Falafel kan varieres i det uendelige

Falafel er gatemat som har eksistert på menyen til mange gatekjøkken i åresvis, men har levd litt i skyggen av sin mer kjente bror kebaben. Det begynner det å bli en endring på nå. Stadig flere har falafel som selve bærebjelken i sin meny, og serverer den på mange forskjellige måter.

Du tenker kanskje ikke at gatemat er noe som egner seg i en kantine eller et institusjonkjøkken, men falafel servert med godt tilbehør blir raskt et populært vegetaralternativ på menyen. Siden falafel tradisjonelt tilbys som gatemat, er den også velegnet som takeaway.

Falafel er et enkelt og velsmakende vegetarmåltid

Falafel er i utgangspunktet enkelt og raskt både når det gjelder tilberedning og servering. Du trenger  bare hummus og kikertmel kombinert med en dose kreativitet.

Falafel er en rett med lang historie og stor utbredelse. Derfor er det naturlig nok mange oppskrifter på «den opprinnelige falafel». Men utgangspunktet er stort sett det samme; kikerter/flava bønner og krydder, most og blandet, deretter formet til en liten bolle og tilslutt fritert. La deg inspirere av denne lille filmsnutten fra New Yorks mest kjente falafelsted, Mamoun, som ble etablert allerede i 1971.

Last ned gratis inspirasjonshefte om mat fra Midtøsten her.

Falafel i mange variasjoner

Vi har selv lekt oss litt med å lage falafeler og har funnet frem til noen gode varianter som stort sett er basert på Plantego Paprikahummus, kikertmel og en ekstra ingrediens eller to for variasjonens skyld. Dette er en rask og effektiv løsning.

Om du har tid og vil lage falafelene helt fra bunnen av, finner du noen tips på hvordan du kan gjøre det her, med en allergenfri hummusvariant, en hummusvariant med majones  eller kanskje en friskt grønn ertefalafel

Her er noen gode kombinasjoner som vi kom fram til på kjøkkenet vårt:

Falafel med feta og soltørket tomat , er inspirert av Middelhavet og smaker ekstra godt med en frisk tatziki til.

Falafel med parmesan, serveres gjerne med en god dip og grønn salat                                                                                  

Falafel med hvitløk og persille, har mye smak! Husk å justere mengden fersk hvitløk.

Lager du falafel med nøtter, kan du benytte deg av forskjellige typer nøtter. Det samme variasjonsmulighetene har du også hvis du lager Falafel med sopp.           
Falafel med klippfisk er inspirert av "klippfiskboller basert på potet, bolinho de bacalao". Har du ikke klippfisk tilgjengelig kan du prøve med lettsaltet torsk.   

Falafel byr på mange muligheter. Prøv deg frem til du finner din perfekte kombinasjon. Husk bare at når hummusen er blandet må den stå kjølig og svelle minimum en time, gjerne natten over for best resultat. 

Fristende tilbehør til falafel

Falafeler serveres tradisjonelt i pitabrød eller som en del av en Meze eller tapasservering. De kan suppleres med en rekke gode tilbehør, gjerne flere salater og friske dipper. Delikat Salsa er et velsmakende alternativ dersom du ikke har tid til å lage alt fra bunn.
Hvis du ønsker å eksperimentere på kjøkkenet, finner du kanskje litt inspirasjon til tilbehør blant disse oppskriftene her:.

Yoghurt og Mills Majonesdressing/dip

Baba Ganoush

Bønnesalat med en tyrkisk vri 

Quinoa med tomat  og krydder, Midtøstenstyle

Strimlet squashsalat med Plantego´ Byggrynsalat og dill

Ønsker du mer inspirasjon?  Det ligger mange oppskrifter som gjør det enkelt å variere menyen din, på millsproffpartner.no.

Velbekomme!

 

Plantebasert mat med smak av Midtøsten