Aron Espeland

Aron Espeland (22) gikk helt til topps i kokkekonkurransen Global Young Chef Europa etter å ha overbevist juryen med en utsøkt meny. Nå vil han friste norske ganer med nye smaker.

Aron tok sitt fagbrev da han var 20 år og har vært en del av det norske juniorkokkelandslaget siden 2016. Konkurransene gir ham anledning til å utfolde seg over grytene og skjerper smakssansene. God smak har han med seg hjemmefra hvor både far og mor jobbet som kokker da han vokste opp på Bryne i Rogaland. Nå går hans lillesøster, Martine, i lære hos Bent Stiansen hvor også Aron lærte sine beste kokkeknep.

Vegetarrettene kommer

Han merker at det er et skifte i norske restaurantgjesters matvaner og liker at stadig flere er opptatt av bærekraftig og helseriktig mat.

- Det har alltid vært viktig for meg å være bevisst hva jeg spiser. Mat og drikke har stått i sentrum for min karriere og i dag får jeg servere gjestene på Vaaghals i Oslo. Her opplever jeg at vi må tilpasse oss gjestene og deres smak. Vi ser stadig at vegetarretter blir mer og mer populært og at gode råvarer er avgjørende for hva gjestene velger, sier Aron Espeland.

Gode treningsforhold hos Mills

Under kokkekonkurransen som foregikk i italienske Rimini i februar 2019 disket Aron opp med kalvemørbrad og kalvenyre og en dessert med sjokolade, fruktpuré, te og vanilje. Til konkurransen hadde han tilbragt mange timer på kjøkkenet hos Mills på Grünerløkka og finpusset på detaljer. For ham er dette kjøkkenet det samme som et godt treningsanlegg er for en fotballspiller og han terper detaljer til det sitter. Det gir uttelling.

For ham er det viktig med mange og gode støttespillere for det er en krevende øvelse å delta i kokkekonkurranser.

Krevende kokkekonkurranser

- Vi har ikke noe stort støtteapparat slik som idrettsutøverne har, men reiser på egenhånd og tar med oss alt vi trenger av utstyr. Så det blir en mengde kofferter med alt fra kniver og gryter til forklær og egen bagasje. Heldigvis har jeg en kamerat som blir med meg når jeg konkurrerer. Han er en god støtte og bærehjelp, smiler Aron.

For ham er det å delta i konkurranser en spore til inspirasjon og ekstra matglede, men selvsagt mye hardt arbeid. Samtidig får han et innblikk i mattrendene som rører seg også utenfor landets grenser.

Sosial ramme rundt måltidet

Nye utviklingstrekk i restaurantbransjen utfordrer Aron og han liker det.

- Jeg trives godt med å eksperimentere på kjøkkenet og finne nye smaker og sammensetninger. Min favoritt er nok fisk og skalldyr og jeg liker spesielt godt «sharing»-konseptet hvor den sosiale rammen rundt et måltid kommer i fokus. Alt smaker bedre om også selskapet er godt og praten rundt bordet er livlig. Selv trives jeg med å være ute i restauranten for å snakke med gjestene om det vi serverer. Da får vi ærlige tilbakemeldinger som vi tar til oss og retter oss etter.

Du kan like godt først som sist merke deg navnet Aron Espeland. Med både han og etterhvert lillesøster Martine som toneangivende kokker på restauranthimmelen tar de opp arven etter sin mor og far.

Meld deg på bloggen