I Frankrike, handler kunsten om å leve først og fremst om å spise godt. Tenk hvilke muligheter det er for vår bransje! Om ikke gjestene dine alltid kan reise rundt til andre land for å oppleve andres matkultur, kan jo vi bringe noe av stemningen og gleden over et godt måltid til dem! 

Piknikbord i frankrike med rosevin og ost

Hvorfor ikke la gjestene dine kjenne litt på følelsen av nettopp Frankrike?  Det kan føles som ren luksus å sitte sammen rundt et felles bord og la gode samtaler om viktige og uviktige ting løpe fritt. Et måltid med god mat og godt drikke er en fantastisk katalysator for akkurat det! Lukten fra lavendel og varm sten i en døsig atmosfære er det vanskelig å gjenskape helt, men alt det andre kan vi med fordel gjøre mye mer av i Norge også. 

Så jeg sier som franskmennene ville sagt: "Bienvenue en France et en cuisine francais" -  "Velkommen til Frankrike og fransk mat!"


Det franske kjøkken

I tillegg til regionale matradisjoner har også Frankrike blitt sterkt påvirket av landene de grenser til; Italia, Spania, Sveits, Tyskland og Belgia, men i det 17de århundret ble det, med kokkene La Varenne og Careme i spissen, lagt grunnlaget for et mer genuint fransk kjøkken, slik vi kjenner det i dag. Et kjøkken som har hatt og fortsatt har så stor innflytelse på vestlige matkulturer at franske matteknikker ofte er gunnleggende pensum på kokkeskoler. Faktisk er det franske kjøkkenet så viktig at det som eneste separate kjøkken er verneverdig og ble oppført på UNESCO*s kulturarvliste i 2010.

Uavhengig av region er det alltid fokus på lokale råvarer og smaker tilpasset sesongen. Eksempelvis er salat- og fruktretter i fokus på sommeren, høsten er tid for sopp og gryteretter, vinteren er tid for vilt og våren er høysesong for sjømat. Vi kan ikke snakke om franske matvarer uten å nevne ost. Med snaut 250 typer ost som grunnlag for et sted mellom 1000 til 1600 forskjellige varianter kan man trygt si at ost,  det er et uunngåelig tema i det franske kjøkken.

Frankrike har definitivt en stor matkultur å plukke retter fra, så hvor skal man begynne? Jeg har valgt tre relativt enkle retter som  lett kan tilføre en liten fransk vri på menyen din. Kanskje har du dine egne favoritter etter besøk i landet eller noe du har fått servert andre steder? 

Croque-monsieur

Croque-monsieur_1920-1600x1067

En Croque-monsieur, er enkelt og noe av det mest erkefranske du kan by på. Alle, jeg tar sjansen på å si det, liker varme ostesmørbrød og dette er muligens den mest overdådige varianten du kan sette på menyen. Forbered godt på forhånd og du kan lett servere denne f. eks ved siden av salatbuffeten.

Ønsker du litt variasjon kan du ta en titt på oppskriften til en alternativ variant som jeg har laget;  Croque Cuisine.

En velkjent klassiker er pai av ulike slag med kanskje den mest kjent av dem alle Quiche Lorraine. Server den med en frisk salat ved siden av - mmm!

Boeuf Bourguignon

Boeuf-Bourguignon-1600x1067

Det franske kjøkken er stolt av sin tradisjonelle bondekost. I det inngår gryter og langtidskokt kjøtt av ulike slag. Lang koketid betyr ikke nødvendigvis mye arbeid, men det krever litt planlegging og tilstedeværelse. Til gjengjeld er det ofter retter som er takknemlige å servere til mange. Boeuf Bourguignon er en slik gryterett, så fransk som det kan få blitt. Det er en solid gryterett  med velkjente ingredienser som tar litt tid, men som garantert setter gjestene dine i godlune. Serverer du potetmos til, kan du redusere litt på kjøttporsjonen og komme ut med fornøyde kunder og bedre lønnsomhet.  Braiserte lammeskanker er en annen varmende og tradisjonsrik fransk rett som heller ikke skal glemmes! 

 

CLAFOUTIS

 ClafoutisEn søt avslutning hører alltid med til et godt måltid og noe søtt og godt på menyen er sjelden feil!  «Clafoutis» er en superenkel og veldig god dessert fra Frankrike. Navnet kommer fra  verbet "clafir" som betyr å fylle, og desserten lages nettopp ved å fylle en form med bær og en slags pannekakerøre. Ifølge den franske kokken Laurent Benguigui, som har delt denne oppskriften med oss, er tradisjonell clafoutis alltid laget med kirsebær eller moreller. Utenfor sesong kan du bruke andre frukter og bær, men da kaller franskmennene ovnspannekaken for "flognarde".  Oppskriften på denne ovnspannekaken kan tilpasses den formen du ønsker å bruke. Og, husk her har du mange muligheter til å sette ditt eget preg på retten med andre frukter, bær eller nøtter

Andre gode tips til franske søte fristelser er "eclairs",  franske sitronmakroner eller hva med noe så franskt og lekkert som tynne Crêpes?  Skulle du gå for denne siste, deler jeg gjerne en enkel guide til franske pannekaker fra Laurent Benguigui med deg.

Tar du en titt inn på nettsiden til Olivero, vil du finne enda flere gode oppskrifter som kanskje kan hjelpe det å formidle "kunsten å leve!

Da er det bare for meg å ønske god tur til Frankrike og "Bonne chance et bon appetit" - "Lykke til og god apetitt"!