Kokkeknep

Månedens kokk: Lindis Alme har gjort ektemannens odel til sitt levebrød

Skrevet av Hanne Tømte | 27. mai 2021

I Luster i Sogn og Fjordane finner du BesteBakken. Stedet er plassert i grensepunktet der Jostedalsbreen nesten kalver ut i Hafslofjorden, et avbrekk av sivilisasjon før ren natur igjen møter ren natur. Ekteparet Lindis og Odd-Geir Alme har eid og bygd opp stedet siden 2001.

- Bestemoren til mannen min fikk dette stedet som medgift da hun giftet seg på 1900- tallet, så dette er Odd-Geirs odel. Da vi overtok var det verken vei, vann eller kloakk her, så vi gikk for full restaurering i 2000. Den gang var det et bittelite hus på 80 kvadrat, men nå har vi totalt 15 soverom, spisestue og kjøkken. Vi spisser oss inn mot ledergrupper og små bedrifter som ønsker en hjemmekoselig, unik opplevelse,  forteller Lindis. På BesteBakken vil Lindis gi gjestene sine en sanselig opplevelse, og hun bruker så mye hun kan av det som vokser i en av de syv hagene hennes når hun lager mat. Lindis bruker også mye ville vekster i sin matlaging. På BesteBakken for du for eksempel servert Gin Gran i stedet for Gin Tonic. Granskudd blir for øvrig også servert til frokost, men da i form av deilig sirup som smaker utmerket til brunost.

 

- Jeg ønsker å pirre folks nysgjerrighet i forhold til smakskombinasjoner og det å spille på lag med naturen. For det er så mye spennende mat som vokser rundt oss. Ta Strutseving eller bregner, for eksempel, hvis du plukker dem når de er små, minner stilken om asparges. For ikke å snakke om sitrontimian, pipeløk eller bjørnerot – fantastiske urter som vokser overalt. Jeg dyrker også jordskokk. Det å servere jordskokksuppe, med jordskokk jeg har plukket dagen før, er ekstra stas.

Lindis er selvlært kokk, og utdannet lærer. Tidligere jobbet hun for Forskningsrådet og var med å utvikle en metode som heter Nysgjerrigper. Metoden stimulerer barns nysgjerrighet og har til hensikt å legge til rette for nye forskere i fremtiden.

- Denne metoden har jeg brukt når jeg har bygd opp BesteBakken også. Jeg ønsker å gjøre mine gjester nysgjerrige på mat, smakskombinasjoner, samspillet med naturen og lokale mattradisjoner. Et opphold på BesteBakken skal være en opplevelse som kan stimulere lenge etter at gjestene har kommet hjem igjen.

 

Lindis Alme henter inn urter i en av Beste Bakkens mange hager.

1. Hva liker du best med jobben din?

Det er nå å friheten til å eksperimentere. Samtidig som jeg kan være sammen med mennesker som kan være med på eksperimentene mine. Jeg jobber inn mot den visjonen når det gjelder smakskombinasjoner.

Jeg tror på det å fylle tiden min med noe meningsfullt. Livet mitt tok en vending etter jeg hadde kreft, og jeg ble enda mer bevisst på det etterpå. På BesteBakken ligger spisestuen så nærme kjøkkenet at folk stikker hodet innom for å slå av en prat. I tillegg serverer jeg selv, så jeg er alltid i dialog med kundene mine. Folk sender meg oppskrifter og lurer på masse greier. Det at gjestene er så på og engasjerte, gir meg masse.

2. Hva er den største utfordringen du står ovenfor på jobben?

Den største utfordringen min er at det er for få timer i døgnet. Etter at jeg har vært gjennom kreft, så har jeg slitt med fatigue. Jeg vet aldri når energien min forsvinner, men jeg må uansett holde løpet ut og stå opp neste dag for å starte på`n igjen.

 

Frokostene på Beste Bakken er legendariske. Eggesalat med varmrøkt pepperlaks gir en god start på dagen.

3. Hvis du ser 5 år fremover – hva tenker du er de tre største trendene som kommer til å påvirke din del av serveringsbransjen?

Det er ikke så lenge fem år, men jeg er ganske sikker på at det å spille på lag med naturen kommer til å være en ting vi blir mer og mer opptatt av. Du kan jo for eksempel bruke en masse planter som vokser rett utenfor døra di. Men dette handler igjen om kunnskap. Når folk vet hva de har rundt seg, så slipper du å gå i butikken for å kjøpe spinat når du har brennesle. Det handler bare om å vite hva du kan bruke og hvordan du kan bruke det. 

Videre tror jeg at folk kommer til å ønske seg en opplevelse rundt et måltid, utover det å bare blir mett. . Ta for eksempel min ambisjon om å gjøre folk oppmerksomme på at det er fullt mulig å gå ut å plukke sin egen mat. Jeg tror mange ønsker å sitte ved et måltid og bli inspirert til å gjøre noen forandringer i sitt eget liv. Hvis et måltid kan være startskuddet i en slik prosess, vil det jo være veldig meningsfullt for alle parter.

Til slutt tror jeg på det autentiske. Jeg erfarer stadig vekk at gjestene mine blir nysgjerrige, starter samtaler og blir kjent, på bakgrunn av små detaljer vi gjør bevisst. På BesteBakken dekker vi for eksempel alltid med sølvtøy, men sølvtøyet er samlet herfra og derfra, så det er ikke likt eller kommer fra samme serie. Jeg ser at dette er en ice-breaker for gjestene mine. Plutselig begynner folk å snakke sammen fordi de kjenner igjen en del fra sin egen barndom, og så er samtalen i gang.

Vi har også lamaer på BesteBakken. Lamaull har endel unike egenskaper, så nå har vi byttet ut alle dynene med våre egne lamaull-dyner. Jeg gleder meg til å se hvor denne konversasjonen fører, når gjestene våre finner ut av det.  

Torskeloins med majones er en signaturrett på Beste Bakken.

 

4. Hva er du mest stolt av i din karriere?

Det må være den jobben jeg gjorde for Forskningsrådet. Det jeg fikk lov til å være med på der, altså bidra til å utvikle Nysgjerrigper som en arbeidsmetode i skolen, har betydd mye for meg. Hele BesteBakken er bygget opp etter hypotetisk deduktiv metode.

5. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?

Det har jeg ikke lyst til å si, det er så gale. Men jeg er som sagt ufaglært, og i denne episoden var faktisk Mills Majones involvert. Vi hadde fullt hus til torskelunsj og alt var dekket på og folk ventet på å gå til bords. Når jeg lager min signaturrett, torskeloins, dekker jeg 200 gram prima fiskestykker med Mills Majones. Jeg tok ut et brett med disse fra ovnen og plasserte dem for langt ute på kanten av kjøkkenbenken. Plutselig tippet brettet rundt, og alt endte på gulvet. Det var forferdelig. Jeg husker følelsen ennå, selv om det er 18 år siden. 

Dessertsveler med majones får du bare på Beste Bakken


Garnityr og smaksrike urter er selvdyrket på Beste Bakken

6. Hva betyr ordet bærekraft for deg?

Hele greia her er egentlig bærekraft. Dette er et gammelt gårdsbruk som nå har blitt high end. Vi bruker lokale matvarer og plukker masse selv i naturen. Vi har kjøpt inn el-sykler og bruker kaffegrut i blomsterbed og plantekasser mot brunsnegler. Vi har et avansert system for søppelkompostering og avfallsortering. Vi har alpakkedyr og selger gjødselen deres på glass. Den er luktfri og veldig effektiv. I tillegg bruker vi ulla deres i dyner. Nå blir vi også et Miljøfyrtårn, det vil si en bedrift som er sertifisert for miljøledelse og grønn omstilling.

7.Hvilket råd ønsker du noen hadde gitt deg på starten av din karriere?

Jeg er så egenrådig at det ikke hadde vært noen vits å gi meg noe råd. Det er veldig mye arbeid om ligger bak Beste Bakken, slik som er det er i dag. Jeg tror det var bra at folk ikke sa noe, og at vi ikke visste hva vi har gikk til. Jeg hadde 23 års fartstid i skolen, men så ble det bare sånn. Jeg hadde ingen drøm om å drive dette her. Men jeg er glad jeg gjorde det, og det har gått bra med oss. Likevel kan det hende at vi ikke hadde turt å satse like mye dersom risiko hadde vært hovedtema da vi startet.

8. Hva er ditt beste kokkeknep?

Der har jeg mange, men jeg er veldig begeistret for majones. Signaturretten vår er torsk med majones på toppen. På denne måten får du bevart krafta i fisken, og jeg trenger ikke salte. I tillegg har jeg Mills Majones i svelene mine. Det blir noen saftige saker.