Gjestene dine vil spise mindre kjøtt og mer grønt. Matvanene våre endrer seg hele tiden, men dette er et utviklingstrekk som skiller seg klart ut. En konsekvens er at det har dukket opp vegetarretter på menyen til de fleste spisesteder uansett profil. Men det kan være en utfordring å få til det lille ekstra som gjør dine vegetarretter til sikre kort på menyen. Her har jeg tatt frem 6 smarte ingredienser som kan løfte enhver vegetarrett til nye høyder.
Sitrusfrukter er fulle av vitaminer og andre viktige næringsstoffer. De er viktige for å forsterke og balansere smaken i en rett. Husk å utnytte hele frukten, både det ytterste skallet (zest), fruktkjøttet og juicen. For å få best resultat anbefaler jeg å tilsette sitrus mot slutten av tilberedningen av retten. Bruk gjerne revet skall som prikken over i-en! Det er absolutt verdt det, fordi det gir et friskt innslag som bidrar til en enda større smaksopplevelse. Det mest vanlige er å bruke sitron, men prøv deg gjerne frem med f.eks lime, clementiner og appelsin. Ønsker du en helt spesiell vri? Prøv å få tak i den japanske sitrusfrukten Yuzo!
Majones egner seg godt til «å toppe» en ferdig vegetarrett. Her er det mye å velge i, enten du foretrekker å bruke en klassisk Mills Ekte Majones som den er, sette sammen din egen smaksmajones, basert f.eks på Mills Basemajones eller benytte en ferdig Mills Smaksmajones. Det finnes 5 Mills-varianter å "trylle" med: aioli, curry, mango/chili, samt de to nyeste: sriracha og peppermajones. Med disse i skapet har du en enkel mulighet til å variere smaken på vegetarrettene dine. Så enkelt kan det gjøres.
Planteoljer er en essensiell del av all vegetarmatlaging. En kvalitetsolje med smak hever lett smaken på de enkleste retter Olivenolje er den mest brukte av planteoljene. Det eneste du trenger å gjøre er å ringle litt av oljen over retten før servering. Det finnes også mange andre planteoljer som kan tilføre spennende smak, som f.eks avocado-, kokosnøtt- og sesamolje. Smaksatte oljer som chili-, urte- og hvitløksoljer er også verdt å prøve.
Ikke vær redd for å bruke andre krydder enn standard salt og pepper! Finn frem mer uvanlige krydder. Det kan gi retten din et skikkelig smaksløft. Kanskje finner du en egen signatur på en ellers ganske vanlig rett? Velger du å bruke f.eks hele pepperkorn, er det mye å hente ved å riste dem lett over moderat varme. Da utvikler pepperkornene enda mer smak og aroma. Foretrekker du ferdig malte krydder, kan du gjerne utforske krydder med mye farge og aroma. Gode eksempler er sumak, kardemomme, kanel, chilli, cayenne og forskjellige curryblandinger. «Nigellafrø» (løkfrø) er et annet spennende krydder det er verdt å prøve. Løkfrø gir en aromatisk løksmak. De egner seg godt i salater, på varme vegetarretter eller som strøssel på brød. Husk at selv om krydder har lang holdbarhet vil de miste smak og aroma etter hvert, så pass på å bruke dem jevnlig.
Trenger du et lite spark bak for å tørre å bruke flere krydder? Prøv retten du ser på bildet under, nemlig Plantego' Quinosalat med varme krydder.
Umami er en av de fem essensielle smakene. Den har en unik karakteristisk smak av både kjøtt og kraft. Det betyr at du ikke trenger kjøtt og kraft til vegetarretten din. Sopp, tomater, mais og tang bidrar alle til en dybde i smaken som hever de andre ingrediensene i retten din. Fermentering er en prosess som bidrar til en god og rik «kjøttsmak» på vegetaretter. Nesten alt av grønnsaker og sopp kan fermenteres. Det er ikke komplisert. Vi viser deg hvordan i videoen her.
Friske urter er en godt kjent og rask måte å tilføre det lille ekstra som skal til for å heve en rett til nye høyder. Det er best å bruke urter mot slutten av tilberedningen, slik at de beholder mest mulig av sin egen smak og farge. Får du ikke brukt opp alle urtene dine? Ikke la dem visne på benken, så de havner i søpla til slutt. I stedet kan du hakke dem opp og fryse ned til senere bruk. En annen måte å forhindre urtesvinn på, er å kjøre dem i en blender til f.eks en pesto eller en chimichurri.
De 6 ingrediensene jeg har nevnt over er ikke spesielt avanserte eller kompliserte i bruk, men de kan alle gi et godt smaksbidrag til din vegetarrett. Jeg håper dette har inspirert deg til å sette enda flere vegetarretter på menyen.
Uansett om gjestene dine er vegetarianere, fleksitarianere eller spiser både kjøtt og fisk, vil de sette pris på mer smakfulle plantebaserte retter enten de nytes som hovedrett eller siderett. Det er ikke vanskelig,men man må huske på det i hverdagen.