Kokkeknep

KRYDDERSMØR – KJAPT, ALLSIDIG OG KJEMPEGODT

Skrevet av Truls Jenker | 19. september 2024

 

Mills №1 Normalsaltet blandet med urter, krydder, hvitløk, sitrusskall eller lignende, ja, da har du et godt kryddersmør. Perfekt å ha i bakhånd når du trenger å tilføre dybde, smak eller sette et ekstra preg på en rekke retter.

Nesten for enkelt å lage?

Mills №1 mikses godt sammen med det du ønsker av smakstilsetninger til alt er godt blandet. Om du ikke skal bruke kryddersmøret med en gang anbefales å forme blandingen til en rull, pakke den i bakepapir eller clingfilm og kjøl ned til det blir fast. Når det er fast, kan det skjæres i skiver eller andre former etter behov. Lager du for å ha på lur (og, DET er lurt), da fryser du ned rullene. Bare husk å skrive dato og hvilken smak det er så du ikke mister oversikten. Riktig lagret kan kryddersmøret vare i flere uker i kjøleskapet eller flere måneder i fryseren.

Les også: Mills №1 har blitt godt mottatt av smørglade kokker


 

Ingredienser som er fine å blande med Mills №1

Urter: Persille, timian, rosmarin, dill, gressløk, estragon og basilikum.

Krydder: Sort pepper, grønn pepper, paprika, cayennepepper eller spisskummen.

Hvitløk og sjalottløk: Hakket eller stekt for å tilføre en rik, smakfull tone.

Sitrusskall: Sitron, lime eller appelsinskall for en frisk, lett smak.

Ost: Blåmuggost, parmesan eller geitost for ekstra fyldighet og smak

Aromater: Trøffel, ansjos eller kapers for mer intense smaker.

Søte tilsetninger: Honning, lønnesirup, vanilje eller kanel for desserter eller frokostretter.

Her kan du bruke kryddersmør – 8 tips


1. Til å toppe biffer og grillet kjøtt: Legg på toppen av en varm biff, kotelett eller grillet kylling rett før servering. Varmen fra kjøttet smelter smøret, noe som skaper en rik, smakfull saus som setter en ekstra piff på maten

2. Saus: Visp inn i en pannesaus mot slutten for å tilføre fylde og en fløyelsaktig tekstur. For eksempel kan sjalottløk- og rødvinssmør brukes i en klassisk Bordelaisesaus.

3. Sjømat: Perfekt sammen med sjømat, som på grillet fisk, hummer eller reker. Et klassisk eksempel er sitron- og urtesmør smeltet over en filet av laks eller hvit fisk.

4. Grønnsaker: Å vende kokte grønnsaker med en klatt kryddersmør tilfører umiddelbar smak. Urtesmør er spesielt populært med dampede eller stekte grønnsaker som grønne bønner, gulrøtter eller asparges.

5. Brød og bakverk: Søtt kryddersmør kan serveres  med brød, pannekaker, vafler eller scones. For eksempel passer kanel- og honningsmør fantastisk med ferske bakverk til frokost.

6. Pasta: Et godt sammensatt kryddersmør kan gjøre en enkel pastarett til noe spesielt. Hvitløk-urtesmør kan for eksempel vendes med varm pasta for å skape en enkelt, men smakfullt rett.

7. Kryddersmør som topping: Bruk som topping på bakte poteter, maiskolber eller popcorn.

8. Pensling: Pensle kjøtt med kryddersmør mens det stekes, slik at kjøttet tilføres smak og fuktighet.

 

For å oppsummere

Kryddersmør med Mills №1 er superlett å lage. Det er en allsidig ingrediens som kan heve de fleste retter.

I det raske tempoet som det ofte er i profesjonelle kjøkken er det en kjapp og enkel måte å tilføre mye smak til en rett når det trengs. Finner du din egen spesielle smakstilsetning er du godt på vei til din egen signaturrett også.

Sugen på enda mer enkel inspirasjon? Les om populære butterboard