Kokkeknep

Månedens kokk: Dara Asmyr planlegger godt når hun drifter kantinen alene

Skrevet av Truls Jenker | 22. oktober 2020

- Når det er over hundre gjester her hver dag, er det veldig mye som må gjøres. Jeg prøver alltid å levere mitt beste, og siden jeg er god på planlegging får jeg det heldigvis til 

Dara Asmyr jobber i ISS, og drifter kantinen til Sparebank1 Østfold og Akershus. Hver dag fylles femte etasje i det moderne kontorbygget i Rygge opp av sultne bankfolk som skal innta lunsj.  

  

- Det kan variere veldig på hvor mange som spiser, hvert fall i disse tider. Derfor er det viktig å ha en back up dersom det kommer flere enn planlagt. Samtidig må det lages mat som kan brukes på en ny måte dersom det kommer færre en planlagt. Jeg tar høyde for det hele tiden. I tillegg prøver jeg å få inn mye sunt og næringsrikt, vegetar og vegan er også veldig populært her. Da er det bra med Mills som har mange gode produkter som kan brukes til dette.

Dara tar ofte utgangspunkt i Plantego´-salatene med byggryn eller quinoa. Alternativt er dressingene og basene i hyppig bruk. Hun følger triks og oppskrifter hun finner på Mills Proffpartners nettsider og Kokkeknep-bloggen, og gjør gjerne en personlig vri selv. Ved å mikse inn mye grønnsaker, eller lage en varmrett kan hun variere menyen.

  

- Det som er så gøy med dette yrket her, er at du aldri blir utlært. Jeg prøver nye ting hele tiden. Selv om jeg som oftest er alene så kjører jeg på. Da er det alltid morsomt å få gode tilbakemeldinger fra de engasjerte gjestene fra Sparebank 1.

Da kantinen åpnet i mars i fjor, var menyen tilpasset buffetservering. Dette gjorde den også enklere å drifte for bare en person. Derfor var det ekstra utfordrende med Corona og smittevernstiltak.

- Jeg måtte endre på serveringsmåten og tilpasse oss til smittevernstiltakene. Selv om jeg kunne gjort det enklere, ønsket jeg å ha et stort utvalg. Og det har jeg fått til. Utfordringen med å ha et større utvalg i denne perioden er innpakningen og det å begrense bruken av emballasje og plast.

På Sparebank 1 leverer vi møtemat og selskapsmat i tillegg. Utenom den vanlige driften kan kunden bestille mat til private arrangementer også. Vi har hatt konfirmasjoner, tapas selskaper, catering av mat etc. 

1. Hva liker du best med jobben din?

Jeg liker at jeg kan være kreativ og jeg setter pris på at dagene aldri er like. Som kokk er det også veldig gøy at jeg kan få inspirasjon overalt, både fra dama på gatekjøkkenet og fra Masterchef på TV. For ikke å snakke om Instagram! Jeg er glad i å lage mat, og kan få input overalt. Det er alltid mye å snakke om når det gjelder mat, også med gjestene i kantinen; som gjerne spør om oppskrifter og tester dette hjemme. Mat trenger vi, og det er overalt.

 

2. Hva er den største utfordringen du står ovenfor på jobben?

Det som er mest krevende for meg nå er korona tiden. Det har blitt nye rutiner for alle i hverdagen, det gjelder også i kantinen. Menyen må bli planlagt etter ferdig anrettet mat istedenfor buffet serving. Da kan det gå litt utover det store utvalget vi hadde tidligere. Tidligere med buffet servering ble maten tilberedt slik at det så imponerende ut når gjestene kom inn, det blir mer krevende å få til det nå. Men jeg legger mer tid i anretning av porsjonert mat, salatbar og påleggsdisken. Der er ting selvfølgelig mer pakket ned, men det er da viktig å pynte med frukt, urter og grønnsaker. Emballasje vil det nok bli litt mere av.

.

 

Anretning av mat har aldri vært min sterkeste side, så  da bruker jeg denne tiden til å bli bedre til det. Øvelse gjør mester. Jeg pynter med garnityr og tenker på balanse, tekstur og crunch i maten. Faktisk betaler dette arbeidet seg i mer kontakt med gjestene, som er veldig hyggelig

 3. Hvis du ser 5 år fremover – hva tenker du er de tre største trendene som kommer til å påvirke din del av serveringsbransjen?

Jeg tror at vegetar, vegan og erstatningsprodukter for kjøtt vil bli stort. Personlig er jeg opptatt av plastemballasje, så jeg håper det settes krav til produsentene slik at det blir mindre av det. Til slutt tror jeg spesialkost, som er tilpasset allergi og dietter, vil bli mer etterspurt.

 

4. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?

Jeg tenker at det er viktig at de på eldre- og sykehjem skal ha et næringsrikt kosthold. Det kunne vært mer fokus på hjemmelaget mat. Mat blir jo ett sosialt samlepunkt og kan være høydepunktet for mange beboere 

5. Hva er du mest stolt av i din karriere?
Da jeg stod med fagbrevet i hånden var jeg veldig stolt. Meget godt bestått, stod det. På generelt grunnlag er jeg stolt av å ha gjort en god jobb på de stedene jeg har vært.

6. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?

En gang da jeg skulle lage marengs for ikke så altfor lenge siden, hadde jeg for mye eggehvite i bollen, som da førte til for mye volum og at det skilte seg. Heldigvis så jeg hvilken vei det bar før røren rant over, og fikk da brukt den i fiskegrateng i stedet. Fordelen med hjemmelaget er at du alltid kan bruke det til noe annet.

7. Hva betyr ordet bærekraft for deg?


For meg så handler bærekraft om å bruke hele råvaren eller produktet. For eksempel kan rester eller avskjær fra grønnsaker brukes til sylting, kraft og salater.

I tillegg legger jeg også mye fokus på matsvinn. ISS er medlem av Kutt matsvinn 2020, så jeg veier og loggfører avfall fra kjøkkenet og det som gjestene kaster. På denne måten kan jeg se hvor mye som går av hva, og hva som blir tatt imot bra eller ikke. Slik kan jeg også planlegge bedre

8.Hvilket råd ønsker du noen hadde gitt deg på starten av din karriere?

Jeg synes jeg har fått mange gode råd på veien, men hvis jeg skal gi et råd videre selv må det bli: Du blir aldri utlært. Benytt sjansen til å lære noe nytt hele tiden

9. Hva er ditt beste kokkeknep?

Planlegging! Ha en god plan A, og alltid en god plan B i tilfellet.