Få mest mulig smak på grillmaten, uten å bruke for mye salt, med disse smaksrike grillmarinadene.
Helsemyndighetene anbefaler nordmenn å redusere saltinntaket i kostholdet for helsens skyld, og som serveringsansvarlig hviler det et stort ansvar for andres helse. Å minimere saltforbruket er et felles ansvar og derfor har mange produsenter iverksatt tiltak for å redusere saltinnholdet i maten. Likevel er ferdigmat fremdeles kilden til mesteparten av saltet som inntas, og særlig grillmarinader inneholder mye salt og sukker. Mens saltet er uheldig for helsen, er sukkeret i denne sammenhengen uheldig for grillmaten, for det medfører gjerne at maten brenner raskere og får en sort stekeskorpe.
Minimer salt og sukker i grillmarinaden
Med disse seks grillmarinadene slår du tre fluer i en smekk. Du får smakfull grillmat, med minimal bruk av salt samtidig som du unngår at grillmaten brenner seg.
Samtlige marinader holder til 2 kilo kjøtt eller fisk.
2 marinader til kjøtt
Koreansk BBQ-marinade:
2 dl Mills soyaolje
5 ss sesamolje
1 dl soyasaus
8 fedd hvitløk, finhakket
3 vårløk, finhakket
1 ss ingefær, finhakket
1 ss pepper
Italiensk marinade:
2 dl Mills soyaolje
0.5 dl hvitvinseddik
1.5 dl finhakket mynte, persille og oregano
1 sitron, saften
1 ss chiliflak
2 marinader til fisk
Sitrusmarinade:
5 appelsiner, saft og skall
1 dl limesaft
1.5 dl Mills soyaolje
8 fedd hvitløk, finhakkede
3 ss ingefær, finhakket
3 ss soyasaus
Chilimarinade
2 dl Mills soyaolje
1 dl sriracha chilisaus
1 ss chiliflak
1.5 dl appelsinjuice
0.5 dl honning
2 marinader til kylling
Sitronmarinade:
2 dl Mills soyaolje
3 sitroner, saft og skall
4 ss honning
3 ss timian, finhakket
6 fedd hvitløk, finhakket
1 ss pepper
Hvitvinsmarinade:
2 dl hvitvin
3 dl Mills soyaolje
8 fedd hvitløk
4 dl hakkede krydderurter (persille, timian, oregano)
0.5 dl soyasaus
3 sitroner, saften