shutterstock_image (13)

Synes du fattoush, tabouleh, foul eller baba ganoush høres fremmed og komplisert ut? Ikke la deg skremme. Bak de ukjente navnene finner du kjente råvarer som er enkle å kombinere. Spennende, men stort sett ikke ukjente krydder gir den karakteristiske smaken.

Plantebasert kosthold

På et kjøkken i Midtøsten spiller grønnsakene hovedrollen. Det er her de gode smakene og spennende kombinasjonene ligger, uavhengig om det lages vegetarmat eller ikke.

Her brukes kjøtt mer som smaksetter i grønnsaksretter, heller enn å spille hovedrollen selv. Derfor er kostholdet i regionen naturlig og sunt, med stort fokus på grønnsaker og urter som persille, mynte og sesamfrø.

Det er kanskje noe av forklaringen på hvorfor mat fra Midtøsten i stadig større grad inspirerer menyen også her i nord. Ifølge en undersøkelse spiser nå nesten seks av ti nordmenn vegetarisk middag 1-2 ganger i uken eller mer. Dette er en økning på nesten en halv million personer som har gått fra å aldri spise vegetarisk til å gjøre det jevnlig på bare seks år. De blir sikkert gledelig overrasket hvis de kan velge et spennende og velsmakende vegetaralternativ i kantinen også.  

Kombinasjon av kjente ingredienser

De mest brukte grønnsakene har du antakelig liggende på kjøl allerede. Vi snakker om blomkål, rødbeter, tomat, paprika og squash. Sannsynligheten er stor for at du også har linser, kikerter, bulgur eller ris på tørrlageret. Kombiner det gjerne med aubergine. I Midtøsten slår aubergine aldri feil.

Grønnsaksmarked i IstanbulRetter fra Midtøsten er gjerne enkle. Ofte inngår det bare 1-3 av sesongens råvarer i hver rett. Kombinasjonsmulighetene er mange, og ingredienser kan godt erstattes av noe lignende uten at det forringer resultatet. Mangler du paprika, bruk tomater. Problem løst.

Ved å hente inspirasjon fra kjøkken i Midtøsten får du mange retter som er enkle å lage fra et lite varelager. Med sesongfriske grønnsaker og riktig krydder er du sikret den beste smaken, uansett hvilken rett du serverer.

 

Ikke sterke, men riktige krydder gir deg smaken av Midtøsten

Det er krydderne og måten maten er laget på, gjerne med lang koketid, grilling eller konservering blandet med friske urter og grønnsaker, som til sammen gir en signatur som vi ikke er så vant til. Det er mao ikke nødvendigvis råvarene som utgjør den store forskjellen mellom mat fra Midtøsten og mat fra vår del av verden. Mat fra Midtøsten er ikke så krydret som mange tror, men likevel er det krydderne som mer enn noe annet definerer smaksopplevelsen. Det å treffe riktig er viktig, men det er ikke nødvendigvis så veldig vanskelig.

En kombinasjon av like deler malt spisskummen og malt koriander, blandet med paprikapulver og noen chiliflak, kan være en sikker og vellykket løsning. Krydderne er verken ukjente eller utilgjengelige for oss. Det dreier seg blant annet om kanel, allehånde og kardemomme. Forskjellen ligger i bruken. I Midtøsten brukes slike krydder mest i matretter, mens her hjemme bruker vi dem mer i bakst.

Krydderrikdom i IstanbulTa for eksempel libanesisk moussaka, der kanel og allehånde er de viktigste krydderne. Denne retten kan også fint varmes opp igjen dagen etter dersom du har noe til overs og har tatt riktig vare på restene.  Hvis du vil gjøre det enklere å servere plantebasert og spennende mat fra Midtøsten i din kantine, kan vi anbefale hummus som er et u-unnværlig innslag på menyen i landene rundt det østlige Middelhavet. Oppskriften på hummus i linken over, er slik den opprinnelige hummusen var, nemlig uten tahini . Uten tilsatt tahini kan du servere en hummus uten allergener. Dersom du ønsker å servere en hummus b´tahinin (altså med tahini) er det bare å tilsette tahini i den mengden du selv foretrekker. Noen blander 50/50, mens andre liker mindre sesamsmak. Hummus er meget allsidig og kan lages i et utall varianter, og brukes til alt fra tilbehør til kjøtt og fisk, som pålegg eller serveres som et eget lite måltid med brød og oliven. Plantego´ Hummus med paprika er et godt eksempel på et fargerikt innslag på buffeten eller i påsmurte retter som er uten allergener og som kun består av råvarer fra planteriket.

Skap nye smaksopplevelser for gjestene dine

Er du redd for at kjøttfrie dager i kantinen ofte blir litt fantasiløst og tamt, er mat fra Midtøsten supert å trekke frem. Ta for eksempel meze, et måltid bestående av småretter som kan gjøres så enkelt eller omfattende som du vil. Ta utgangspunkt i dipper som hummus, mouhamarra eller baba ganoush og ristet pitabrød.

Utvid med salater basert på aubergine, bulgur eller ris. Bruk gjerne Delikat måltidssalater og lag spennende kombinasjoner. Salater i Midtøsten lages ofte av ingredienser som holder seg i flere dager, i motsetning til vestens grønne salat som ofte blir dvask dagen derpå. Husk å sette frem restene av den tidligere nevnte libanesiske moussakaen.

God fornøyelse!

Ønsker du mer inspirasjon til å sette Midtøstenmat på menyen? Last ned brosjyren her

Plantebasert mat med smak av Midtøsten