Skreisesongen er i full gang. En helt unik råvare sammen med skikkelig håndverk skal til når man skal lage en av Norges mest kjente og tradisjonsrike matvarer. Bli med oss inn i kaviarens verden!
Når skreien blir dratt opp av havet under Lofotfisket, er det med buken full av utsøkt rogn. Mens andre foredler fileter og torsketunger tar vi vare på rognen. Det er denne som danner det viktigste utgangspunktet for norsk kaviar. Håndverket har blitt perfeksjonert siden Mills lanserte kaviar i 1952.
Det tar laaaaang tid, en helt unik råvare, skikkelig håndverk og en liten hemmelighet når man skal lage en av Norges mest kjente matvarer. Det kreves nemlig både fagkunnskap og erfaring for å få fram en tube med Mills Kaviar. Og hemmeligheten? Den skal du få høre om her.
Først må råvaren komme på plass
Når du åpner en tube Mills Kaviar er det enden på en lang reise som startet dypt nede i de kalde bølgene utenfor Nord-Norge mer enn ett år tidligere. Fra havet utenfor Finnmark, Troms og Nordland fanges torsken som gir rognen til Mills Kaviar. Rognsekkene lagres først på tønner, lagvis dekket av sukker og salt, derav navnet sukkersaltet rogn. Dette er en gammel håndverksmetode for å konservere rognen og innebærer at man må snu tønnene manuelt med jevne mellomrom for at laken skal fordele seg jevnt.
Etter tre uker er rognen klar. Da settes den til modning i ni til elleve måneder. Rognen blir så lagt på rist for å tørke i tørkeskap før det er tid for skikkelig røyking – og det er virkelig ingen jobb for amatører!
Mills Kaviar – hemmeligheten ligger i røkePROSessen
Ja, det er selve røkeprosessen som er den store hemmeligheten. Våre dyktige røkemestere har håndlaget og erfaringen som sørger for at smaken på Mills Kaviar er unik og fortsatt like populær som da den ble lansert for snart 70 år siden.
Røkmesterne fyrer med bøkeflis i spesielle røkekammer, der rognen tørkes og kaldrøkes i flere timer på en temperatur som aldri overstiger 29 grader. Men, siden ingen rogn er lik må hver røkesekvens nøye tilpasses sammensetningen av rognen som er i røykkammeret. Til slutt blir rognkornene veid opp og er endelig klare for å spille hovedrollen i det som har blitt Norges favorittkaviar. Rognen blandes med blant annet rapsolje og sukker, slik at den får en balansert smak og rett konsistens. Til slutt fylles den ferdige kaviaren på de ikoniske Mills Kaviartubene og klare for servering til dine gjester.
Kaviaren er litt lyssky
Noen velger å ta kaviaren over fra tube til glass eller serveringsbolle på buffeten. Det anbefaler vi at du ikke gjør. Hvorfor? Jo, fordi kaviar er et veldig luft- og lysømfintlig produkt. Den blir veldig fort misfarget, grå og uappetittelig om den står for lenge eksponert for luft på en buffet.
Et udelikat produkt medfører at færre forsyner seg og det blir unødvendig matsvinn. Legg derfor tuben direkte på buffeten, gjerne på et kjølig sted om du har. For å forhindre en stygg flatklemt tube som ikke blir tømt skikkelig, kan en tubenøkkel være smart å bruke. Kontakt oss, så sender vi gjerne det antallet du trenger. Ellers er kuverttuber også et godt alternativ, spesielt i situasjoner hvor riktig porsjonering bidrar til mindre matsvinn eller der man av hygienemessige årsaker ikke ønsker at mange skal ta på samme tube.
Vi er stolte av at Mills Kaviar fortsatt produseres på denne tradisjonsrike måten og at det flotte håndverket verdsettes akkurat som da Mills Kaviar ble lansert for snart 70 år siden. Og opphavet til de fantastiske råvarene kan du ta en titt på i filmen under.
Jada. Det tar tid. Men jammen er det verdt det.
Og kaviarhistorien fortsetter: