Kevin Stokdal (23) fra Trondheim var aldri i tvil om at kokkeyrket var rett valg. Han har stortrivdes på kjøkkenet fra første stund. For å lykkes som kokk er han ikke i tvil – det krever god planlegging, pågangsmot og viljestyrke. Bli bedre kjent med månedens kokk, Kevin Stokdal.

Kevin0031

Stokdals mor er utdannet kokk og hun har vært en av de største grunnene til at kjøkkensjefen gikk kjøkkenveien.

Hun jobbet ikke som kokk da jeg var ung, men jeg var ofte med henne på kjøkkenet. Jeg har alltid likt å være på kjøkkenet og å lage mat. Det har faktisk vært et sjekketriks også, ler han og legger til at han aldri var i tvil om at han hadde tatt det rette valget da han startet på kokkelinjen på videregående.

Det kjentes rett med en gang. I tillegg har jeg hatt gode ledere underveis som igjen har utviklet meg.

Fra lærling til kjøkkensjef
Stokdal har jobbet som lærling og soussjef på Radisson Blu Trondheim Airport, og var kokk på Scandic Hell før han ble kjøkkensjef på Quality Hotel Værnes.

Jeg har også vært en tur i Trondheim, på Royal Garden og på diverse utplasseringer hos kokker jeg kjenner, forteller han.

Kjøkkensjefen har blitt veldig glad desserter i det siste, og han er spesielt glad i å lage kaker, mousse og fromasjer, men han tar gjerne den posten som andre ikke føler seg så trygge i på kjøkkenet.

Jeg gjør det andre ikke liker. Hvis en kokk eller lærling liker dessert, så gjør jeg middagen eller omvendt. Jeg står fortsatt mye på kjøkkenet, og selv om jeg er kjøkkensjef, så har jeg like fullt en kokkestilling.

Kjøkkensjefens tips

Stokdal var tidligere med i flere konkurranser, og har alltid likt å konkurrere i ulike matkonkurranser.

Nå strekker ikke tiden til å konkurrere lenger, men det er noe jeg har hatt stor glede av. Det har vært mye å sette seg inn i, men artig. Det er mange detaljer som må på plass både før og under en konkurranse. Du må gjøre det bedre enn resten gjør det, påpeker han, og legger til at 50 prosent av tiden på et kjøkken handler om planlegging og kartlegging, mens 50 prosent handler om matlaging.

Som kjøkkensjef er det spesielt viktig å planlegge godt frem i tid, sier kjøkkensjefen, som har et par gode tips til fremtidens kokker.

Det handler ikke så mye om hvor flink du er – bare stå på. Med pågangsmot og viljestyrke, da kan man nå langt, sier han avslutningsvis.

Kevin001

1. Hva liker du best ved kokkeyrket?
Det jeg liker best ved kokkeyrket, er at ingen dager er like. Hver dag byr på nye utfordringer og hver dag byr på nye muligheter. 

2. Hva spiser du når ingen ser på?
Da spiser jeg pizza og salt potetgull med tzatziki. Det går mye i tzatziki, og det står alltid en hjemmelaget en i kjøleskapet.

3. Hvis vi kom til hjem til deg på middag, hva ville du servert oss?
Hvis jeg skulle imponert litt, så ville det vært noe vilt. Kanskje lammecarré til hovedrett med grønnsaker fra Frosta, og så hadde jeg sikkert gått for en sjokoladefondant til dessert. Det slår aldri feil. 

4. Hva anser du som det viktigste du gjør i jobben din?Det viktigste for meg er å motivere andre mennesker. Få frem det gode i andre og se andre utvikle seg – det er det artigste med jobben som kjøkkensjef. Jeg får dessuten være med på veldig mye ved å være med i Choice-kjeden.

Kevin002-kopi_1920x930_acf_cropped-1600x775

5. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?
Jeg kunne tenkt meg å ryddet opp hos familier som kaster mye mat. Jeg mener vi har altfor stort matsvinn og at vi har en lang vei å gå på akkurat dette. Det er mye man kan lage med maten en ikke fikk spist opp i går.

6. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?
Jeg har gjort en tabbe som er ganske stor og ekkel under et selskap med rundt 400 personer. Jeg skulle sette ut jack stands – stativ som man lagrer tallerkenene på – og da jeg skulle trille dem ut fra kjølerommet, så veltet det ene stativet med rundt 100 tallerkener med dessert. Vi hadde ikke 100 ekstra for å si det sånn. Det var krise.

7. Hva slags kjøkkenredskap ville du vært?
Det må være kniven – den skarpeste kniven.

8. Hva er den hyggeligste tilbakemeldingen du har fått på jobb?
Det må være å høre fra lederen sin at man faktisk utgjør en forskjell. Jeg har også fått høre fra ansatte at jeg motiverer dem. Det er hyggelig.