Marthe er utdannet både kokk og konditor og driver for tiden sitt eget firma som heter Fru neliK, som er kantinen i rådhuset på Rissa hvor hun også selger kaker og hjemmelaget godteri.

Jeg selger hjemmelagede godsaker og leverer kaker til alle anledninger. Det er den konditordelen som jeg synes er kjempeartig og trives best med.

Derfor valgte Marthe å satse på kaker og godteri og driver nå sin egen bedrift på åttende året. Det hele startet da Marthe var hjemme i mammaperm.

- Jeg fikk mitt første barn i 2013, men ble veldig lei av å gå hjemme. Jeg byttet mammaperm med far og begynte å pusse opp lokaler, og åpnet i januar 2014. Jeg jobbet hele tiden og det ble litt vell mye til tider. Nå har jeg blitt flinkere til å si nei, og bruke tiden min på det jeg tjener penger på. I dag kan jeg si at jeg er stolt av det jeg har fått til, selv om jeg har jobbet fryktelig mye. Det hadde ikke gått om jeg ikke hadde hatt god støtte fra familien. Jeg har lært veldig mye av å drive for meg selv. Det har vært en veldig bratt læringskurve, men jeg kan si at jeg har klart det, jeg har en lønn og feriepenger og gode produkter. Det er godt å sitte igjen med den følelsen nå.


Marthe lavoppløst 8-1

 Men med en enmannsbedrift savnet Marthe inspirasjon og faglig påfyll fra kolleger. Da det ble for kjedelig å stå og smake og snakke med seg selv dag ut og dag inn, gikk hun derfor hardt inn for å bli tatt opp på Baker- og konditorlandslaget.

 - Jeg er jo alene på jobb, så jeg trenger input. Jeg gleder meg til hver samling, og når jeg kommer hjem er jeg i fyr og flamme av så mye faglig inspirasjon.

 Baker og Konditorlandslaget representerer noen av bransjens beste bakere som skal forsvare Norges ære i forskjellige konkurranser. Alle landslagsutøverne trener flere timer i uken, og samles en gang i måneden for å perfeksjonere sine ferdigheter.

- Det er jo litt utfordrende når du driver eget firma slik som meg, men jeg synes det er sinnsykt artig å være med. Det å bygge nettverk og møte bransjefolk er veldig givende. Jeg møter masse fagfolk som kan forskjellige ting, slik at jeg får svar på alle spørsmålene mine. Hvor får jeg kjøpt ditt og datt? Glasuren min blir aldri perfekt, hvordan får jeg det til? Jeg mangler en god oppskrift på noe og så videre. Jeg får masse tips!

.

Marthe Kilen lever av godteri, og gründet bedriften Fru neliK

 1. Hva liker du best med jobben din?

Muligheten til å utvikle og realisere egne idéer! Det er litt klisjé, men det er jo ingen grenser for hva man kan lage med alle smaker og råvarer som kan mikses sammen og tilberedes på ulike måter. Når man finner vinneroppskrifta etter mye prøving og feiling, DA er det gøy.

2. Hva er den største utfordringen du står ovenfor på jobben?

Den klassiske mangel på tid! Jeg har mann og to barn jeg gjerne skulle vært enda mer sammen med, men jeg skulle også stått enda mer på kjøkkenet og lekt meg med smaker, nye kombinasjoner, teksturer og deilig sjokolade.

 3. Hvis du ser 5 år fremover – hva tenker du er de tre største trendene som kommer til å påvirke din del av serveringsbransjen?

Utnyttelse av hele råvarer, allergenvennlige alternativer og det å handle lokalt tror jeg blir desto viktigere i årene som kommer. De fleste kundene mine kommer fra nærområdet og jeg er heldig som er såpass tett på dem. På den måten får jeg verdifull innsikt om hva som betyr noe for dem. Hos meg er det økende etterspørsel av allergivennlige alternativer. Så jeg prøver nå, så godt det lar seg gjøre, å lage de fleste ting uten for eksempel tilsatt gluten.

Hos fru neliK kan du bestille de deiligste kaker

 

4. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?

Da hadde jeg tatt noe så kjedelig som en kontordag faktisk. Når man driver i matbransjen er det mengder med lover og regler å forholde seg til. Vi har et strengt mattilsyn som setter høye krav til kvalitet, merking og hygiene, og det tar mye tid å sette seg inn i kontinuerlige endringer i retningslinjer og lovverk. Det er selvfølgelig bra at mattilsynet er strenge, men det kan bli veldig mye. Jeg ville forenklet retningslinjene og gjort dem mer gjennomførbare og mindre byråkratiske.

Da hadde det vært kjekt å hatt Hellstrøms øyne for å finne en god måte å administrere og holde oversikt. Kanskje hadde han hatt noen gode tips og systemer i ermet som jeg kunne dratt nytte av
.
 

Månendens kokk Marthe Kilen lager peanutt fudge.

5. Hva er du mest stolt av i din karriere?
At jeg kjørte på, fulgte gründerdrømmen og har klart å skape min egen arbeidsplass. Jeg setter stor pris på mine fantastiske kunder som har sørget for at jeg har fått drive Fru neliK på mitt åttende år, og flere skal det bli! Må jo nevne at det var ganske stas å bli utøver på baker og konditorlandslaget i 2020 også da.

6. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?

Jeg velta ei hel tralle med deilige Crème Brûlée på Britannia hotell i Trondheim. Utrolig klumsete av meg! Det ble overtid den dagen for å si det sånn. Ellers har det gått en del andre ting i gulvet, fått til brente kakebunner, masser som sprekker osv.. Men man lærer så lenge man lever

7. Hva betyr ordet bærekraft for deg?

Viktig melding fra meg: Ikke kast mat. Jeg brenner veldig for reduksjon av matsvinn og gjør det jeg kan for å unngå det, og gøy kan det være også! Når jeg for eksempel lager bringebærpuré, hvor kun saften av bæra brukes, tørker jeg bringebærmosen som er til overs i ovnen og lager pulver av det. Perfekt bringebærstrø til kaker eller å rulle konfektkuler i.

Månedens kokk Marthe Kilen lager peanutt fudge og driver bedriften fru neliK

 

Eggeskall og kaffegrut tar jeg med meg hjem og bruker i komposten, noe som både jorda og plantene blir glade for.

8.Hvilket råd ønsker du noen hadde gitt deg på starten av din karriere?

Spør, spør, spør, også spør du enda litt mer. Ikke føl deg dum eller vær redd for å bruke de rundt deg. Det verste som kan skje er at du lærer enda mer. Du har folk rundt deg som vil du skal lykkes, og blant dem er det masse kunnskap de helt sikkert vil dele. Alt fra økonomi, kjøkkentriks og ikke minst livserfaring og erfaringer knyttet til det du driver med.

9. Hva er ditt beste kokkeknep?

 

Lek deg! Lek deg med dekorering og smakskombinasjoner. Mange lager middager ut fra fritt sinn, putter i det man har i kjøleskapet og ender opp med noe digg. Det er kanskje ikke så vanlig å tenke sånn når det gjelder kaker, men det er sånn jeg har kommet frem til noen av mine beste oppskrifter. Jeg leker, smaker, prøver og feiler, og plutselig har jeg en ny kakefavoritt på menyen. Vær din egen produktutvikler!

.