Mat fra alle verdenshjørner. Flerkulturell mat. Vegetarrett fra India

Mange kantiner har en god miks av forskjellige kulturer blant de ansatte. Det kan være både utfordrende og berikende. I denne artikkelen har jeg tatt for meg noen enkle måter å utnytte fordelene som ulik bakgrunn kan gi, både for de som jobber i kantinen, og for de heldige gjestene.

Tenker du som de fleste av oss, tenker du sannsynligvis at den kulturen du kommer fra, burde være interessant for andre. Og mat er et takknemlig sted å starte hvis en ønsker å vise fram egen kultur. Har du en stor andel ansatte med flerkulturell bakgrunn, bør du benytte deg av mulighetene det innebærer. Som for eksempel å kunne tilby kundene en spennende og variert meny samtidig som du motiverer medarbeiderne dine og bidrar til økt felles kulturforståelse.

Om du ikke har ansatte med ulike kulturbakgrunn, har du kanskje gjester fra ulike steder i verden.

Snakk med gjestene dine og les deg opp på aktuelle retter og tradisjoner. Husk at dine kolleger og kunder ofte sitter på mer informasjon og kunnskap enn du tror.

Bruk medarbeidernes kunnskap om egne mattradisjoner - skap stolthet

Jeg slår gjerne et slag for internasjonale tilskudd på menyen, fra det helt enkle som å servere en italiensk matrett en dag, for så å slå til med en hel vietnamesisk uke. Skaff deg en oversikt over hvilke ressurser du har til rådighet og hvem som har lyst til å bidra. Legg en plan for månedene framover. Jeg er overbevist om at bidragsyterne vil føle seg stolte. Sånt blir det økt motivasjon og arbeidslyst av.

Sett merkedager på menyen!

Nasjonaldager, kulturelle eller religiøse feiringer er utmerkede anledninger for å by på noe litt annet på menyen: Hva med kjøttboller på svenska flaggans dag eller en fargerik vegetarrett under vesak, feiringen av Buddhas fødselsdag? Lurer du for eksempel på når den polske nasjonaldagen er?

Her finner du alle lands nasjonaldager

Lag gjerne et årshjul hvor du plotter inn ulike merkedager hvor gjestene kan forvente seg det lille ekstra i kantinen. Utnytt mulighetene du har rundt deg! Hva kan du for eksempel gjøre ut av St.Patricks Day 17. mars?

Mat på St.Patricks Day

Tenk mersalg av mat og tilbehør

Hvem vet, kanskje blir noen av rettene en hit som kan skape mersalg? Del oppskrifter og selg ferdige krydderblandinger, eller tilby takeaway! Bruk intranett eller sosiale medier for å reklamere. Å lage en avstemning for beste rett etter en periode er også en mulighet. Kår vinneren (altså den som har bidratt med retten) og gjør litt stas på vedkommende. Be gjerne om tilbakemeldinger, både fra ansatte og gjester. Slik at dere kan gjøre mer av det som funker.

Å bygge en felles kultur

Jeg håper forslagene over vil være til inspirasjon og at de kan bidra til å skape grobunn for en felles kultur i kantinen din. Og gode matopplevelser, ikke minst! Kanskje vil det kreve litt ekstra innsats, men jeg er overbevist om at det er smart. Sammenlign gjerne jobben med å sette en surdeigsstarter. Det er ikke nødvendigvis vanskelig, men deigen må pleies med omhu og det kan være mange faktorer som spiller inn og som er avgjørende for hvorvidt du lykkes eller ikke. Men når du først får til en god kultur, vil den vare lenge. Slik kan det bli i kantinen også.