- Jeg er veldig glad i å bake. Det gir både meg selv og gjestene mye glede. Det er ekstra stas når gjestene kommer inn i kantinen og sier at det lukter hvetebakst helt ut på parkeringsplassen. Lukten av kanelboller er det få som kan motstå.

Anne Kristine Sletten jobber i ISS-kantinen Jebo Nexans i Halden på fjerde året. Sammen med verdens beste kollega, Bodil, serverer hun lunsj til mellom 110 og 130 gjester hver dag. Før corona og hjemmekontor var det mange fler. Men det er fortsatt mye å gjøre, og Anne Kristine trives godt på jobben.

- Det er utrolig hyggelig å jobbe her. Vi har veldig hyggelige gjester og et godt miljø. Trivsel på jobb er jo alfa omega.

Anne Kristine liker godt å jobbe i kantinebransjen, både med tanke på arbeidstid og de kreative mulighetene bransjen gir.

- Jeg har jo mulighet til å være kreativ på en litt annen måte enn i en restaurant. Her kan jeg lage det jeg vil, selvfølgelig innenfor konsept og økonomiske rammer. Selv om vi ikke jobber med de aller dyreste råvarene, er mye av kunsten å glede og overraske gjestene. Vi har jo de samme gjestene hver dag, så det handler om å skape gode matopplevelser for dem.   

 

Anne på plass i kantinen

 

Anne Kristine er opptatt av at maten i kantinen skal bære preg av å være hjemmelaget. Hun har sans for ærlig mat, der de gode smakene snakker for seg selv. Selv om hun elsker kanelboller, tester hun ut litt sunnere alternativer på privaten.

- Jeg eksperimenterer med rawfoodkaker hjemme. De er ikke varmebehandlet og består gjerne av nøtter, frukt, bær og dadler. De er veganske og glutenfri. Det er et veldig godt og spennende alternativ til tradisjonell bakst. Jeg har lyst å prøve dette i kantinen, men så langt har jeg ikke kommet enda. 

 

Månendens Kokk kjevler deigen

 

1. Hva liker du best med jobben din?

Jeg liker at jeg kan være kreativ og prøve ut nye ting. Det er veldig gøy når jeg kan glede og begeistre gjestene mine, med for eksempel god bakst. Jeg liker at ting skal se og oppleves som hjemmelagd, enten det er hønsefrikkasé, hvetebakst eller fiskesuppe.

 

.

Anne lager en deilig bolledeig

2. Hva er den største utfordringen du står ovenfor på jobben?

Men tanke på den tiden vi er inne i nå så vil jeg si at antallet gjester er en utfordring. Det er færre gjester på grunn av hjemmekontor og det er færre bestillinger til møtemat. Jeg tror dette kommer til å henge i lenge.

 3. Hvis du ser 5 år fremover – hva tenker du er de tre største trendene som kommer til å påvirke din del av serveringsbransjen?

Jeg tror det fortsatt vil være mye fokus på å redusere svinn på alle fronter, i tillegg til at vi handler mer lokalt. Videre tror jeg at sylting og fermentering av grønnsaker vil bli mer populært.

4. Hvis du fikk være Hellstrøm for en dag – hvor ville du ryddet opp?

Jeg ville ønsket at skolebarna fikk servert en god og næringsrik lunsj på skolen hver dag, gjerne varmmat. Kroppen fungerer best med riktig drivstoff, og ikke minst ville alle fått den samme maten. I dag har det nesten blitt en sport å lage de flotteste matpakkene, noe jeg mener er litt uheldig.  

Kanelboller i form

 

5. Hva er du mest stolt av i din karriere?
Det må være den dagen jeg fikk fagbrevet! Det føltes godt og det var en veldig fin dag.

6. Hva er den største tabben du har gjort på kjøkkenet?

Det er sikkert mange, men en jeg husker godt er en gang da jeg var lærling og skulle bake brød. Jeg helte mel oppi den store mikseren, men det ble liksom aldri riktig konsistens, så jeg fortsatte og helle mer og mer fra en brun sekk. Etterhvert oppdaget jeg at det ikke var mel i denne sekken, men kakemiks. Det ble en lang kveld der jeg måtte bruke deigen til å lage eplekaker til lunsjbuffeten isteden!

7. Hva betyr ordet bærekraft for deg?

For meg så handler bærekraft om å bruke råvarer i sesong, og ikke minst bruke hele råvaren. Dette betyr for eksempel at du bruker hele blomkålen med blader og stilk i suppa.

.

Ingenting slår nystekte kanelboller

 

En ting som ikke er bærekraftig er det store skjulte matsvinnet som er i landbruket. Jeg ønsker og håper at man kan finne en løsning som gjør at vi kan få brukt alle disse grønnsakene som ikke passer inn i malen med riktig form og størrelse. Hvert år kastes mange tonn grønnsaker som har den samme gode smaken, men mangler den riktige estetiske kvaliteten.

8.Hvilket råd ønsker du noen hadde gitt deg på starten av din karriere?

Jeg fikk mange gode råd, men kanskje at man ikke skal være redd for å ta sjanser og prøve nye ting.

9. Hva er ditt beste kokkeknep?

Et lite triks er å lage urteolje av stilker og slappe urter man har tilgjengelig, som for eksempel persille. Putt det opp i blenderen, tilsett olje, salt, pepper og hvitløk, og vipps har du en olje med en magisk grønn farge som ser lekkert ut på både pasta og fisk.