<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2444105795816801&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

10 Smarte tips som hjelper deg og gjestene dine å følge kostrådene

Av Marte Gjeitung Byfuglien 15. desember 2022

10 gode tips-1

Med noen enkle grep kan du lage mat som følger kostrådene og få mer fornøyde gjester med på kjøpet.

Måltider spist utenfor hjemmet er en viktig del av det totale kostholdet

 

Kunnskapen om mat øker i samfunnet og stadig flere forbrukere er bevisst på sine matvalg, også utenfor hjemmet. Mange spiser i dag ett eller flere måltider ute og disse måltidene utgjør en viktig del av deres totale kosthold. Ved å ha et serveringstilbud som følger helsemyndighetens kostråd vil du ikke bare sørge for at maten smaker godt, den vil også gjøre godt for gjestene dine. Dette vil kunne trygge forbrukerne i sine valg og øke sjansen for at de kommer tilbake – gang på gang.Meld deg på bloggen

Enkelt å følge kostrådene fra helsemyndighetene

Helsemyndighetene anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, grove kornprodukter og fisk, begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Å følge kostrådene behøver ikke være vanskelig og trenger heller ikke gå på bekostning av smak. Vi har samlet 10 gode råd som hjelper deg på veien.

1. Begrens rødt kjøtt og velg magert kjøtt eller belgfrukter

Helsemyndighetene anbefaler å begrense mengden rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt i kostholdet. Velg heller hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter, eller lag vegetarretter ved å bruke proteinrike belgfrukter som bønner eller linser. Forsøk å unngå bearbeidede kjøttprodukter som pølser, bacon, salami og farseprodukter.

2. Bruk mindre salt

Sett smak på maten ved å bruke andre smaksforsterkere enn salt. Bruk råvarer som sitron, ingefær, pepper, balsamico, hvitvinseddik, friske urter eller urtekrydder. Løk, hvitløk, chili, paprika og tomat fremhever også smaken på andre råvarer.

3. Bruk grove kornprodukter

Et høyere inntak av fiber gir mange helsefordeler. Bruk grove kornprodukter som fullkornspasta, fullkornsris og grovt brød når du tilbereder mat og ha alltid grovt brød tilgjengelig på brødstasjonen.

4. Ha god tilgang på frukt og grønnsaker

Server alltid grønnsaker sammen med varmmaten. Har du salatbar kan du øke bruksfrekvensen ved å plassere denne godt synlig, gjerne som første stasjon, og anrette grønnsakene delikat. Ha oppkuttede grønnsaker og frukt som alternativ på møtematmenyen, og gjerne oppkuttet frukt i salatbaren. Inntaket av grønnsaker og frukt øker nemlig når det er ferdig oppkuttet.

5. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin

Det er viktig å sikre en god fettsyresammensetning i kostholdet og helsemyndighetene anbefaler å bytte ut mettede fettsyrer med mer gunstige umettede fettsyrer. En god huskeregel er at jo mykere margarinen er ved kjøleskapstemperatur, jo mer umettet fett. Bruk matoljer, flytende margarin og myk margarin når du tilbereder mat, ha oljer tilgjengelige ved salatbaren og ha margarin tilgjengelig ved brødstasjonen.

6. Tilby og bruk magre meieriprodukter

Bruk magre meieriprodukter ved matlaging og tilby magre meieriprodukter på drikkestasjonen. Du kan redusere andelen mettet fett ytterligere ved å bytte ut fløte med alternativer laget av vegetabilsk fett og bytte ut rømme med majones.

7. Husk tallerkenmodellen

Serverer du ferdig anrettet varmmat, bør tallerkenen være delt opp i 1/3 kjøtt, fisk eller belgfrukter, 1/3 poteter, fullkornsris eller -pasta, og 1/3 grønnsaker.

8. Server fisk minst to ganger i uken

Både mager og fet fisk sørger for viktige næringsstoffer. Server fisk minst to ganger i uken både som varm mat, som pålegg eller i salat.

10. La vann være fristende tørstedrikk

Vann er kroppens viktigste tørstedrikk. Server vann med friske smakstilsettere som sitron, lime eller agurk, eller ha disse tilgjengelig ved siden av vannstasjonen. Da vil flere la seg friste til å drikke vann med maten.

 

Temaer: kantinegjester, kostråd


Marte Gjeitung Byfuglien's photo

Av: Marte Gjeitung Byfuglien

Marte Gjeitung Byfuglien er helse- og ernæringssjef i Mills. Hun har ansvaret for alt Mills gjør innen helse og ernæring, dvs. produktinnovasjoner, forskningsprosjekter og dokumentasjon og kommunikasjon av ernæringsbudskap. Marte er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo og har allsidig og bred kompetanse med formidling av ernærings-budskap til ulike målgrupper. Marte er glødende opptatt av at folk skal ta gode matvalg gjennom egne læring og at serveringsbransjen tar sitt ansvar for folks helse. Hun bistår gjerne de som lager mat til andre med god kunnskap og praktiske råd for en sunnere meny.

Oppskrifter fra Mills Proff Partner

Om Kokkeknep-bloggen

På Kokkeknep-bloggen hjelper vi deg å begeistre gjestene med god, trygg og bærekraftig mat. Vi skriver for ansatte i serveringsbransjen og har fokus på inspirasjon og økt kunnskap om det å drive sunt både når det kommer til mat og økonomi.

Kokkeknep skrives og drives av Mills Proff Partner. Vi kan bygge på mer enn 130 års erfaring fra matproduksjon til storkjøkken. Den kunnskapen og vårt rikholdige utvalg av oppskrifter deler vi gladelig av. Sammen bidrar vi til god mat, og gjennom den, til bedre folkehelse.

Vil du motta e-post om nye blogginnlegg?