Vi nordmenn er et vaffelspisende folk. Det er kanskje ikke så rart for vafler passer til alle anledninger, og kan lages i utallige varianter. Torsdag 25.mars er det vaffelens dag, og en ypperlig anledning til å glede gjestene dine med de hjerteformede godsakene nok en gang.

Lag vafler på vaffeldagen

Vaffelen er blant verdens eldste kaker, og har blitt laget i Hellas helt siden antikken. De gamle grekerne stekte flate kaker, kalt obleios, mellom to plater av metall, holdt sammen av et håndtak. I Norge har vi spist vafler side 1700-tallet, men vaffeldagen er en tradisjon vi kan takke våre svenske naboer for. I Sverige feires Vårfrudagen (Maria budskapsdag) 25. mars. Uttalt på svensk kan Vårfrudagen lett forveksles med våffeldagen.

I Amerika derimot, feires vaffeldagen 24. august, den dagen Cornelius Swarthout tok patent på et forbedret vaffeljern i 1869.

 

Med vaffel kan du variere i det uendelige

Vafler kommer i mange spennende varianter – alt fra pizzavafler og regnbuevafler, til klassiske vafler toppet med syltetøy. I denne saken har vi samlet en rekke vaffeloppskrifter. Du finner garantert en variant du ikke har tenkt på før.


Hva med bananvafler, vafler med kokosnøttmelk eller kanelbollevafler med ostekrem glasur? Kanskje vaffeldagen skal væreRegnbuevafler dagen du overrasker gjestene dine med vafler utenom det vanlige?

Det tok lang tid fra vaffelens oppfinnelse til vaffelen ble den søte godbiten vi kjenner i dag. Vafler ble opprinnelige laget av grove meltyper, og med honning som søtning. Det ingen grunn til å ikke videreføre denne noe sunnere tradisjonen.

Husk at hver dag kan være en vaffeldag hvis du serverer gjestene grove vafler. Vær bare klar over at vaflene kan dele seg ved steking, dersom du fjerner alt hvetemelet. I denne røren er det tilsatt revet ost, som gir en knasende god smak og passer ypperlig sammen med pålegg.


Slik får du vaflene akkurat slik du vil ha dem

Vafler er tradisjon, og mange liker vaflene på den måten de er vant til. Selv om de i utgangspunktet er lette å lage, deler vi her noen tips, slik at du lykkes med vaflene enten du vil ha dem fine, grove, luftige, sprø eller myke.

Hvis du vil ha sprø vafler finnes det flere triks. Noen sverger til kaldt vann i røren, mens andre foretrekker rømme eller en kombinasjon av natron og skummet kulturmelk.
For at vaflene skal beholde sin knasende sprø overflate, bør vaflene hvile på en rist og ikke legges oppå hverandre etter steking.

For ekstra luftige vafler kan du skille eggene før du har dem i røren. Tilsett eggeplommene innledningsvis, og stivpisk eggehvitene før de røres forsiktig inn helt til slutt. Ønsker du myke og saftige vafler, stabler du dem oppå hverandre etter steking og legger et kjøkkenhåndkle over.

Luftige vafler

 

Har du allergier å ta hensyn til, kan du fint erstatte hvetemel med maisenna, kokosmel eller annet glutenfritt mel etter ønske. Det er også mulig å lage vafler uten egg. Da erstatter du egg med vann og ekstra bakepulver, og får ekstra sprøe vafler. Ønsker du vafler uten melkeprodukter, kan du bruke plantebasert melk.

Husk å rense vaffeljernet regelmessig med en vaskevaffel. Den består av melk, salt og vann og fjerner rester og gammelt fett som sitter i jernet.

Vafler er en praktisk tradisjon

En ting er at vafler er godt, men vafler er også veldig praktisk. Vafler er lette å lage, lette å spise og kan produseres opp i stort antall.

Du kan også gjøre endel av arbeidet på forhånd. Både ferdigstekte vafler og røre holder seg på kjølen i opptil tre dager. Overskuddsrøre kan fryses i rene melkekartonger.


Dette gjør nok sitt til at den norske vaffeltradisjonen kommer til å leve i beste velgående i uoverskuelig tid. Vi håper du gjør litt ekstra stas på vaffelen 25. mars. Det vil gjestene dine garantert sette pris på.