Meksikansk mat er langt mer enn fredagstaco med kjøttdeig, revet ost og tacoskjell. Den er et resultat av flere tusen års kultur, råvarebruk og teknikker i et kjøkken formet av urbefolkningens jordnære tradisjoner og senere påvirket av europeiske, afrikanske og asiatiske impulser. Det meksikanske kjøkkenet en spennende kilde til smak, tekstur og historier og en invitasjon til å tenke nytt om taco, mais og chili. Med noen enkle grep kan du by på retter som er langt nærmere det autentiske kjøkken enn norsk taco og som kan gi gjestene dine noen nye matopplevelser som for eksempel retten på bildet over som er en populær meksikansk frokost- eller lunsjrett.

Elote – grillet mais er gatematfavoritt i Mexico
Elote eller grillet mais med digg topping er en klassisk gatematfavoritt fra Mexico som kombinerer røkt sødme, syrlighet og et hint av chili. Perfekt som en spennende forrett, et smakfullt tilbehør – eller en uventet crowd-pleaser på sommermenyen.
Ekte komfortmat og en enkel måte å bringe ekte meksikanske smaker inn på menyen din.

Mollete, en skikkelig meksikansk sandwich
Molette er en åpen sandwich med bønner i hovedrollen. Passer perfekt til både frokost og lunsj. Utgangspunktet er enkelt: skiver av mykt, gjerne hvitt brød, toppet med en krydret saus, bønner, smeltet ost, avocado og et speilegg.
Her er det selvsagt godt rom for å sette sitt preg på retten.
Vi deler gjerne vår variant av Mollete med deg!

CHILAQUILES - fyldig rett med tortillas
Tortillas, gjerne fra dagen før, sammen med en rød eller grønn salsa, er basis i denne tradisjonelle meksikanske frokostretten. Kanskje en litt mektig rett servert til en norsk frokost, men super som en smakfull lunsjrett. Chilaquiles er også en rett det er enkelt å variere med å bruke rester av både kjøtt og grønnsaker.
Her har vi laget en versjon Chilaquiles basert på Plantego' Bønne og olivensalat og Mills Salsa.

Esquites – meksikansk maissalat
Denne meksikanske maisretten passer perfekt til en tacobuffet eller som tilbehør til en meksikansk rett på menyen.
I Mexico lages den med Cotijaost som er en fast, hvit, kumelksost fra byen Cotija i Mexico. I vår oppskrift har vi erstattet den med en myk smuldret fetaost. Godt blir det med begge deler!

Ceviche, friskt med sitrusmarinert fisk
Her har vi kanskje jukset litt siden Ceviche opprinnelig er fra Peru. Det er imidlertid en populær rett i hele Latin-Amerika, Mexico inkludert. Utgangspunktet for en Ceviche er alltid fersk eller fryst fisk av god kvalitet. Det er viktig, for fisken skal ikke varmebehandles, men marineres i sitrussaft (lime eller sitron er vanligst). Fisken, som får en fin fast konsistens ved marinering, serveres gjerne med chili, løk, koriander og tilbehør som agurk, mais og avokado samt en god dressing.
Gjestene dine setter kanskje allerede pris på pokebowl? Da bør en god Ceviche også ha gode sjanser for å begeistre gjestene dine!