Foccacia med Spekeskinke og ost

Sommeren er høytid for raske og enkle serveringer! Da kan det være smart å sette saftige toast, sandwicher eller baguetter på menyen. Her er noen tips til hvordan du enkelt kan tilby påsmurte lekkerheter som skiller seg ut i mengden.

Håndmat, brødmat eller påsmurt? Kjær mat har mange navn. En ting er sikkert. De er enkle å ha på menyen og gjestene dine vil alltid sette pris på det.
Det skal faktisk ikke så mye til for å potensielt ha 150 000 påsmurt- kombinasjoner på menyen! Men det er nok verken lønnsomt eller særlig effektivt. Poenget er at det er at det ikke behøver å være kjedelig, selv om det er enkelt. Velger du ut noen få hovedingredienser og tilbyr noen gode valg mellom ulike toppinger eller smaksettere, blir menyen din straks mer spennende.  

1. Toppinger

Her er det mye enkelt som tilfører både  smak og farge på retten. Friske, kuttede grønnsaker som slangeagurk og reddik er velkjente og fungerer godt. Mer spennende kan det bli om du topper med syltede grønnsaker som sopp, gulerot eller rødløk. En 1-2-3 lake er et supert utgangspunkt for syltet tilbehør. Det er bare å prøve seg frem. Noe sprøtt fungerer også godt.  Sprøstekt løk eller ristede nøtter bidrar med mye smak og en god tekstur som utfyller de "myke" ingrediensene.  

2. SMAKSSETTERE

Smaksettere setter til ekstra smak, men det er ikke den eneste funksjonen de har. Smakssettere gjør også sluttresultatet saftigere. Gode eksempler på smaksettere er Mills sine smaksmajoneser. I oppskriftsamlingene Digg påsmurt finner du alle disse sammen med noen gode tips på hva de kombinerer godt med.

Klikk her for å laste ned inspirasjonsguide med oppskrifter for alt påsmurt >>

Det er alltid en fordel å starte med et lag med margarin.
Det hindrer brødet i å bli fuktig av andre ingredienser. Samtidig fremheves smaken. Ønsker du ekstra smak kan du lage kryddermargarin. Det er en både billig og effektiv måte å løfte smaken på. 

Hummus har blitt mer populær de siste årene, men mest som dipp. Prøv den gjerne på påsmurt også!  Hummusen tilfører både smak og saftighet og kombineres lett med de fleste ingredienser. 

nøkkelen er porsjonskontroll 

Det er fint å være raus, men det er ikke lønnsomt å overdrive. Du er nok ikke ukjent med kalkulering og viktigheten av lønnsom drift, men det er et par småting det alltid er fint å bli minnet på. Porsjonskontroll er en av dem. Når du har komponert og kalkulert retten din, pass på at den serveres så konsekvent som mulig hver gang.

Rekesmørbrødet er en enkel måte å illustrere dette på; har du kalkulert med 125 g rensede reker pr skive, så hold deg til det.  Det er er et enkelt regnestykke å sette opp. Prisen pr. gram ekstra reker ganger antall smørbrød du selger. Det blir som regel mer enn du tror i tapt inntekt. Så drill dine kjøkkenmedarbeidere på porsjonskontroll!

Matsvinn er på agendaen som aldri før. En måte å begrense matsvinn på er å følge med returtallerkenene, særlig den første tiden du har retten på menyen. Er enkelte elementer overflødige eller for raust posjonerte? Da er det selvsagt lurt å skalere ned på ting for å unngå å kaste mat.

noen digge påsmurte å starte med

Har du ikke fastsatt menyen for sommeren helt ennå? Da finner du kanskje noe som kan inspirere deg her:

Bahn Mi-baguette

Ost og skinke, sier du? Selvsagt, det er og blir en bestselger. Det samme gjelder reker/majones og kylling/currysalat. Disse variantene er bort i mot obligatoriske. Ønsker du å tilby noe litt nytt er en Bahn Mi en spennende baguettvariant å prøve seg på. 

Tunfisk-toast

Toast har fått en real opptur de siste årene, og det er ikke rart.  Det skal ikke så mye til for å løfte en enkel toast med ost og skinke til nye høyder. Hva med å prøve deg på Tuna melt med Mills MangoChilimajones ? Eller toast med champignon og smeltet ost.

Vegetabilsk dobbeldekker sandwich

Den perfekte håndmaten? Her snakker vi selvsagt om mye godt pålegg mellom to eller flere skiver avhengig av hvor høy sandwich du vil servere.

Denne vegetabilske dobbeltdekkeren anbefaler vi at du tester! Den er veldig enkel å lage, vegetar og nydelig på smak.

Elvis-blings med Mills Peanøttsmør og banan

Blings er smørbrødenes ujålete slektning.   Eller Hvorfor ikke ta den helt ut med en Elvis- inspirert blings med peanøttsmør, banan og syltetøy? Eller test ut blings med høyrygg av okse og Delikat Coleslaw. Eller test dobbeldekkeren under med Stryhns Grønnsakspostei.

2022-Mills-AS-027-copy-1Asiatisk rekesmørbrød med chili og lime

Smørbrød er klassikeren og her er mulighetene nesten uendelige. Enten det er et rekesmørbrød, roastbiffsmørbrød eller karbonadesmørbrød, gjort riktig har du en god inntekskilde på menyen. Hva med å pimpe opp klassikeren litt og servere asiatiske rekesmørbrød med chili og lime  eller et vegetaralternativ med grønnsakspostei med lun sopp og syltet slangeagurk

Wrap med kylling og mangoraja

 "Wrapsen" har defintivt etablert seg som en enkel håndmat. Lett å produsere og lett å variere. Det er bare å finne sin variant.  Her kommer et par forslag som kan hjelpe deg igang: Wrap med kylling og mangorajadressing eller for lavkarboentusiastene vegetabilsk wrap av egg.

Snitter med en moderne vri

Snitter, er ikke det litt gammeldags? Det er jo forbeholdt konservative serveringer i forbindelse med begravelser og andre litt trauste mottagelser? Det er kanskje en vanlig tankegang, men det går selvsagt an å modernisere dem.  Komponer trekantsmørbrød og sett sammen en servering med en samling av f.eks tre stk forskjellige snitter. Eller la gjestene komponere sin egen snitttallerken. Bruk alle pålegg- og smøretipsene du finner ellers i artikkelen til inspirasjon.  Disse kan jo brukes på snittene også. 

Jeg håper du har funnet noe som kan løfte tilbudet på menyen din ett hakk eller ti i sommer.

Lykke til!

Klikk her for å laste ned inspirasjonsguide med oppskrifter for alt påsmurt >>