Vi i Mills Proff Partner ønsker å bidra til å løfte serveringsbransjens kompetanse ved å by på inspirasjon og smarte knep til dem med mat som yrke. Og vi tror at vi blir best sammen! Derfor presenterer vi hver måned en engasjert og dyktig matfaglig person som gjerne deler av sine kunnskaper og erfaringer. Som «Månedens Kokk» denne gang ønsker vi å løfte frem Maria Kristiansen. Hun er på veien for Mills hele året og bruker sin bakgrunn som kokk til å inspirere og bli inspirert av kundene sine. 

–Det er så populært med utenlandsk påvirkning i kokkefaget, og jeg elsker at vi plukker opp inspirasjon fra andre matkulturer, men vi må også vise fram våre egne mattradisjoner, sier Maria. Jeg er selv mer eller mindre oppvokst i Spania og lærte fra det spanske kjøkken hvordan gode råvarer kan kombineres på spennende måter. Her hjemme tok jeg fagbrev som kokk og institusjonskokk og har gjort tjeneste på kafe, kantine og restaurant. Så jeg vet godt hvordan det er å være i kundenes sko, sier Maria.

 

Maria ve benken med salat og ingredienser

Med spansk far har Maria tilbrakt lange perioder av oppveksten i Spania og lært å kjenne spansk matkultur fra hun var liten. –Rikelig og raust vil jeg kalle det spanske kjøkkenet. Mat er fest, og det mangler aldri noe. Slik er det på mitt kjøkken, også, sier hun, og ønsker at vi kunne etablerere matmarkeder etter samme modell som i Spania.

–Matmarkedene er fantastiske! Det bugner av flotte råvarer, og tilbyderne forvalter en uvurderlig kompetanse om både råvarer og tilberedning. Det er klart man blir opptatt av, og stolt av, sin egen matkultur da, sier Maria.

Maria kutter

1. Hva liker du best med jobben din?

Jeg liker best å møte nye mennesker og å etablere nye relasjoner. Det får jeg rikelig sjansen til når jeg besøker alle de fine serveringsstedene i området mitt på Østlandet. I tillegg får jeg masse faglig påfyll og muligheten til å så en og annen inspirerende tanke hos dem jeg treffer.

2. Hva er den største utfordringen du står overfor på jobben?

Det er nå denne pandemien, da. Jeg er kjent som en person som må bruke hele kroppen for å formidle noe, så jeg funker skikkelig dårlig på hjemmekontor. Det føltes som en åpenbaring da jeg endelig fikk lov til å sette meg i bilen og treffe folk i levende live igjen. 

Maria tar salat i bolle

3. Hvis du ser fem år fremover – hva tenker du er de tre største trendene som kommer til å påvirke din del av serveringsbransjen?

Jeg kaller det den grønne linja. Til grunn for den ligger alle tilpasningene for å drive bærekraftig både matproduksjon, foredling og servering.

Så har vi trenden med at vi legger om til mer plantebasert kosthold. Det kommer til å gi seg utslag i produktutvikling og tilbud på serveringsstedene.

Det siste punktet handler om allergier og allergivennlig mat. Serveringsstedene har jo allerede blitt meget bevisste og merker hvilke allergener som finnes i maten de serverer. Jeg tror vi vil se et økende tilbud av allergitilpassede retter slik vi ser med glutenfritt og melkefritt.

4. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?

Det er få som egentlig har greie på mat hos bevilgende myndigheter, så jeg ville starta med å forklare dem at det de driver med i vår bransje kalles å spare seg til fant. Jeg liker ikke at det spares på matkvaliteten. Ensidig fokus på innsparinger i offentlige kantiner og institusjonskjøkken gir både redusert livskvalitet og helse hos brukerne, men det er også en utfordring for det faglige nivået og en tapt mulighet til å styrke norske mattradisjoner.

Salat og ingredienser nærbilde

Kokkene som jobber for stat og kommune må få ressurser til å levere på det nivået de har kompetanse til. Jeg heier på dem som får ha kjøkkenet sitt i behold og på dem som sloss ekstra for den tradisjonelle, norske matkulturen. Også vil jeg ha varm mat til unga i skolen!

5. Hva er du mest stolt av i din karriere

Jeg er stolt av at jeg når de målene jeg setter meg. Og jeg har alltid en plan B og C. Også er jeg stolt av å være den jeg er, og at jeg ikke prøver å være noen andre. Du møter nok av utfordringer på din vei, men er du deg sjøl, så går det bra!

6. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?

Jeg jobba på kafeen på OBS i Slitu og mista en hel gastroform med lasagne i gulvet. Det spruta lasagne i alle retninger, og jeg fikk tidenes rengjøringsjobb i etterkant.  

7. Hva betyr ordet bærekraft for deg?

Ettersom jeg jobber i et firma som er opptatt av bærekraft, så tenker jeg på at all emballasjen vi bruker er gjenvinnbar, og at vi dermed bidrar med noe. Også har vi sunne produkter, og god helse er ett av FNs bærekraftsmål.

Maria peprer


8
.Hvilket råd ønsker du noen hadde gitt deg på starten av din karriere?

At jeg ikke behøvde å være redd for å feile. Det lærer man av. Spør masse underveis og ikke vær redd for å drite deg ut. Og styr unna negative sjeler!

9. Hva er ditt beste kokkeknep?

Det enkle er ofte det beste. Ikke tenk for avansert - bare gjør det! Ha alltid en plan A og en plan B, og bruk tiden fornuftig.