Det er ikke uten grunn at bønner er perfekte råvarer i matlaging. De har mange helsefordeler, er lette å kombinere med andre smaker og kan brukes i en mengde retter. Vennlige mot budsjettet er de også, bønner er nemlig jevnt over en rimelig råvare.
Bønner er ikke naturlig å dyrke i vårt nordiske klima og har derfor ikke vært noen hjørnestein i det norske kjøkken, som i stor grad er basert på lokale ingredienser som fisk, rotgrønnsaker, korn og meieriprodukter. Blant belgfruktene har erter vært mer fremtredende i norsk kosthold enn bønner. Likevel, mer globalisering og økt fokus på plantebasert kosthold, har gjort bønner stadig mer vanlig og populært i det norske kjøkken.
Bønner benevnes ofte som “supermat” og det er slett ikke uten grunn, bare se her:
Siden de er fulle av protein og fiber så metter bønner godt. De kan fint bære en rett alene som en vegetarrett eller supplere kjøtt eller fisk helt eller delvis som et tilbehør. De fleste bønnetypene kan brukes om hverandre eller sammen. Her er en rask titt på noen av de gode måtene du kan bruke bønner i retter du lager. Det bare å slippe kreativiteten løs.
Med økt interesse for plantebasert kosthold i Norge, er bønner et populært alternativ til kjøtt i vegetariske versjoner av tradisjonelle retter. Kikerter, linser og sorte bønner kan brukes som basis til å lage feks supper, gryteretter eller vegetarburgere som på bildet over. Denne retten kan du lage enkelt med Plantego' Bønne & Olivensalat.
Indisk Daal er en annen populær i vegetarrett som er basert på linser. På Kokkeknep finner du en enkel oppskrift på Daal laget med Plantego Quinoasalat.
Bruker du bønner sammen med grønnsaker og noen ganger kjøtt eller pølser får du supper som er ekstra næringsrike og mettende. I lapskaus kan du bruke bønner for å supplere eller helt erstatte kjøtt. Denne Chili con Carne oppskriften er laget med kjøttdeig og Plantego Meksikansk linse-& bønnesalat. Den samme oppskriften kan fint brukes til Chili sin Carne bare ved å utelate kjøttdeigen.
Kikerter, sorte bønner eller kidneybønner bidrar med både protein og tekstur og ser i tillegg fint ut. Denne fargerike salaten med klementiner og blåmuggost bidrar med noen nye smakskombinasjoner, og er et godt eksempel på akkurat det.
Hummus er en kremet, smakfull dip laget hovedsakelig med kikerter som base. I tillegg til at hummus er en god dip passer den også godt som tilbehør til forskjellige retter. Det er også lett å sette sitt eget preg på hummusen ved å smaksette den på forskjellige måter. Bare ta en titt på disse 9 gode tips på hvordan du kan servere hummus. Velger du en hummus som er uten tahini som Plantego' Hummus Naturell, slipper du å merke med allergen.
Blir du fristet til å sette bønner på menyen? I lenken nedenfor har vi samlet flere tips som kan hjelpe deg i gang.
Lykke til!