shutterstock_451313314Hjernen er et utrolig komplekst organ, som vi må ta vare på hver eneste dag. Ved å velge rett mat så gjør vi nettopp det. Brainfood er matvarer som kan påvirke både prestasjoner og konsentrasjon.

- Hjernen er ekstremt avansert. Den har tusen milliarder celler hvorav hundre milliarder er aktive. Dette er så mye aktivitet, så hjernen trenger mye energi for å fungere. Hjernen bruker cirka 20 prosent av energien når vi er i hvile, og er et av de mest energikrevende organene i kroppen, sier Marte Gjeitung Byfuglien, helse og ernæringssjef i Mills. Hun har vært med på å godkjenne alle oppskriftene i Brainfood-konseptet for Mills Proff Partner.

 

Server lunsj med næringsstoffer hjernen liker

Som kroppens kommandosentral styrer hjernen kompliserte prosesser i alle kroppens organer. Hjernes dagsform påvirker både hvordan du føler deg og hvor godt du fungerer. Det er særlig to næringsstoffer som har betydning for hjernefunksjonen: fett og karbohydrater.

- Hjernen bruker ikke fett som energikilde slik som musklene gjør, men hjernen trenger fett til den strukturelle utviklingen og kommunikasjon mellom hjerneceller. Fett påvirker nerveimpulser, og vi trenger fett for å sikre at kommunikasjonen mellom celler både går raskt og i riktig retning.

- Hjernen foretrekker langkjedede, flerumettede fettsyrer. To av disse, linolsyre og alfalinolensyre er essensielle. Det betyr at kroppen ikke kan lage dem selv, og dermed må vi spise mat som inneholder disse fettsyrene. Matvarer som inneholder linolsyre og alfalinolensyre finnes blant annet i matoljer, margarin, nøtter og frø.

Hvis hjernen ikke får det essensielle fettet den trenger, vil det altså gå tregere rundt i toppen. Fett er derfor en viktig del av et sunt kosthold. Men det er jo selvfølgelig ikke ett fett hvilke fettsyrer du får i deg. Undersøkelser viser at valg av fett-type har stor betydning for kroppen.

I tillegg er det viktig å få i seg omega 3 fettsyrer, som finnes i fet fisk. Disse fettsyrene er ikke essensielle, men kroppen lager ikke disse fettsyrene fra andre fettsyrer i så stor grad, og vi trenger derfor enkelt tilskudd fra maten vi spiser.

 

Mat som gir hjernen energi

Flerumettet fett er næringsstoffer som er nødvendige for hjernens struktur og funksjon, men hjernen trenger også energi til å utføre alle oppgavene sine. I og med at den krever 20 % av vårt daglige energibehov, behøver den ganske mye.

- Da vil hjernen ha karbohydrater, i form av det enkleste karbohydratet, glukose. For å klare å ivareta et jevnt blodsukkernivå bør glukosen komme fra såkalte trege karbohydrater og fiber, ikke rent sukker, sier Marte.

Flere undersøkelser viser at regelmessige måltider og et variert og sunt kosthold har sammenheng med prestasjoner og konsentrasjon. Funn som viser at skoleelever som ikke spiser frokost får dårligere karakterer, eller at usunne levevaner kan føre til redusert kognitiv funksjon og lave skoleprestasjoner, er eksempler som underbygger dette.

For sikre en jevn tilførsel av glukose anbefaler Marte regelmessige måltider. Videre bør kilden til glukosen komme fra grove kornvarer, bønner, linser, grønnsaker og frukt. Her er glukosen kapslet mer inn i råvarene og kroppen bruker lengre tid til å fordøye og dermed skjer det en sakte, men god blodsukkerstigning, forklarer hun videre.

-Frukt og grønnsaker, bønner og linser, og grove kornprodukter inneholder for eksempel B-vitaminer. Dette er en gruppe vitaminer som har en veldig viktig funksjon for at hjernen blant annet skal klare å nyttiggjøre seg karbohydrater og fett.

Ved å servere Brainfood i kantinen kan du legge til rette for at gjestene dine opprettholder optimal hjernekapasitet gjennom hele arbeidsdagen.

- Denne type tiltak kan jo også være med å på å redusere de små ubehagene i en hektisk hverdag. Vanlige plager som konsentrasjonsvansker, svimmelhet eller svak hodepine kan skyldes svingninger i blodsukkeret, påpeker Marte.

 

Inspirer gjestene dine til å spise mer Brainfood

I den nasjonale handlingsplanen for bedre kosthold, har Helsedirektoratet satt som mål å øke forbruket av frukt og grønt, grove kornvarer og fisk med 20 prosent. Brainfood er et konsept som ivaretar disse kostholdsrådene med velsmakende og inspirerende retter. Finn gode Brainfood-oppskrifter her.

- De fleste nordmenn spiser for lite frukt, grønnsaker og belgvekster. Ved å ha fokus på dette i kantinen så vil du lettere dekke behovet for fem om dagen. Fem om dagen er en veldig enkel og fin målestokk på om du får i deg nok frukt og grønnsaker, sier Marte

Hun mener det er viktig å utvide lunsj og frokost til noe mer enn bare brød og pålegg. Ved å gjøre kantinegjestene bevisst på at et riktig sammensatt måltid vil det bidra til å øke konsentrasjonen og forhåpentligvis vil flere prioritere måltidene på tross av en travel hverdag. Ved å lage de spennende rettene i Brainfood-pakken kan kantinen også fungere som en inspirasjonskilde for gjestene.

- I Norge er vi for eksempel ikke så flinke til å tilberede belgvekster. Mange av oss har verken kunnskap eller fantasi til å tilberede det på en spennende måte. Ved å få det servert i kantinen er det kjempefin måte å vise hvilke muligheter som finnes, og inspirere folk til å prøve det ut hjemme.

Vi i Mills Proff Partner vil gjerne gjøre det lett for deg å lage sunn mat, som er bra for hjernen. Med Brainfood-konseptet har vi tilrettelagt for du enkelt kan lage temadag i din kantine. Du kan laste det ned ved å trykke på knappen under. Hvis det er noe du lurer på, er det bare å ta kontakt. Våre eksperter står klare til å hjelpe deg med gjennomføringen.

New call-to-action