Allerede i 1957 ble Mills Peanutbutter lansert. Siden den gang har det for mange vært et erkeamerikansk pålegg og selveste Elvis sin favoritt. Pålegget var populært for å sikre at barna fikk sin dose av et proteinrikt pålegg og var av den grunn også et fast innslag på annonsesidene i Donald Duck & Co.
Det er fortsatt mange nordmenn sitt favoritt søtpålegg, men nå brukes det også til mye mer. Nye og spennende kulinariske påvirkninger fra hele verden viser at peanøttsmør kan ha langt flere roller enn "bare" som pålegg. Kanskje finner du en god idé du kan spinne videre på i denne artikkelen?
sataysaus
Sataysaus, eller rett og slett peanøttsaus, har sin opprinnelse fra Java i Indonesia. Der ble den servert som et tilbehør til grillet kjøtt på spidd som lokalt kalles, du gjetter det nok; "satay". Det igjen skal komme fra det javanesiske uttrykket sak beteng som betyr et spidd.
En sataysaus består i korte trekk av peanøtter, kokosmelk, krydder og litt sukker. Sitron og sitrongress samt chili, hvitløk og soyasaus er også vanlige ingredienser. Etter hvert som sataysausen etablerte seg i flere lands kjøkken, har selvsagt en mengde lokale varianter oppstått. I Thailand er gjerne sataysausen litt søtere og fyldigere i smaken, med blant annet litt rød karripasta i miksen, mens i Malaysia er sausen gjerne sterkere, med mye bruk av lokalt krydder.
Selvsagt blir det mange lokale variasjoner i oppskriftene, hvilket igjen betyr at du neppe fornærmer noen om du lager din egen gode oppskrift. Mills Peanutbutter er et godt utgangspunkt uansett hva du velger.
Vi deler gjerne vår enkle oppskrift på en sataysaus som kanskje kan hjelpe deg litt i gang.
Peanuttsmør tIL Kaffen eller som desSert
Siden peanøttsmør ofte inneholder litt søtt, kan den selvsagt også være en ingrediens i mange kaker, dessert og andre søte fristelser. På bildene under ser du to av dem. En lekker peanøttfudge som Marthe Kilen som driver Fru Nelik, har delt med oss eller hva med en salt karamellsaus med peanøtt som Eirik Lillebø på Vaaghals har gitt oss oppskriften på.
Løft smaken med en klatt peanøttsmør
Til slutt deler vi et godt kokkeknep som vi en gang fikk av en kokk på Den Norske Opera & Ballett i Oslo: Lager du en gryterett, som for eksempel en Chili Con eller Sin Carne, vil en klatt peanøttsmør løfte både smak og konsistens. Det fungerer godt i andre type gryter også. Anbefaler å teste det neste gang du lager en gryterett!
VIKTIG! Husk bare at merking av allergener på menyen og i buffeten er særdeles viktig. Vi har laget noen allergenkort som kan hjelpe deg til å merke maten du serverer på en enkel måte, og vise gjestene dine at du tar matsikkerheten på alvor.
Den økende interessen for peanøttsmør har medført at vi nå har tre varianter i sortimentet vårt; Mills Peanutbutter i 350g og 700g glass, i tillegg også Plantego’ Økologisk Peanøttsmør i 350g glass.
Lykke til med spennende bruk av peanøttsmør som ingrediens!