Ulf Inge Vien har et mantra om at det skal være verdt det å ta en pause fra kjøringen, og få servert deilig norsk husmannskost langs norske veier. Og han er godt på vei, bokstavelig talt. 

 

Månedens kokk Ulf Inge Vien

Ulf Inge hadde ingen aning om hva han ville bli, frem til det øyeblikket han skrudde på TVen og så hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, lage mat på fjernsynskjøkkenet på NRK.

En blid vestlandsdame som formidlet grunnkunnskap om god og sunn hverdagsmat og sa "og så juksa vi litt", når det gikk litt fortere enn normalen å bake kake, var altså ikke mer som skulle til.

- Da visste jeg at det var kokk jeg skulle bli. Det er artig å se tilbake på det. Tent at et TV-program kunne inspirere så mye. Jeg husker spesielt godt da kokka reiste rundt i Norge og fikk husmødre til å vise hvordan de laget tradisjonsrik norsk hverdagsmat. Kruspersillen var alltid med, som prikken over i-en. 

Derfra gikk det fort. Han fikk seg deltidsjobb både som kjøkkenassistetent på hotell og sykehus og tok til slutt fagbrev på kokkeskole. Siden har han kokkelert både på instutisjoner, restauranter og hotell. 

 

Ulf Inge Vien lager mat

I fjor høst satset han for fullt som gründer som en av to eiere på Slobrua Gjestegård. 

- Gjestegården hadde stått uten drivere i cirka et år, men jeg hadde skikkelig troa på stedet. Slobrua har jo tidligere vært Norges største veikroanlegg me både lekeland og festpaviljong som tar 1150 personer, så jeg ser på det som et privilegium å få bringe Slobrua tilbake sammen med resten av teamet på Slobrua Gjestegård. 

Gjestegården var langt nede i ryktet når det gjaldt mat og service og Ulf Inge har sammen med sameier, som jobber som hotellsjef, jobbet hardt med å snu ryktet til stedet. Han legger ikke skjul på at prosessen har vært tøff. I dag er veikroa en av de beste i Hedmark fylke, ifølge bladet Motor.  

- Visjonen vår er å skape minnerike opplevelser gjennom hjemmelaget mat, kreative eventer og god service. Vi vil at alle skal føle seg hjemme hos oss, og bruker stadig "velkommen hjem til oss på Slobrua!"

Ulf Inge Vien på Slobrua Gjestegård

 

1. Hva liker du best med jobben din?

Dette lyder kanskje kjent, men som kokk er det faktisk ingen dag som er lik. Variasjonen jeg får i jobben min liker jeg veldig godt. I tillegg lærer jeg stadig noe nytt innen dette faget. 

2. Hva er den største utfordringen du står ovenfor på jobben?

Det som er utfordringen er vel tid; nok tid til at du ønsker å gjøre, prøve nye ting og lignende. Jeg er både daglig leder og kjøkkensjef, så tiden til å prøve ut nye ting blir fort nedprioritert da en er i drift både på kjøkken og kontor.

3. Hvis du ser 5 år fremover – hva tenker du er de tre største trendene som kommer til å påvirke din del av serveringsbransjen?

Bærekraft, det er et begrep vi bare har sett starten av. Generasjoner som vokser i dag kommer til å sette krav til en  mer bærekraftig produksjon, i alle slags serveringsbransjer fremover. 

Lokale matvarer tror jeg også kommer til å ta av enda ytterligere. Det kan bli utfordrende for mange, med tanke på kostnader. I tillegg tror jeg det kommer til å bli et enda større fokus på vegetar. Det blir stadig mer etterspurt, også hos oss på gjestegården. 

 

Kveite med poteter og saus

4. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?

Jeg ville nok ryddet opp langs veien, bokstavelig talt. Når man kjører langs hovedveien i dag er det et ganske dårlig mattilbud. Man treffer oftest på kjeder som McDonald's og Burger King. Jeg ville prøvd å rydde opp og løfte standarden på det som serveres langs norske veier, slik at alle veifarende, både lokale og turister, får spise hva vi har å by på av råvarer og kvalitet i dette langstrakte landet. Det skal virkelig være verdt det å ta en kjørepause og få servert deilig mat, laget fra bunnen av, av kokker med yrkesstolthet - det er et mantra jeg har! 

5. Hva er du mest stolt av i din karriere?

Jeg er veldig stolt av det jeg har fått til på Slobrua Gjestegård sammen med resten av staben. Det hadde ikke vært mulig uten den andre eieren av selskapet og de dyktige medarbeiderne vi har hos oss. Siden åpningen i august 2018 har vi jobbet hardt med å snu ryktet til stedet, både i media og på folkemunne. Og jeg må si vi har lykkes! Det er en glede når både stamgjester og nye gjester kommer til oss, gjennom at de har lest eller hørt om oss, for å få servert norsk hjemmelaget husmannskost.

Husmannskost servert på Slobrua Gjestegård

6. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?

Tabber finnes det mange av... Jeg fikk en telefon fra leverandøren min en gang som dessverre måtte meddele at han ikke kunne skaffe meg det jeg hadde bestilt. Jeg stusset litt over det, men forstod hvorfor da det viste seg at jeg hadde bestilt oksekam til 1,5 millioner kroner. Flaks at jeg ikke fikk levert det på døra! 

7. Hva betyr ordet bærekraft for deg?

Det betyr at vi som jobber med mat bør utnytte alle råvarene vi har til rådighet på best mulig måte. Tenke fremover i tid når vi lager mat, ikke overprodusere, og benytte oss av det vi har fremfor å bestille nye varer og etterhvert måtte kaste mat.

8. Hvilket råd ønsker du noen hadde gitt deg på starten av din karriere?

Jeg husker godt at en av de første rådene jeg selv fikk var "kjære vene, snu, ikke bli kokk!" Selv syns jeg det var en rar holdning fra en kokk. Rådet jeg kunne ønske jeg fikk må nok være å fremsnakke eget fag. Det er selvsagt ingen yrker som er rosenrøde, men det er viktig å fremsnakke eget fag isteden for å svartmale. Møt dagen med et smil uansett hvordan den ser ut!

9. Hva er ditt beste kokkeknep?

Det er en bør dyrke frem de rene og naturlige smakene. Samtidig er det viktig at maten ser delikat ut, samme hva gjesten bestiller, eller om det er voksne eller barn.