Kokk -restematHvis vi skal bidra til å snu den negative utviklingen på kloden vår, må vi ta flere bærekraftige valg hver dag. Her får du noen enkle tips til hvordan du kan ta grep på kantina eller storkjøkkenet.

Mennesker tar
mellom 2.500 og 10.000 små og store avgjørelser hver dag, og disse små valgene kan totalt sett ha en god effekt på bærekraft og klima. Mat er noe som vi alle må forholde oss til hver dag. Det vi spiser har konsekvenser for både natur og klima, og alle kan gjøre mer bevisste miljøvalg gjennom kostholdet. Det kan være alt fra å spise mindre kjøtt til å bruke kortreist og sesongbasert mat.

Her får du tre enkle tips til hvordan du kan drive en mer bærekraftig kantine.  

1. Ta vare på majonestubene og legg i glass og metallinnsamlingen 

Havner majonestubene dine ofte i restsøpla, fordi det er det enkleste i farta? Du orker kanskje ikke ha etter hvert illeluktende tuber liggende i innsamlingsboksen for glass og metall? Skaff deg en stor glasskrukke med lokk som står fast på din egen og/eller dine ansattes arbeidsstasjon. Fyll den opp med tomme tuber og lever i metall- og glassinnsamlingen, når den er full.  

Alle Mills-tuber består nå av 100 prosent resirkulert aluminium. Det gjelder for alle tubene Mills produserer: kaviar, polarkaviar, kaviarmix, majones og remulade, samt majones fra Vita hjertego’.  De rundt 21 millioner tubene som produseres i  fabrikken i Fredrikstad, har nå et redusert klimaavtrykk.  

Ved å endre fra aluminium som utvinnes for første gang til resirkulert aluminium reduseres klimagassutslippet med 74 prosent årlig. Dette tilsvarer over 3500 tonn med CO2 eller 272 runder rundt ekvator med bensinbil. 95 prosent av den resirkulerte aluminiumen kommer fra forbrukeravfall og de resterende fem fra industriavfall.

Resirkulerbar majonestube - ny

2. Velg margarin framfor smør og kortreist framfor langreist mat

Plantebaserte margariner er klimavinnerne i en studie gjennomført av Norsk institutt for bærekraftsforskning (NORSUS) på oppdrag fra Mills AS. Her ble klimaavtrykk fra Soft Flora og øvrige margariner fra Mills sammenliknet med meierismør. Soft Flora er laget av planteoljer (hovedsakelig rapsolje), vann og litt skummet melk, mens meierismør er basert på en animalsk råvare; fløte.  

Soft Flora har en betydelig lavere miljøpåvirkning enn meierismør innen åtte av ni områder som ble analysert. Mens 1 kg meierismør gir et klimaavtrykk på 10,4 kg CO2e, er tilsvarende tall for Soft Flora 1,8 CO2e. Det årlige «merutslippet» ved bruk av meierismør i stedet for Soft Flora i Norge sammenlignes med utslippet fra 72.000 biler som hver kjører 500 mil.  

Det er mange gode grunner til å velge kortreist mat og lokale råvarer. Grønnsaker dyrket på friland i Norge, som poteter, rotgrønnsaker, løk og kålvekster, er noe av det mest klimavennlige vi kan spise. Et vanlig argument for kortreist mat, er at man reduserer utslippene fra transport. 

Men hva slags mat man velger har mye mer å si for klimaet enn hvor langt den har blitt fraktet, skriver stiftelsen Miljøfyrtårn. Transport utgjør ikke mer enn omtrent seks prosent av de totale klimagassutslippene for matproduksjon globalt.  

3. Reduser matsvinnet ved å bruke restene

Noen rester vil det alltid stå igjen på kjøla fredag ettermiddag. Pleier du å kaste restene? Slutt med det! En mulighet er å pakke restene godt inn, og la dem stå kjølig over helgen, men det finnes en enda bedre løsning! Bruk restene til å lage en base som er klar til bruk på mandag. Da bruker du litt ekstra tid på fredag som du sparer inn igjen. Da kan du starte uka med svært kort vei til ukas første gode lunsjrett. Det er enkelt som bare det! 

Lag en grønnsakssaus av restene du har av tomater, paprika, løk, salat, spinat, gryn- og kornsalater og korn osv. Bland det sammen i en kjele, kok det opp og finn fram stavmikseren. Deretter kjøler du ned grønnsaksblandingen og setter den kaldt over helgen. Vipps, så har du en base du kan bruke til det du måtte ønske for eksempel en gryterett, men det er også mange andre bruksområder.

For få rester? Svaret er Bland og Server

Har du planlagt så godt at du ikke har nok rester til å lage en egen rett? Da kan du blande dem i andre varer du har på lager. 

Få inspirasjon av våre konsepter Bland og server og Ett produkt - mange muligheter. Der finner du mange gode ideer til hvordan du enkelt kan lage spennende smakskombinasjoner til menyen din. 

Klikk for å laste ned vår guide til konseptet Bland og Server >>

ET MER BÆREKRAFTIG MILLS 

I løpet av 2021 kuttet Mills 92 prosent av klimautslippene i produksjonen. I tillegg kompenseres det for de resterende utslippene, slik at det oppnås netto nullutslipp. Vi er, så vidt vi vet, den første norske matprodusenten som oppnår dette. Klikk her for å lese mer om vårt arbeid for å bli mer bærekraftige 

New call-to-action