Ansatte blir overrasket i kantinen med kake

Jeg liker overraskelser, så lenge de er positive. Det tror jeg svært mange andre gjør også. Men er vi ikke litt dårlige på å overraske hverandre i hverdagen? Og i matveien? Her er fire tips du kan ta med deg til din kantine. Det vil overraske meg om responsen uteblir hvis du prøver dem ut!  

1. There ain't such thing as a free lunch. Eller?

Slå tilbake mot uttrykket og tilby gratis lunsj - uten andre baktanker enn at du ønsker at folk kommer tilbake dag etter dag og spiser i kantinen din, så klart. Hva med å gjøre stas på noen som har bursdag, for eksempel? 

Bursdagsbolle

Gi bort en lunsj til dem som fyller år, eller kanskje en hvetebolle eller et kakestykke med et lys i anledning dagen. Overrask med en mørk sjokolade til kaffen, hvis det er Arne på regnskap som har bursdag. Han som du vet liker akkurat det. Og som kanskje gjør en jobb som ikke blir lagt merke til. 

Er det en stor kantine, kan jo slike tiltak by på utfordringer, men da kan du kanskje velge ut noen med runde tall eller personer som fortjener en ekstra påskjønnelse. Henvend deg til avdelingsledere eller andre som sitter med informasjon om bursdagsdatoer og spesielle personer. Finn frem hverdsgsheltene. De er overalt og de vil, i likhet med de fleste av oss, trolig like å bli satt pris på. 

Julegenser og julegrøt

Eller hva med denne? Spander grøt på de som kommer med julegenser til jul eller gi en liten oppmerksomhet til de som stiller med rosa genser og rosa sløyfe i forbindelse med Kreftforeningens årlige aksjon. Mulighetene er mange, selv med stramme budsjett og lite handlingsrom. Men du må være litt kreativ. Merkedager kan være et sted å starte hvis det er så som så med kreativiteten. Spør leverandører om give-aways og utfordre dem på skaffe deg noen ekstra kule konsept - og gjerne noen ekstra bidrag. 

Les også: Enkle grep for å øke omsetningen i kantinen! 

2. Crazy days i kantina

Apropos konsept. Vi er jo vant til elleville dager i butikkene. Men hvorfor ikke være litt gæren i kantina også? Hvor ofte tenker du på å utfordre det eksisterende? Aldri, sier du? Er du litt engstelig for konsekvensene hvis du tar den helt ut, kan du velge mer forsiktige varianter. Som å gjøre en vri med eggesalaten som bryter med det gjestene vanligvis får. Sjonglere med tilbehør. Servere taco på en onsdag. 

Bondens marked med crossainter fra lokal leverandør3. Bondens marked

Dette forslaget burde overraske: Hva med å lage et lite salgstorg i samarbeid med leverandører og lokale matvareprodusenter, som er medlemmer av en REKO-ring eller lignende, og servere smakebiter på sesongens varer? Med mulighet til å kjøpe selvfølgelig. Dette kan for øvrig også være en smart greie før jul som gjør det enkelt for folk å kjøpe kortreiste gaver i lunsjen!

Sjekk denne videoen: Slik stiller du matsuget klokken to og øker omsetningen i kantina

4. Sportsarrangement og fredagspils

Noen kantiner arrangerer fredagspils, men det går jo an på finne på ting på en helt vanlig ukedag også. Hvis det er en fotball- eller håndballkamp, verdenscup i langrenn, eller lignende, og dere har TV i kantina. Tilby salg av enkel snacks og drikke. Vanskeligere trenger det ikke å være. 

Sportsarrangement i kantina med langrenn på TVEr det sportsbegivenheter rundt lunsjtider kan du slå til med salg av hjemmelaget kake, vafler, boller, hjemmebakte scones, eller annet bakverk. Og selv om det ikke blir seier på TV-skjermen, har du hvert fall gjort ditt for å bidra til god stemning og overraskelser. Bakst er alltid et positivt innslag.

Jeg håper jeg har lykkes med å gi deg motivasjon for å skape overraskelser i kantinehverdagen. Tenk på hvem du har rundt deg som kan hjelpe deg, enten som inspiratorer eller gjennomfører. Bruk relasjon din til leverandører som kan hjelpe og bidra. Profiler dem i kantinen. Selv om det er viktig at du som leder står i bresjen for å få til noe, er det godt - og trolig nødvendig - å få hjelp. Det kan også handle om å slippe andre mer til, som for eksempel en ansatt som vil bidra ved å lage en rett som hun eller han er spesielt god på en dag i måneden. Let etter mulighetene, og del gjerne erfaringer med oss her på bloggen.

Lykke til!