Ett daglig måltid på kantinen representerer ca. 30 % av matinntaket til gjesten din hver dag. Det er klart at det har en stor betydning for "Helse Norge" hva du tilbyr gjestene dine. Her er noen enkle måter å gjøre maten du serverer litt sunnere.
Ett daglig måltid på kantinen representerer ca. 30 % av matinntaket til gjesten din hver dag. Det er klart at det har en stor betydning for "Helse Norge" hva du tilbyr gjestene dine. Her er noen enkle måter å gjøre maten du serverer litt sunnere.
Vi påstår at sunn mat fint kan være full av nytelse. Det ene utelukker ikke det andre. Vi deler gjerne av vår kunnskap med deg og gir deg gode tips for hvordan du enkelt kan sikre at maten du lager og serverer, ikke bare smaker godt, men også gjør godt for gjestene dine. Små justeringer i utvalget av produkter og resepter kan være løsningen på at gjestene får servert mindre, mettet fett, salt og sukker og mer fiber.
Det er lett å forstå at det forventes at de som har mat som sitt fagfelt også har gode kunnskaper om ernæring. Det sies og menes mye om mat og helseeffekter. For å finne frem i denne jungelen kan det være smart å forhøre seg med noen som har god ernæringsfaglig kompetanse og ta utgangspunkt i myndighetenes kostråd. Myndighetenes kostholds anbefalinger er basert på store oppsummeringer av kunnskaper og ivaretar et helhetlig kosthold.
Å lage god mat som er både fristende og sunn er ikke noe hokus pokus. Eneste redskap er mer bevissthet rundt ingrediensene du bruker.
Nedenfor følger noen gode tips og råd som kan hjelpe deg i jakten på et bedre tilbud som vil glede gjestene dine med sunnere mat som er godt for kroppen.
Redusere så mye som mulig av animalsk mettet fett i alt du lager
Bytt ut smør med vegetabilsk margarin eller olje i matlagningen
Redusér saltet og bruk krydderurter som smakstilsetter isteden
Bytt kjøtt med sjømat
Benytt det magreste kjøttet
Renskjær kjøtt for fett
Bruk hvitt kjøtt heller enn rødt kjøtt
Bytt rømme med majones
Bruk leverpostei med vegetabilsk fett fremfor enn animalsk fett
Bytt vanlig hvit ost med et alternativ med vegetabilsk olje
Bruk majonessalater eller majonesbaserte spreads istedenfor kremoster til påsmurt
Bytt ut hvitt fint brød med grovt brød
Grønnsakspureer kan fint erstatte saus
Lag sauser med god kraft og jevninger som erstatning for fløtesauser
Unngå fløte og smør i sauser og supper
Sørg for mye frukt og grønnsaker
De mest fargerike grønnsakene er de aller sunneste
Tilby vann som drikke – tilsett gjerne litt sitron, lime, appelsin, agurk eller sitronmelisse
Har du spørsmål du lurer på om kosthold er du velkommen til å ta kontakt med vårt fagteam i ernæring i Mills.
Vi hjelper deg gjerne!
Sammen kan vi bidra til å gjøre Norge sunnere!