetene når de hele tiden forandrer rammene for tilskudd vi kan få for å utdanne den arbeidskraften samfunnet trenger

3. Hvis du ser 5 år fremover – hva tenker du er de tre største trendene som kommer til å påvirke din del av serveringsbransjen?

Vegetar og grønt fokus kommer nok til å komme mer og mer. Bærekraft kommer til å fortsette å være viktig, noe som innebærer lokale produkter og nisjeprodukter. Jeg tror det kommer til å bli større etterspørsel etter småskalaprodukter. For vår del har vi jo sånne lokale helter som Ostegården i Fana rett i vår egen bakgård, i tillegg kjøper vi juicer og slikt fra Stavanger. Her i Bergen er vi veldig heldig sånn sett. Det er mange lokale produsenter å ta av.  Det morsomme er at kundene våre både ønsker og legger merke til det, når vi har det på menyen. De kjenner igjen navnene og legger merke til at det er kortreist.

 

Månedens Kokk på plass i kantinen

4. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?

Jeg ville ryddet opp i skolematen til norske skolebarn. De burde hatt et mye bedre alternativ til den tørre brødskiva enn det de har i dag.

5. Hva er du mest stolt av i din karriere?

Jeg er vel mest stolt av at jeg har vært med på å utdanne ganske mange kokker som bransjen har bruk for. Jeg har bidratt til å utdanne fagarbeidere det er stor mangel på akkurat nå, kokker med fagutdanning og mye kunnskap

6. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?

Jeg laget karamellpudding for ikke så lenge siden. Da trodde jeg at jeg var smart og skulle ta en boks med sukker fra tørrvarelageret. Boksen viste seg å være halvparten sukker og halvparten salt. Vi merket det heldigvis før karamellpuddingen ble sendt til kunde. Selv om salt karamell er veldig populært for tiden ble dette kanskje litt i overkant. Det var ikke mitt stolteste øyeblikk.

 

Matboks kan løse utfordringer med smittevern i kantinen

7. Hva betyr ordet bærekraft for deg?

Det betyr lite miljøavtrykk, at det gjerne er lokalt og at det er produkter som bidrar til å opprettholde lokale arbeidsplasser.

8.Hvilket råd ønsker du noen hadde gitt deg på starten av din karriere?

Jeg synes jeg fikk ganske mange gode råd. Derfor er det beste rådet jeg har fått å aldri slutte og lære. Du blir aldri utlært.

9. Hva er ditt beste kokkeknep?

Mitt beste kokkeknep er hemmelig, så det deler jeg ikke.